Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Στιγμές ιστορίας και μαγείας στο Ιδαίον Αντρον του Δία. Υπό το φως της πανσέληνου ακούστηκαν και πάλι τα βήματα των Κουρητών μετά από 6000 χρόνια. Κέρδισε το στοίχημα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων

Οι στιγμές ήταν ιστορικές, χθες το βράδυ στο Ιδαίον Άντρον, κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι, στον Ψηλορείτη, όπου ακούστηκαν μετά από 6.000 χρόνια και πάλι τα βήματα των Κουρητών, σε ένα εντυπωσιακό σκηνικό που δημιούργησε ο Πολιτιστικός σύλλογος Ανωγείων και το οποίο απόλαυσαν εκατοντάδες άνθρωποι που ανηφόρισαν μέχρι την Ιερή “Σπηλιάρα” στην οποία ανατράφηκε ο Δίας.




Τα βήματα των Κουρητών, οι ήχοι και οι “χτύποι” των ποδιών τους ακούστηκαν ξανά δυνατά και μεγαλειώδη, όπως ακριβώς πριν από 6000 χρόνια, στην προσπάθεια τους να προστατεύσουν τον νεογέννητο  Δία από τον πατέρα του τον Κρόνο για να μην ακουστεί το κλάμα του. Σε υψόμετρο 1535 μέτρων οι θεατές έγιναν μάρτυρες σε μια ιστορική βραδιά, βιώνοντας έντονα συναισθήματα τα οποία κορυφώθηκαν όταν οι άνδρες του συλλόγου χόρεψαν τον Πυρρίχιο Ανωγειανό πηδηχτό, ενώ ανατριχιαστικές ήταν οι αφηγήσεις των ποιημάτων που έγραψε ειδικά για την βραδιά ο σπουδαίος μας ποιητής Γιώργης Καράτζης τα οποία συνόδευσαν υπέροχα με την μελοποίηση τους  ο Γιώργης Φασουλάς (Χουμάς) που πραγματοποίησε εξαιρετική δουλειά και έντυσε με μαεστρία τους υπέροχους στίχους.


Παράλληλα υπήρχαν θεατρικά δρώμενα με κοπέλες ντυμένες στα λευκά να θυμίζουν αρχαίες Ελληνίδες, με επικεφαλής την πανέμορφη παρουσιάστρια Ιωάννα Μαλέσκου, με κεντρικό πρόσωπο στην σκηνή την σπουδαία ηθοποιό Μαρία Τζομπανάκη, ενώ ο σύγχρονος Δίας της μουσικής μας παράδοσης ο Ψαραντώνης έπαιζε και τραγουδούσε με την χαρακτηριστική μορφή του και την γεμάτη πάθος φωνή του δένοντας αρμονικά με το τοπίο στο Ιδαίον Άντρον. Τις δικές τους στιγμές που γοήτευσαν και καθήλωσαν το κοινό είχαν και ο πολλά υποσχόμενος Ανωγειανός καλλιτέχνης Παναγιώτης Σκουλάς, ο κορυφαίος Κώστας Καλλέργης στο λαούτο καθώς και η Μαρίνα Δακανάλη με την υπέροχη και αισθαντική φωνή και παρουσία της και τέλος το χορευτικό συγκρότημα “Τέχνη Χρω”.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 1300 ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΗ ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑ
Η διοργάνωση ήταν άψογη, χωρίς να παρουσιαστεί το παραμικρό πρόβλημα παρά το μέγεθος του εγχειρήματος, με το στοίχημα να κερδίζουν με άνεση οι άνθρωποι του Πολιτιστικού συλλόγου, με επικεφαλής την “ψυχή” της βραδιάς, τον πρόεδρο του κ.Νίκο Βρέντζο που κυριολεκτικά βρισκόταν παντού για να λύσει εν τη γενέσει τους τα οποιαδήποτε προβλήματα που θα μπορούσαν να εμφανιστούν. Περισσότεροι από χίλιοι τριακόσιοι  ήταν οι θεατές με τα καθίσματα να αποδεικνύονται λίγα για να καλύψουν το ενδιαφέρον του κόσμου για μια τόσο σημαντική βραδιά.Οι θεατές έφτασαν στον χώρο από τις επτά το απόγευμα και άφηναν τα αυτοκίνητα τους στο περίπτερο της Νίδας και μετά είτε με τα πόδια, είτε με ειδικά μικρά βαν οδηγήθηκαν στον χώρο της εκδήλωσης μπροστά στην Ιερή σπηλιά. Τα σκηνικά, ο φωτισμός, τα κουστούμια της βραδιάς, όλα αρμονικά δεμένα με το περιβάλλον, με σεβασμό στους προγόνους μας αλλά και στο ιερό βουνό του Ψηλορείτη και όλα αυτά κάτω από το λαμπρό και επιβλητικό φως της Πανσέληνου που δημιουργούσε μια ατμόσφαιρα μυσταγωγίας και δέους για όσους το παρακολουθούσαν. Παράλληλα είχαν προβλεφθεί τα πάντα με γνώμονα την ασφάλεια των θεατών, καθώς υπήρχαν άνθρωποι που επιτηρούσαν τον χώρο, καθώς και ειδική ομάδα εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού.


Η τεράστια αυτή εκδήλωση που αποτέλεσε ασφαλώς το αποκορύφωμα των πλούσιων πολιτιστικών δρώμενων στα Ανώγεια για το φετινό καλοκαίρι, έγινε και με την συν-διοργάνωση τόσο του Δήμου  Ανωγείων, αλλά και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, της Περιφέρειας Κρήτης και της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, ενώ ήταν υπό την αιγίδα του Ε.Ο.Τ. Οι στόχοι που είχε θέσει ο Πολιτιστικός σύλλογος Ανωγείων επιτεύχθηκαν καθώς οι άνθρωποι του δικαιώθηκαν για την εργασία και τον κόπο μηνών που κατέθεσαν με το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού στο τέλος καθώς και την επιθυμία όλων η εκδήλωση αυτή να γίνει θεσμός κάθε καλοκαιριού στα Ανώγεια. Παράλληλα ο Πολιτιστικός σύλλογος πέτυχε χθες να συνδέσει την ιστορία της τότε Μινωικής Κρήτης με την Κρήτη του σήμερα, πέτυχε την προβολή της τεράστιας πολιτισμικής αξίας του μυθικού σπηλαίου και ότι αυτό ήταν ένα από τα σημαντικότερα λατρευτικά σπήλαια της Μινωικής Κρήτης στο οποίο Μυήθηκαν σπουδαίοι φιλόσοφοι όπως ο Πυθαγόρας και ο Πλάτωνας και τέλος προβλήθηκε στο μέγιστο βαθμό το μεγαλείο της Κρητικής παράδοσης και κληρονομιάς από αρχαιοτάτων χρόνων.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ «Α»
Στην Ανωγή μίλησε μετά το τέλος της βραδιάς ο πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου κ.Νίκος Βρέντζος. Κουρασμένος αλλά δικαιωμένος από το θετικό αποτέλεσμα και τον αντίκτυπο που είχε η εκδήλωση και τα μηνύματα Πολιτισμού που πέρασε στον κόσμο μας ανέφερε ότι στόχος πλέον είναι να καθιερωθεί ως θεσμός και να γίνεται κάθε χρόνο μια βραδιά στο Ιδαίον Άντρον, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές που συνετέλεσαν στην επιτυχία. Αναλυτικά η δήλωση έχει ως εξής:
“Είμαστε πολύ περήφανοι ως Πολιτιστικός σύλλογος Ανωγείων γιατί μετά από 6.000 χρόνια ζωντάνεψε ξανά η σπηλιά του Δία μέσα από το ποιοτικό έργο του Γιώργη Καράτζη και την σύνθεση του Γιώργη Φασουλά και μέσα από τα βήματα των ανδρών του Πολιτιστικού συλλόγου και των Ιέρειων της σχολής Τέχνης Χρω. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συντελεστές, τους μουσικούς και τους καλλιτέχνες, αλλά και τους ανθρώπους πίσω από τις κάμερες για την μεγάλη συμβολή τους. Επίσης ένα ευχαριστώ στον Δήμο Ανωγείων και όλους τους χορηγούς που στήριξαν την βραδιά. Το μεγαλύτερο όμως ευχαριστώ πηγαίνει στους ανθρώπους που ανέβηκαν σαν προσκυνητές της Αρχαιότητας, με 1300 άτομα να αψηφούν την απόσταση και το κρύο για να βιώσουν αυτή την ιεροτελεστία που ξετυλίχθηκε μπροστά στα μάτια τους. Προσωπικά ευχαριστώ την Μαρία Τζομπανάκη που ήταν καθηλωτική στο ρόλο της, αλλά και στους χορηγούς επικοινωνίας όπως την Ανωγή και όλα τα μέσα που βοήθησαν να γίνει γνωστή στον κόσμο η εκδήλωση. Νιώθουμε περήφανοι ως σύλλογος που έπεσε στις δικές μας πλάτες να σηκώσουμε αυτό το βαρύ φορτίο το οποίο προετοιμάζαμε δυο χρόνια τώρα και είμαστε εδώ ώστε κάθε χρόνο να γίνεται στο Ιδαίον Άντρον μια εκδήλωση παρόμοια. Τέλος να αναφέρω ότι η χθεσινή βραδιά θα κυκλοφορήσει στο άμεσο μέλλον με DVD βιβλίο που θα παρουσιάζεται το έργο του Γιώργη Καράτζη σε μουσική του Γιώργη Φασουλά..” κατέληξε ο κ.Βρέντζος.


Η Ανωγή που ήταν και χορηγός επικοινωνίας της μεγάλης χθεσινής εκδήλωσης, πάντα αρωγός σε κινήσεις και δράσεις που ωφελούν και ανεβάζουν ακόμα ψηλότερα τον τόπο που αγαπάμε, τα Ανώγεια, βρέθηκε στο Ιδαίον Άντρο και μέσω του φακού της Αγγέλας Σκουλά που έκανε για άλλη μια φορά καταπληκτική δουλειά, σας παρουσιάζει πλούσιο φωτορεπορτάζ από το σπουδαίο αυτό πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού. Μέσω και του υπέροχου βίντεο της που σας παρουσιάζουμε τέλος, μπορείτε να απολαύσετε τον Πυρρίχιο Ανωγειανό πηδηχτό που αποθεώθηκε και σκόρπισε συγκίνηση στο κοινό και αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες στιγμές της βραδιάς. Ευελπιστούμε και εμείς η συγκεκριμένη εκδήλωση να συνεχιστεί και τις επόμενες χρονιές και να εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα στοιχεία και παρουσιάσεις που θα αναδεικνύουν το μεγαλείο του Ιδαίου Άντρου και του Ψηλορείτη. Να αναφέρουμε τέλος ότι μετά την εκδήλωση, συμμετέχοντες αλλά και θεατές κατέκλυσαν τις πλατείες του χωριού, ενώ είχαμε και παραδοσιακή καντάδα στο Μεϊντάνι με μουσική από τον Παναγιώτη Σκουλά, τον Κώστα Καλλέργη και τον Βασίλη Δραμουντάνη και μαντινάδες από τα παιδιά του συλλόγου, που ενθουσίασαν τον κόσμο που παρέμεινε εκεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Και του χρόνου!


Απολαύστε εδώ το βίντεο του Πυρρίχιου Ανωγειανού πηδηχτού από τους άνδρες του Πολιτιστικού συλλόγου Ανωγείων, όπως το μαγνητοσκόπησε η Αγγέλα Σκουλά. Όπως ανέφερε και στον πρόλογο του ο Γιώργης Καράτζης:”Απόψε χτυπάει η καρδιά της σπηλιάρας, ακούγονται κιόλας τα βήματα των Κουρητών και κάτω από τον αρρενωπό τους ήχο ο Δίας αισθάνεται πιότερο ασφαλής και εμείς δοξάζουμε την ακατάλυτη συνέχεια καθώς ο Πυρρίχιος ζωντανεύει ξανά..”.

Ρεπορτάζ Γιώργης Μπαγκέρης
ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ- Αγγέλα Σκουλά


Πηγή:
anogi.gr