Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Λάδι καρύδας: Κάνει θαύματα σε υγεία και δέρμα

Το λάδι καρύδας κάνει θαύματα!

Το λάδι καρύδας είναι γεμάτο βιταμίνες, μέταλλα, αντιμυκητιακά, αντιοξειδωτικά και αντιβακτηριδιακά στοιχεία, ό, τι καλύτερο δηλαδή για την περιποίηση του δέρματος και των μαλλιών σου, αλλά όχι μόνον.
Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που το ινδικό όνομα του κοκκοφοίνικα σημαίνει «το Δέντρο της Ζωής» και εν έχει κερδίσει άδικα λοιπόν τη φήμη σαν ένα από τα πιο υγιεινά έλαια που υπάρχουν στον κόσμο. 

Οι λαοί που καταναλώνουν καρύδα έχουν καλή υγεία

Στον τόπο μας, θεωρούμε την καρύδα ως ένα απλό εξωτικό προϊόν, αλλά δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η καρύδα συνιστά τη βάση της διατροφής πολλών λαών στις τροπικές περιοχές.
Όμως, διαπιστώνουμε ότι έχοντας διατηρήσει τον παραδοσιακό τρόπο ζωής τους, οι λαοί αυτοί έχουν πολύ καλή υγεία.
Το καλύτερο παράδειγμα αποτελούν οι κάτοικοι της νήσου Τοκελάου (Tokelauans) που ζουν στον νότιο Ειρηνικό. Η διατροφική τους πρόσληψη σε θερμίδες αποτελείται κατά 56% από λίπη, εκ των οποίων το 90% προέρχεται από λάδι καρύδας, γεγονός που τους κατατάσσει πρώτους στην κατανάλωση λίπους στον κόσμο.
Ωστόσο, τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα τους είναι μέτρια, και πολύ σπάνια πάσχουν από καρδιακές νόσους.
Άλλοι ερευνητές έχουν διαπιστώσει το ίδιο φαινόμενο (απουσία εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων) και σε έναν άλλο λαό που, επίσης, καταναλώνει μεγάλες ποσότητες καρύδας: τους Kitavien (στη Μελανησία).

Διατροφική Σύνθεση Του Ελαίου Καρύδας

Μία κουταλιά της σούπας των 13,6 γραμμαρίων περιέχει 117 θερμίδες.
Το λίπος της καρύδας περιέχει σχεδόν εξ ολοκλήρου κορεσμένα λιπαρά οξέα. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα ζωικά λίπη ―εξίσου πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά οξέα― περιέχει μια ασυνήθιστη ποσότητα λιπαρών οξέων μέσης αλύσου ή τριγλυκερίδια μέσης αλύσου (ΤΜΑ).
Όταν τρώτε ΤΜΑ, αυτά κατευθύνονται απευθείας στο συκώτι σας και μεταβολίζονται προκειμένου να παραχθεί ενέργεια, ή μετατρέπονται σε κετόνες οι οποίες ενδέχεται να έχουν θεραπευτική δράση για τον εγκέφαλο (επιληψία και νόσος του Αλτσχάιμερ).

Το λάδι καρύδας μπορεί να ενισχύσει τις λειτουργίες του εγκεφάλου και να μειώσει τον κίνδυνο της νόσου Alzheimer.

Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2006, η κατανάλωση τριγλυκεριδίων μέσης αλύσου οδήγησε σε άμεση βελτίωση των λειτουργιών του εγκεφάλου σε ασθενείς που έπασχαν από ήπιες μορφές της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Το λάδι δρα ως πηγή ενέργειας που τροφοδοτεί τον εγκέφαλο, διατηρώντας υγιή τα κύτταρά του. Και πιο υγιής εγκέφαλος σημαίνει εξυπνότερες επιλογές: γιατί λοιπόν να μην ξεκινήσετε τώρα να απολαμβάνετε αυτά τα σπουδαία οφέλη;

Συμβολή στην απώλεια βάρους

Το σώμα σας δύσκολα αποθηκεύει τα ΤΜΑ στις λιπαποθήκες σας (μηρούς, γλουτούς, κοιλιά, μπράτσα, στήθος).
Μπορείτε ακόμη και να αδυνατίσετε αντικαθιστώντας το βούτυρο ή άλλα κορεσμένα λιπαρά με το λάδι της καρύδας. Σύμφωνα με το πόρισμα μιας έρευνας, 15 με 30 γραμμάρια ΤΜΑ την ημέρα αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας κατά 5%, ποσοστό που αντιστοιχεί με 120 θερμίδες την ημέρα [1].
Οι πηγές των θερμίδων που καταναλώνετε έχουν σημασία. Καταναλώνοντας 200 θερμίδες με τη μορφή λαχανικών και φρούτων ή λαμβάνοντας την ίδια ποσότητα θερμίδων από junk food δεν είναι το ίδιο.
Αυτές οι θερμίδες επηρεάζουν τον αρνητικά τον οργανισμό και τις ορμόνες σας. Ενώ το λάδι καρύδας μπορεί να είναι πλούσιο σε φυτικά λιπαρά, έχει την ικανότητα να μειώνει την όρεξη, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει το φυσικό μεταβολισμό σας.

Το λάδι καρύδας σας βοηθάει να κάψετε περισσότερες θερμίδες (χωρίς καμία προσπάθεια), ενώ μειώνει την όρεξή σας, καταπολεμά τις λιγούρες και το αίσθημα της πείνας, και ως αποτέλεσμα τρώμε λιγότερο!
Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το λάδι καρύδας μειώνει το αίσθημα της πείνας. Είναι ο ιδανικός σύμμαχος στην προσπάθεια για δίαιτα και απώλεια βάρους. Οι κετόνες έχουν την ιδιότητα να μειώνουν την όρεξη, πράγμα που πιθανώς να συνδέεται με τον τρόπο που τα λιπαρά οξέα μεταβολίζονται.
Σε μια μελέτη 6 υγιή άτομα έλαβαν διάφορες ποσότητες τριγκυκεριδίων μεσαίας και μακράς αλύσου. Τα άτομα που έλαβαν τριγλυκερίδια μεσαίας αλύσου έφαγαν κατά μέσο όρο 265 θερμίδες λιγότερο την ημέρα!
Μια άλλη μελέτη σε 14 υγιή άτομα έδειξε πως αυτοί που έλαβαν τα περισσότερα MCTs με το πρωινό τους κατανάλωσαν πολύ λιγότερες θερμίδες στο μεσημεριανό φαγητό τους. Οι μελέτες αυτές έγιναν για μικρό χρονικό διάστημα.
Εάν η συγκεκριμένη επίδραση διαρκέσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα υπήρχε σημαντικό αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα στο βάρος και στο δείκτη μάζας σώματος του ανθρώπου.

Καταπολέμηση παθογόνων και βακτηρίων και μολύνσεων

Το λαυρικό οξύ στο λάδι καρύδας μπορεί να σκοτώσει βακτήρια, ιούς και παθογόνους μύκητες θωρακίζοντας την υγεία από μολύνσεις.
Το λαυρικό οξύ αποτελεί σχεδόν το 50% του λίπους που περιέχει το λάδι καρύδας. Όταν το λάδι καρύδας διασπάται ενζυματικά, δημιουργείται ένα μονογλυκερίδιο που ονομάζεται μονολαυρίνη.
Τόσο το λαυρικό οξύ όσο και η μονολαυρίνη μπορούν να εξουδετερώσουν παθογόνους ιούς, μύκητες και βακτήρια.
Οι συγκεκριμένες ουσίες φαίνεται πως μπορούν να εξολοθρεύσουν τον μύκητα Candida Albicans που προκαλεί καντιντίαση καθώς και τον πολύ επικίνδυνο παθογόνο σταφυλόκοκκο Staphylococcus Aureus.
Αυτό καθιστά την καρύδα έναν εκπληκτικό σύμμαχο κατά των λοιμώξεων και των ασθενειών.

Υγιής καρδιά 

Το λάδι καρύδας ενδέχεται να βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα και κατ’ επέκταση να μειωθούν οι πιθανότητες για καρδιακές παθήσεις.
Το λάδι καρύδας περιέχει κορεσμένα λιπαρά τα οποία όμως δεν αλλοιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ, αντίθετα το βελτιώνουν. Συγκεκριμένα, ανεβάζουν την καλή HDL χοληστερίνη.
Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 40 γυναίκες, το λάδι καρύδας μείωσε την κακή χοληστερίνη (LDL) και τη συνολική χοληστερίνη ανεβάζοντας το HDL, σε σύγκριση με το σογιέλαιο.
Υπάρχουν ακόμη μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια που έδωσαν περίπου τα ίδια αποτελέσματα. Μακροπρόθεσμα, τέτοιες βελτιώσεις στους παράγοντες ρίσκου του καρδιαγγειακού συστήματος θεωρητικά ενδέχεται να μειώσουν και τις πιθανότητες για βλάβες σε αυτό.

Άλλες πιθανές αρετές του παρθένου ελαίου καρύδας για την υγεία

Μια διατροφή πλούσια σε ΤΜΑ (τα οποία αντιπροσωπεύουν το 65% του παρθένου ελαίου καρύδας) αυξάνει την ανοχή στη γλυκόζη και βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, σύμφωνα με μελέτες που έγιναν σε αρουραίους.


Το παρθένο λάδι καρύδας έχει το προνόμιο να μην παράγει τοξικές ενώσεις όταν θερμαίνεται. Επομένως, πρόκειται για λάδι το οποίο προτιμάται για το μαγείρεμα.
Επιπλέον, το γεγονός ότι αποκτά στερεά μορφή σε θερμοκρασία δωματίου το κάνει να αποτελεί άριστη εναλλακτική λύση για το βούτυρο και το φοινικέλαιο στη ζαχαροπλαστική: θα δώσει την πλούσια υφή που λιώνει και αποτελεί ζητούμενο για τη ζύμη για τάρτες, για τα γλυκά και τα αρτοσκευάσματα.

Λάδι καρύδας – εξωτερικές χρήσεις και οφέλη

Το οργανικό, έξτρα παρθένο λάδι καρύδας είναι πολύ υγιεινό και το άρωμα του μας ταξιδεύει σε μέρη εξωτικά. Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία του διεισδύουν στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας, χαρίζοντάς της βαθιά ενυδάτωση, απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα και αφήνοντας το δέρμα λείο, απαλό και φωτεινό.
Στην κοσμετολογία, το λάδι καρύδας είναι πασίγνωστο για την αντιγηραντική και αντιοξειδωτική του δράση, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη E. 
Το λάδι της καρύδας είναι εξαιρετικό για το πρόσωπο, το δέρμα, τα μαλλιά, ακόμη και για τα δόντια, χάρη στην αντιβακτηριακή του δράση. Περιορίζει τις ζημίες που προκαλούν οι ακτίνες του ηλίου, μπλοκάροντας περίπου κατά 20% την υπεριώδη ακτινοβολία [12], καθιστώντας το ένα είδος φυσικής αντιηλιακής κρέμας για μέτρια έκθεση στον ήλιο.

Αυτές είναι μερικές από τις χρήσεις με βάση το λάδι καρύδας:

Για λαμπερά υγιή μαλλιά:

Χρησιμοποίησέ το σαν μάσκα μαλλιών απλώνοντας ποσότητα σε όλο το μήκος τους. Ζέστανε 3-5 κουταλιές του γλυκού λάδι καρύδας σε ένα μικρό κατσαρολάκι για μερικά λεπτά.
Όταν αρχίσει να κρυώνει άπλωσε μια γενναία ποσότητα στα μαλλιά σου. Τύλιξε τα για 1 ώρα με μεμβράνη για καλύτερη απορρόφηση και στη συνέχεια λούσου κανονικά.
Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, αντί να το ξεβγάλεις, πήγαινε για ύπνο και άσε την μεμβράνη στα μαλλιά σου για όλη τη νύχτα. Μπορεί να είναι λίγο άβολο αλλά τα μαλλιά σου θα σε ανταμείψουν με τον πιο λαμπερό εαυτό τους!

Καταπολέμηση των γκρίζων μαλλιών

Οι «υπερδυνάμεις» του ελαίου καρύδας, αντιστρέφουν τη φυσική διαδικασία γκριζαρίσματος των μαλλιών χωρίς τοξικές βαφές ή σύνθετες διαδικασίες.
Οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις βαφές μαλλιών είναι πολύ συμπυκνωμένες και η απορρόφηση τοξινών είναι αναπόφευκτη.
Αλλά αν χρησιμοποιείτε μόνο φυσικά προϊόντα, μπορείτε να έχετε τα ίδια αποτελέσματα χωρίς καμία παρενέργεια.


Πιτυρίδα και ξηροδερμία:

Πριν το λούσιμο στάξε μερικές σταγόνες στο δέρμα του κεφαλιού σου και κάνε απαλό μασάζ. 

Μαλακώνει την επιδερμίδα

Αν πλένετε συχνά τα χέρια σας, τα πετσάκια σας χρειάζονται λίγο παραπάνω περιποίηση, απλώστε λάδι καρύδας στα δάχτυλά σας δύο φορές την ημέρα .

Για υπέροχο δέρμα: Πρόσωπο 

Το πιο φυσικό ντεμακιγιάζ: Ανέμειξε λάδι καρύδας με ελαιόλαδο και άπλωσέ το κατευθείαν στο πρόσωπό σου σαν καθαριστικό. Άφησέ το για λίγη ώρα και ξέβγαλε. Ακόμη και η πιο ισχυρή αδιάβροχη μάσκαρα δεν μπορεί να αντισταθεί στην δύναμη της καρύδας.
Extra tip: Άφησε κάποια ποσότητα στην βάση των ματόκλαδών σου και δες τις βλεφαρίδες σου να κερδίζουν extra πόντους, αφού θα τις βοηθήσει να αναπτυχτούν γρηγορότερα.
Μάσκα ομορφιάς: Ανακάτεψε λάδι καρύδας με μέλι και άπλωσε το στο πρόσωπό σου για περίπου 20 λεπτά. Ξέπλυνε με χλιαρό νερό. Η μάσκα αυτή είναι εκτός από ενυδατική και αντιβακτηριδιακή!
Scrub: Για απολέπιση, δεν έχεις παρά να αναμίξεις λάδι καρύδας με μαγειρική σόδα. Η επιδερμίδα σου θα το εκτιμήσει 

Θεραπεία της ακμής

Εφαρμόστε το λάδι καρύδας σε ατέλειες, και αφήστε το για περίπου 15 λεπτά . Στη συνέχεια ξεπλύνετε με χλιαρό νερό και αφήστε τον αέρα να ξηράνει το δέρμα σας.
Τα αντι- βακτηριακά συστατικά του ελαίου θα εργαστούν για την καταπολέμηση της ακμής.

Ενυδάτωση σώματος:

Αν παρουσιάζεις ξηροδερμία δεν έχεις παρά να κάνεις μασάζ στα προβληματικά σημεία μόνο με λάδι καρύδας. Θα γίνουν μαλακά στη στιγμή!
Σε ταλαιπωρεί κάποιος κάλος στα πόδια ή έχεις ξηρές πατούσες; Πριν πέσεις για ύπνο, ξύσε με μία ελαφρόπετρα τις περιοχές, άπλωσε αρκετό λάδι καρύδας και φόρεσε ένα ζευγάρι βαμβακερές κάλτσες για να διατηρηθεί η ενυδάτωση όλη τη νύχτα.
Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και ενάντια στην ξηρότητα των αγκώνων.
Extra tip: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις σκέτο λάδι καρύδας για να ξυρίσεις τα πόδια σου και ταυτόχρονα να τα διατηρήσεις ενυδατωμένα.

Ηλιοκαμένο δέρμα χωρίς κινδύνους:

Η καλύτερη συμβουλή για το καλοκαίρι. Αντικατέστησε το συνηθισμένο χημικό λάδι μαυρίσματος που χρησιμοποιείς, με λάδι καρύδας.
Εκτός του ότι θα κάνεις απίστευτο μαύρισμα κρατώντας την επιδερμίδα σου ενυδατωμένη, το παρθένο λάδι καρύδας προστατεύει από τη βλαβερή UV ακτινοβολία, αφού περιέχει δείκτη προστασίας 10.

Βραδινή περιποίηση:

Δοκίμασε να αντικαταστήσεις την κρέμα νυκτός σου με λάδι καρύδας, και δεν θα απογοητευτείς. Τα αντιοξειδωτικά του λαδιού είναι τέλεια για να απαλύνουν τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες από το πρόσωπό σου όσο κοιμάσαι.

Καταπολεμώντας την κυτταρίτιδα:

Τώρα που έρχεται και καλοκαίρι ξεκίνα να φροντίζεις λίγο πιο εντατικά τις περιοχές που εντοπίζεις ό, τι το χρειάζονται.
Σε 10 γρ. από λάδι καρύδας, πρόσθεσε 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο αρκεύθου (juniper) και 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο γκρέιπ φρουτ και κάνε μασάζ.

Δροσερή αναπνοή και λευκότερα δόντια:

Λίγοι το ξέρουν, αλλά αν κάνεις γαργάρες για 20 λεπτά με μία κουταλιά του γλυκού λάδι καρύδας, αυτό θα καθαρίσει το στόμα σου από τα μικρόβια και θα οδηγήσει σε πιο φρέσκια αναπνοή και λευκότερα δόντια.
Extra tip: Ξέμεινες από οδοντόκρεμα; Ανάμειξε σε ένα μπολ λάδι καρύδας και μαγειρική σόδα και πλύνε τα δόντια σου με αυτό. Όλοι θα αναρωτιούνται πώς απέκτησες τόσο λευκό χαμόγελο!

Προστασία από μικροτραυματισμούς ξυραφιών

Απλώστε λάδι καρύδας πριν από το ξύρισμα για την αποφυγή ερεθισμού.
Bonus: Αυτή η αντικατάσταση της κρέμα ξυρίσματος καθιστά ευκολότερο να καθαρίσει το ξυραφάκι σας . 
Το λάδι καρύδας, λοιπόν, είναι ένα από τα τρόφιμα που θα μπορούσαν εύκολα να συγκαταλέγονται σε άρθρα για superfoods, αλλά τα οφέλη για την υγεία και την ομορφιά υπερτερούν σε σχέση με αυτά της μαγειρικής χρήσης του.
Ένας μοναδικός συνδυασμός λιπών, θρεπτικών συστατικών και οξέων, αποδεικνύουν ότι το λάδι καρύδας είναι ένα εκπληκτικό συστατικό που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή και την περιποίησή σας.

Επιλέξτε παρθένο λάδι καρύδας




Πηγή:

www.kathimerini.gr
e-diatrofi.org
holmesplace.gr
www.sissyfeida.com
www.vita4you.gr

proionta-tis-fisis.com