Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Ιταλία: Ο δήμος της Νάπολη αφιέρωσε οδό στην μαθηματικό και φιλόσοφο Υπατία

(2019)
Στην περιοχή Σπανιόλι ο δήμος της Νάπολης έδωσε σε δρόμο το όνομα της φιλοσόφου Υπατίας της Αλεξανδρινής «ως σύμβολο της γυναικείας αναζήτησης της γνώσης και της ελεύθερης σκέψης».

Ο δήμαρχος της Νάπολης Luigi de Magistris μιλώντας για την Υπατία είπε ότι με την κίνηση αυτή αναδεικνύουμε την ιστορία και δυναμική των γυναικών όχι μόνο στην Νάπολη αλλά και σε περιοχές έξω από τα όρια της πόλης μας. Και συνέχισε λέγοντας, γράφουμε την ιστορία της Νάπολης-Νεαπόλεως, και μέσω της τοπωνυμίας και ειδικά της γυναικείας. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν οι μαθητές του Λυκείου ‘Pansini’ και του Λυκείου ‘Calamandrei’, αντιπρόσωποι του Δήμου, καθώς και αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου L’Orientale.


Και η υπεύθυνη του Δήμου για θέματα τοπωνυμίας Alessandra Clemente πρόσθεσε στην διάρκεια της τελετής ονομασίας της οδού: Σε αυτόν τον μήνα που διανύουμε, θελήσαμε να ταυτίσουμε σημαντικούς χώρους με ονόματα γυναικών. Σήμερα αφιερώνουμε αυτήν την οδό σε μία γυναίκα με μεγάλα χαρίσματα, την Υπατία, που με έναν σκληρό και απάνθρωπο τρόπο δολοφονήθηκε και κατακρεουργήθηκε στην προσπάθεια της να διαδώσει την γνώση και την επιστήμη.





Πηγή: