Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Στοιχεία της γαλλικής κυβέρνησης αναφέρουν ότι τα κινητά τηλέφωνα εκθέτουν τους καταναλωτές σε επίπεδα ακτινοβολίας υψηλότερα από αυτά που ισχυρίζονται οι κατασκευαστές

ΣΚΑΝΔΑΛΟ “PHONEGATE” - ΓΑΛΛΙΑ: 9 στα 10 κινητά τηλέφωνα ξεπερνούν τα όρια ασφαλείας

Η Γαλλία πρωτοπορεί: Αποκαλύπτει το ψεύδος και αναγκάζει τις κατασκευάστριες εταιρείες να αναφέρουν τις πραγματικές εκπομπές ακτινοβολίας και όχι τις ισχυριζόμενες εργαστηριακές.
Στην συνέχεια απαγόρευσε τα κινητά από τα σχολεία και τα WiFi από τα νηπιαγωγεία/βερφονηπιακούς σταθμούς και υπό αυστηρή ελάχιστη χρήση στα υπόλοιπα σχολεία.
Στην Ελλάδα το κινητό και το WiFi μόνο θεραπευτικά δεν τα θεωρούμε, αφού τα βλέπουμε να χρησιμοποιούνται από μικρά παιδιά & εγκύους και τους χρήστες να κουβαλούν τις συσκευές ως αξεσουάρ μέσα στην τσέπη τους.

Το σκάνδαλο αυτό αφορά την υγεία κάθε χρήστη κινητού τηλεφώνου σε οποιαδήποτε χώρα
 


ΣΚΑΝΔΑΛΟ “PHONEGATE
Στοιχεία της γαλλικής κυβέρνησης αναφέρουν ότι τα κινητά τηλέφωνα εκθέτουν τους καταναλωτές σε επίπεδα ακτινοβολίας υψηλότερα από αυτά που ισχυρίζονται οι  κατασκευαστές


(Το σκάνδαλο αυτό αποσιωπήθηκε στην «δημοκρατική» Ελλάδα)

Ιανουάριος 2018: Μετά από δικαστική εντολή το Γαλλικό Συμβούλιο Εθνικών Συχνοτήτων απεκάλυψε ότι 9 από τα 10 κινητά τηλέφωνα ξεπερνούν τα όρια ασφαλείας όταν ελέγχθηκαν σύμφωνα με τον πραγματικό τρόπο που χρησιμοποιούνται, δηλαδή δίπλα στο σώμα.
Όπως ανέφερε το Περιβαλλοντικό Συνδικάτο Υγείας, Γάλλοι ακτιβιστές ονομάτισαν το σκάνδαλο ως PhoneGate” εξαιτίας παραλληλισμού με το σκάνδαλο εκπομπών της Volkswagen (το οποίο αναφέρεται ανεπίσημα ως #Dieselgate) στο οποίο αυτοκίνητα της Volkswagen πέρασαν δοκιμές εκπομπών στο εργαστήριο, αλλά όταν τα οδηγούσες σε πραγματικό δρόμο οι εκπομπές ήταν μεγαλύτερες. Με τον ίδιο τρόπο τα κινητά τηλέφωνα πέρασαν εργαστηριακές δοκιμές για ακτινοβολία όταν το ειδικό ποσοστό απορρόφησης ακτινοβολίας που δείχνει πόση ακτινοβολία απορροφά το σώμα μετρήθηκε σε απόσταση 15 χιλιοστών από το σώμα. Όμως ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι μεταφέρουν και χρησιμοποιούν τα κινητά τους (για παράδειγμα, στις τσέπες ή στο σουτιέν, ή σε επαφή με το αυτί) έχει σαν αποτέλεσμα μεγαλύτερη απορρόφηση ακτινοβολίας από αυτήν που βρέθηκε στα εργαστήρια.
Δημοφιλής εμπορικοί κολοσσοί όπως η Apple, η Motorola, η Samsung και η Nokia ήταν μεταξύ των κατασκευαστριών των μοντέλων κινητών τηλεφώνων που ελέγχθηκαν.
Τα γαλλικά δεδομένα ενισχύθηκαν από μια ανεξάρτητη έρευνα που διενεργήθηκε το  2017 από το CBC η οποία βρήκε ότι η απορρόφηση ακτινοβολίας ξεπερνούσε τις επιτρεπόμενες τιμές στον Καναδά και τις ΗΠΑ όταν η δοκιμή ελάμβανε χώρα σε επαφή με το σώμα. Στα ευρήματα αυτά συνηγόρησε και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ που συμπέρανε ότι ταεπίπεδα ακτινοβολίας ανέρχονται σε 300% υψηλότερα επίπεδα από ότι ισχυρίζονται οι κατασκευαστές.
Γιατί να ανησυχούμε;
Μελέτη του 2017 στο American Journal of Epidemiology και πολλαπλές άλλες μελέτες έχουν συνδέσει τη μακροχρόνια έκθεση στην ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων με τον κίνδυνο μορφών καρκίνου του εγκεφάλου, βλαβών στο DNA και άλλους κινδύνους για την υγεία.
Η βιομηχανία των ασυρμάτων τηλεπικοινωνιών ισχυρίζεται ότι συμμορφώνεται και αντιτίθεται στην υποχρέωση να αναγράφει ότι το τηλέφωνο πρέπει να κρατείται σε απόσταση ασφαλείας. Όπως επίσης αντιτίθεται στην αναβάθμιση των μεθόδων δοκιμών έτσι ώστε να ανταποκρίνονται σε μορφές πραγματικής χρήσης. Τα μέσα μαζικής επικοινωνίας δεν έχουν καλύψει αυτά τα θέματα και το κοινό έχει άγνοια των κινδύνων και της σημασίας του να βρίσκεται αυτή η τεχνολογία σε απόσταση ασφαλείας από το σώμα.
Το Μάιο του 2017, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνια εξέδωσε οδηγίες ασφαλείας σε απάντηση των πιθανών επιπτώσεων στην υγεία εξαιτίας της ακτινοβολίας από τα κινητά τηλέφωνα. Αυτές οι οδηγίες αποκρύφτηκαν από το κοινό για εφτά χρόνια και ανακοινώθηκαν μετά από δικαστικό αγώνα. Επίσης προωθείται δικαστικός αγώνας από περισσότερους από δώδεκα πολίτες οι οποίοι ισχυρίζονται ότι ο καρκίνος του εγκεφάλου τους σχετίζεται με τη χρήση του κινητού. Στην Ιταλία το 2017δικαστική απόφαση αναγνώρισε τη σχέση μεταξύ χρήσης κινητών τηλεφώνων και εγκεφαλικών όγκων και χορήγησε ισόβια αποζημίωση σε άτομο που μετά από χρήση κινητού τηλεφώνου για 15 χρόνια παρουσίασε όγκο στον εγκέφαλο.
Γιατί θα πρέπει το κοινό να κάνει μηνύσεις για να λάβει αυτές τις πληροφορίες; Και τι γίνεται με τα παιδιά, που είναι πιο ευάλωτα; Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής έχει εκδώσει σαφείς συστάσεις μείωσης της έκθεσης των παιδιών στην ακτινοβολία των κινητών. Παρόλα αυτά έγκυες συνεχίζουν να χρησιμοποιούν ασύρματες συσκευές κοντά στην κοιλιά τους και δίνονται στα παιδιά κινητά τηλέφωνα για παιχνίδι !
Ηγέτες σε αυτόν τον τομέα, οι Γάλλοι εξασφαλίζουν με νόμο ότι τα επίπεδα απορρόφησης ακτινοβολίας πρέπει να αναγράφονται εμφανώς στη συσκευασία των κινητών και απαγόρευσαν την πώληση κινητών σε νεαρά παιδιά. Το 2016, νέα νομοθεσία καθόρισε ότι «όλες οι ασύρματες συσκευές, tablets και ασύρματα παιχνίδια υπόκεινται στους ίδιους κανονισμούς όπως και τα κινητά τηλέφωνα». Η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Υγείας επίσης ανέφερε ότι σύμφωνα με την Le Monde το 2017 η Γαλλία θα απαγόρευε τα κινητά τηλέφωνα στα σχολεία, τα κολλέγια και τους παιδότοπους.
Ενημέρωση Ιούνιος/Ιούλιος 2018: Το Γαλλικό Συμβούλιο Εθνικών Συχνοτήτων (ANFR) συνεχώς ανακοινώνει ακόμα περισσότερα μοντέλα των γνωστών εταιρειών που υποχρεούνται να αναφέρουν τα σωστά όρια ακτινοβολίας.
“Πρόκειται για ένα τεράστιο διεθνές σκάνδαλο. 
Δεν αφορά μόνο την Γαλλία ή την Ευρώπη αλλά 
οποιονδήποτε άνθρωπο κάνει χρήση κινητού 
τηλεφώνου σε οποιαδήποτε χώρα.»


Πηγές άρθρουehtrust.org/, projectcensored.org/

Μετάφραση στα ελληνικά / Επιμέλεια: 
Επιτροπή Πολιτών Πάτρας για την Προστασία της Υγείας από την Η/Μ Ακτινοβολία