Τρίτη 23 Μαΐου 2017

O θάνατος της Μπουμπουλίνας(22/5/1825)

Στις 22 Μαΐου 1825 η πιο γνωστή γυναίκα του Αγώνα σκοτώνεται στις Σπέτσες. Να πώς περιγράφει στο ημερολόγιό του ο Ιταλός συνταγματάρχης Colegno τον θάνατό της:



«H Μπουμπουλίνα, η περίφημη γυναίκα που μεταμορφώθηκε σε ρομαντική ηρωίδα από τους Ευρωπαίους φιλέλληνες σκοτώθηκε χθες στις Σπέτσες.  Και να πώς έγινε:
Ένας από τους γιους της είχε ερωτευθεί την κόρη κάποιου ψαρά και ήθελε να τη στεφανωθεί, παρά τις σφοδρές αντιρρήσεις της μάνας του. Ti κάνει, όμως, η Μπουμπουλίνα; Βρίσκει ευκαιρία που ο γιος της έλειπε σε εκστρατεία καπετάνιος σε καράβι και καλεί την κοπέλα στο σπίτι της, για να της πεί δήθεν ότι είναι σύμφωνη με τον γάμο. Αλλά μόλις μπήκε μέσα η κοπελιά, αμπαρώνει την πόρτα και απειλεί το κορίτσι με θάνατο, αν δεν παντρευτεί αμέσως έναν από τους υπηρέτες της. Εκείνη αρχίζει να κλαίει και να φωνάζει απελπισμένα. Ακούει ο κόσμος τις φωνές, τρέχει και πολιορκεί το σπίτι. Ανάμεσα στο πλήθος και ένας αδελφός του κοριτσιού, που οπλισμένος απειλεί να σπάσει την πόρτα, αν δεν αφήσουν ελεύθερη την αδελφή του. Τότε η Μπουμπουλίνα αγριεμένη προβάλλει στο παράθυρο και λέει ότι στο σπίτι της αυτή είναι αφεντικό και μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. O αδελφός πυροβολεί και η Μπουμπουλίνα πέφτει νεκρή».**
* Ομοίως όπ. παρ., τ. Στ, a. 127.
** Giacinto Collegno, Diario dell’assedio di Navarino. 
Θεόδωρος Δ. Παναγόπουλος –  Απόσπασμα από το βιβλίο του “Τα ψιλά γράμματα της ιστορίας. “




Πηγή: