Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

"ΑΛΛΑΓΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ – ΑΠΑΝΩΤΕΣ «ΣΦΑΛΙΑΡΕΣ» ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ"

Σε νέα φάση έχει εισέλθει η κρίση στη Συρία, μετά τις επιτυχημένες αεροπορικές επιθέσεις της «ρωσικής αρκούδας». Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί θα διαρκέσουν αρκετούς μήνες, διαμηνύει το Κρεμλίνο, ενώ, όπως μετέδωσε πρόσφατα το πρακτορείο Reuters, δεν αποκλείεται η συνδρομή ιρανικών χερσαίων δυνάμεων και μαχητών της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, στην προσπάθεια του προέδρου Ασαντ να επανακτήσει τον έλεγχο περιοχών από το ISIS.
Τις τελευταίες ημέρες, η Ρωσία μετά την νίκη της σε διπλωματικό και γεωπολιτικό επίπεδο έναντι της Δύσης, έδειξε και σε μία άλλη εμπλεκόμενη χώρα στα τεκταινόμενα της Συρίας, την Τουρκία, πως πλέον δεν αστειεύεται, κόβοντας τον μέχρι πρότινος τσαμπουκά του «σουλτάνου» Ερντογάν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.


Οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας είναι πλέον τεταμένες μετά τα θερμά επεισόδια στα συροτουρκικά σύνορα τη στιγμή που η Ρωσία χτυπά νέες θέσεις του Ισλαμικού Κράτους και των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων στη Συρία. Την 6η ημέρα των ρωσικών επιχειρήσεων, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι τουρκικά F-16 αναχαίτισαν το Σάββατο ένα μαχητικό ρωσικό και το εξανάγκασαν να αλλάξει πορεία. Οι τουρκικές αρχές διαμαρτυρήθηκαν έντονα και στον ρώσο πρέσβη στην Άγκυρα. Ο τουρκικός στρατός επίσης ανέφερε ότι 2 τουρκικά μαχητικά παρενοχλήθηκαν την Κυριακή σε μια αποστολή περιπολίας από ένα αταυτοποίητο MIG-29 συ ύψος πάνω από τα τουρκοσυριακά σύνορα.
Οι Τούρκοι πιλότοι απέναντι στο κατά πολύ πιο προηγμένο ραντάρ και τον ισχυρότερο οπλισμό του ρωσικού μαχητικού έβαλαν την ουρά στα σκέλια.
H Ρωσία βέβαια πληροφόρησε την Τουρκία ότι η παραβίαση του εναέριου χώρου της κοντά στα συρικά σύνορα στις 3 Οκτώβρη οφείλεται σε “navigation error,” λάθος πλοήγησης. Προφανώς οι ρώσοι κάνουν πλάκα στον Ταγίπ, καθώς τα μαχητικά 3ης και 4ης γενιάς είναι πολύ δύσκολο έως αδύναντον να κάνουν τέτοια λάθη.
Η Τουρκία πλέον βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, διότι πρώτον τα μέχρι τώρα σχέδιά της για την ανατροπή του Μπασάρ Αλ Άσαντ έπεσαν στο κενό, δεύτερον έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμα πρόβλημα, αυτό των ενόπλων μαχητών που για να ξεφύγουν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, καταφεύγουν στο έδαφός της και τρίτον η Ρωσία, όπως όλα δείχνουν, ήρθε για να μείνει στην Μ. Ανατολή, αλλάζοντας άρδην την παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα.
Η Ρωσία στέλνει ένα μήνυμα πως οι επιχειρήσεις της στην Συρία θα επεκταθούν έως και τα τουρκικά σύνορα. Επίσης αποδεικνύει την αποφασιστικότητά της να πλήξει όχι μόνο το ISIS, αλλά και οργανώσεις που υποστηρίζονται από χώρες του Περσικού Κόλπου και τη Δύση.
O πρωθυπουργός της Τουρκίας προέβη σε μία αστεία δήλωση, που το μόνο σίγουρο είναι πως θα έκανε και τον Βλαδίμηρο Πούτιν να γελάει μέχρι δακρύων, καθώς ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως «ακόμα και πουλί να εισέλθει στον τουρκικό εναέριο χώρο πρέπει να αντιμετωπισθεί».
Η παραβίαση του FIR της Τουρκίας από πλευράς Ρωσίας έχει επίσης σαν στόχο να δοκιμάσει τα όρια της Τουρκίας και των κανόνων εμπλοκής της, που είναι και κανόνες του ΝΑΤΟ.
Ο «σουλτάνος» της Τουρκίας προειδοποίησε τη Ρωσία ότι θα χάσει πολλά αν καταστρέψει τη φιλία της με την Άγκυρα και τόνισε πως η Τουρκία δεν θα παραμείνει υπομονετική μπροστά στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη. Μάλλον ο Πούτιν θα… έχει χάσει τον ύπνο του από τις προειδοποιήσεις του Ρετζέπ.
Και οι απανωτές σφαλιάρες της Ρωσίας στην Τουρκία συνεχίζονται, καθώς χθες (7/10/15) το υπερσύγχρονο πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα Pantsir-S1, γνωστό στο ΝΑΤΟ ως SA-22, εγκλώβισε τουρκικό F-16 για τριάντα δευτερόλεπτα στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.
Είναι προφανές πλέον ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin αναζητεί τρόπους προκειμένου να στηρίξει τον πρόεδρο Assad, να αποτρέψει τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία στα συρο-τουρκικά σύνορα, αλλά και να δημιουργήσει ένα νέο στρατιωτικό αντι-τζιχαντιστικό συνασπισμό υπό ρωσική διοίκηση.
Η Ρωσία εντείνει πλέον τις επιθέσεις κατά του ISIS, ενώ χθες (7/10/15) πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην Κασπία Θάλασσα έπληξαν στόχους του Ισλαμικού Κράτους από απόσταση 1.500 χλμ, την ίδια ώρα, όπως διευκρινίζει ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, από την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασής της στη Συρία, στις 30 Σεπτεμβρίου, έχουν πληγεί 112 στόχοι.
Όπως φαίνεται ο ρώσος πρόεδρος είναι αποφασισμένος να τελειώσει γρήγορα με τους τζιχαντιστές και σύμφωνα με πληροφορίες του έγκυρου βρετανικού website Express, τα μέλη της θρυλικής ομάδας-φόβητρο Spetsnaz, έχουν ήδη φθάσει στη Συρία. Σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα, οι Ρώσοι κομάντος έχουν εντολή να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο, ώστε να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους.

Η Ρωσία επιτυγχάνει τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της στη Μέση Ανατολή, και όλο και περισσότερο γίνεται παγκόσμιος ηγέτης στην επίλυση της συριακής κρίσης.




Πηγή:
ithesis.gr