Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Η Κίνα ενεργοποιεί την στρατιωτική συμμαχία με την Ρωσία: «Οι ΗΠΑ ταπεινώθηκαν - Ψυχρός Πόλεμος μετά την συμμαχία με Φιλιππίνες» (φωτό, βίντεο)

Η Κίνα καταδικάζει τις προκλήσεις των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας στην Βαλτική και τονίζει πως "Η Αμερική ταπεινώθηκε και υπάρχει πλέον
Ψυχρός Πόλεμος" μετά τις τελευταίες αμερικανικές προκλήσεις στην Νότια Σινική Θάλασσα καθώς ΗΠΑ-Φιλιππίνες
ανακοίνωσαν κοινές περιπολίες με επίσκεψη του ίδιου του ΥΠΑΜ των ΗΠΑ, Α.Κάρτερ, σε αμερικανικό αεροπλανοφόρο στην περιοχή.


Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ δημιουργούν νέα μόνιμη βάση στην περιοχή ενώ έγινε έκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία των Υπουργών Άμυνας Ρωσίας και Κίνας.

Σύμφωνα με το κρατικό κινεζικό δίκτυο Global Times , η Ουάσινγκτον προσπαθεί να κρύψει την δικιά της ντροπή όσο αφορά το περιστατικό στην Βαλτική...

"Οι Ρώσοι πιλότοι επέδειξαν υψηλές επαγγελματικές ικανότητες για να διεξάγουν τόσο εξαιρετικά επικίνδυνους ελιγμούς. Οι στρατιωτικοί των ΗΠΑ προσπαθούν να προκαλέσουν την Ρωσία στην Βαλτική Θάλασσα και αντί αυτού ταπεινώθηκαν από τον αντίπαλο τους".

"Οι ΗΠΑ πρέπει να νοιώθουν οργή".

"Σε κάποιο βαθμό τα μαχητικά που πέταξαν πάνω από το αμερικανικό αντιτορπιλικό αποτελούν την ενσάρκωση αυτού που εδώ και χρόνια έχει πει ο Β.Πούτιν για τις προκλήσεις των ΗΠΑ".

"Η απάντηση του στην αλαζονική αμερικανική πίεση είναι η ασύμμετρη στρατηγική ισορροπία μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ".

"Είναι δύσκολο να δούμε την παρουσία του USS Donald Cook στην Βαλτική ως κάτι άλλο εκτός από πρόκληση στην Ρωσία".

"Το Πεκίνο αντιμετωπίζει παρόμοια αμερικανική πρόκληση στην Νότια Κινεζική Θάλασσα".

"Κίνα και Ρωσία αντιμετωπίζουν την ίδια στρατηγική πίεση από την Ουάσιγκτον" αναφέρουν οι Global Times.

"Eνώ η Κίνα έχει βρει ευέλικτους τρόπους να αντιμετωπίζει τα ζητήματα με τις ΗΠΑ, η Ρωσία εαποτελεί δύσκολο αίνιγμα, είναι δύσκολο να καταλάβεις πλήρως την Ρωσία και τον Β.Πούτιν. Η Ρωσία αποτελεί μυστήριο και για την Ανατολή και την Δύση" τονίζουν τα Κινεζικά ΜΜΕ.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και το κρατικό κινεζικό δίκτυο Xinhua το οποίο προσπαθεί να βρεί γιατί οι ΗΠΑ φουσκώνουν τόσο πολύ την ιστορία λέγοντας πως "οι ΗΠΑ επίτηδες φουσκώνουν την '"εικονική προσβολή" για να μην πλησιάσει η Ρωσία την Ευρώπη".

"Οι ΗΠΑ θέλουν να χρησιμοποιήσουν την "ευαισθησία" της περιοχής της Βαλτικής και να δέιχουν ότι η Μόσχα συμπεριφέρεται σκληρά και με αστάθεια".

"Οι ΗΠΑ ανέδειξαν πρώτες την ιστορία για να δώσουν έμφαση στις πράξεις της Μόσχας ότι δηλαδή υπονομεύει την σταθερότητα στην Ευρωπαϊκή περιοχή και για το λόγο αυτό υπάρχει ρωσοαμερικανική σύγκρουση".

"Η παρουσία του αμερικανικού αντιτορπιλικού στην Βαλτική αποτελεί από μόνο του καθαρή πρόκληση".

Επικοινωνία για το θέμα είχαν και οι Υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών Τ.Κέρι και Σ.Λαβρόφ.

Ο Τ.Κέρι "διαμαρτυρήθηκε έντονα" για τους "επικίνδυνους ελιγμούς" σύμφωνα με το State Department.

Θυμίζοντας περίοδο Ψυχρού Πολέμου ο Τ.Κέρι είπε ότι το USS Donald Cook είχε κάθε δικαίωμα να ανοίξει πυρ όταν το πλησίασαν τα Su-24.

Οι ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγουν ΗΠΑ και Φιλιππίνες στην Νότια Σινική Θάλασσα τελείωσαν την Παρασκευή. Αυτή τη φορά όμως τα στρατεύματα της Ουάσιγκτον δεν θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ.

Το 1992 όλες οι μόνιμες στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στις Φιλιππίνες έκλεισαν. Τον προηγούμενο μήνα όμως ΗΠΑ και Φιλιππίνες ανέτρεψαν αυτή την απόφαση με μια νέα αμυντική συνθήκη που επιτρέπει στις δυνάμεις των ΗΠΑ να επιχειρούν από πέντε στρατιωτικές βάσεις μέσα στην συγκεκριμένα χώρα.

Υπό αυτή την συμφωνία το Πεντάγωνο στοχεύει να σταθμεύει μόνιμος αριθμός μαχητικών, προσωπικού και ειδικών δυνάμεων στις Φιλιππίνες μετά το πέρας των ετήσεων πολεμικών ασκήσεων Balikatan.

"Θα συνεχίσουν την κοινή εκπαίδευση και θα διεξάγουν επιχειρήσεις στην περιοχή συμπεριλαμβανομένου και της Νότιας Σινικής Θάλασσας με κοινές περιπολίες" ανέφερε ο Αμερικανός ΥΠΑΜ, Α.Κάρτερ.

"Θα το κάνουμε αυτό σε μόνιμη βάση".

"Πέντε A-10C Thunderbolt, τρία ελικόπτερα HH-60G Pave Hawk και ένα MC-130H ειδικων επιχιερήσεων με 200 αμερικανικές ειδικές δυνάμεις θα παραμείνουν στις Φιλιππίνες ενώ ακόμη 75 πεζοναύτες θα μείνουν ως τμήμα του κέντρου διοίκησης και ελέγχου" είπε ο Α.Κάρτερ.

"Με αυτά τα βήματα θα κάνουμε την συμμαχία μας ακόμη πιο δυνατή και οι προσπάθειες αυτές δείχνουν την αμερικανική δέσμευση να υπερασπιστεί αυτό το έθνος για την ασφάλεια και την σταθερότητας Ασίας-Ειρηνικού" πρόσθεσε.

"Περιμένουμε η αμερικανική παρουσία να αποτρέψει τις πράξεις των Κινέζων" είπε ο Φιλιππινέζος ΥΠΑΜ Voltaire Gazmin.

"Στην Νότια Σινική Θάλλασα οι πράξεις της Κίνας προκαλούν ανησυχία και αυξάνουν τις περιφερειακές εντάσεις" τόνισε ο Α.Κάρτερ.

Από την πλευρά του, το κινέζικο Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι «οι ΗΠΑ και οι Φιλιππίνες εντείνουν την στρατιωτική τους συνεργασία, ενισχύουν την στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή, διεξάγοντας κοινές ασκήσεις που εκφράζουν την νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου, κάτι που δεν ωφελεί την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της στην περιοχή διαφωνούν ως προς την κατασκευή από την Κίνα τεχνητών νησιών στο αρχιπέλαγος Spratly, παρόλο το νόμιμο δικαίωμα της Κίνας να προβεί στην κατασκευή αυτών των νησιών στα χωρικά της ύδατα.

Το αμερικανικό ναυτικό διεξάγει με προκλητικό τρόπο περιπολίες, παραβιάζοντας το όριο των 12 ναυτικών μιλίων από τα αμφισβητούμενα νησιά, όπως επίσης και πραγματοποιεί πτήσεις αναγνωριστικών αεροσκαφών παραβιάζοντας τον κινέζικο εναέριο χώρο.

Από την συγκεκριμένη θαλάσσια οδό μεταφέρονται εμπορεύματα ύψους 5 τρισ. δολαρίων.

O Ash Carter και ο Voltaire Gazmin σε ένα V-22 Osprey με φόντο το USS John C. Stennis










του Βασίλη Καπούλα



Πηγή:
ksipnistere.com