Αντ'
αυτού, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν
κόκκινο κρεας, το σάκχαρο Neu5Gc που αυτό περιέχει απορροφάται πλήρως
από τους ιστούς τους. Το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται τότε στην εν
λόγω ουσία, γεγονός που οδηγεί σε φλεγμονή των ιστών και αυξάνει την
πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.
Η
ίδια διαδικασία θα μπορούσε επίσης να συμβεί όταν οι άνθρωποι
καταναλώνουν πλήρες γάλα, ορισμένα τυριά και το χαβιάρι, το οποίο
αποτελείται από αυγά ψαριού. (Τα ψάρια μπορούν να παράγουν Neu5Gc, αλλά
το αποθηκεύουν στα αυγά τους και όχι στη σάρκα τους.)
Ο υπεύθυνος της μελέτης Δρ Ajit Varki, σχολίασε οτι φαινόμενο Neu5Gc δεν έχει παρατηρηθεί ξανά.
“Στην προκειμένη περίπτωση, το ξένο αυτό σάκχαρο λειτουργεί σαν Δούρειος Ίππος. Γίνεται μέρος των κυττάρων του οργανισμού σας”, αναφερει.
“Όταν
κάποιος έχει αλλεργικη αντιδραση σε ένα φυστίκι ή κάποια άλλη
αλλεργιογόνο ουσία, αντιδρά σε κάτι ξένο. Αυτό είναι το πρώτο παράδειγμα
στο οποίο προσλαμβάνουμε κάτι που είναι μεν ξένο αλλά έχει ενσωματωθεί
πλήρως στον οργανισμό μας παρά το γεγονός ότι το ανοσοποιητικό σας
σύστημα το αναγνωρίζει”.
Προγενέστερες μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος με διάφορους καρκίνους, ιδιαίτερα
του παχέος εντέρου, του μαστού, του προστάτη, των ωοθηκών και του
πνεύμονα. Σύμφωνα με τον Varki, το Neu5Gc παίζει το ρόλο της βενζίνης
στη φωτιά - ενισχύει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, αλλά δεν φαίνεται
να είναι η βασική αιτία της νόσου.
Η
ερευνητικη ομάδα του Varki τάισε το σάκχαρο Neu5Gc σε δύο ομάδες
ποντικών - μία που είχε το σακχαρο Neu5Gc στον οργανισμό της και μια
άλλη που ήταν γενετικά τροποποιημένη ώστε να μην το έχει, μιμούμενη με
τον τρόπο αυτό την ανθρώπινη βιολογία.
Τα γενετικά τροποποιημένα
ποντίκια - αυτά δηλαδή που είχαν βιολογία αντίστοιχη με
εκείνη του ανθρώπου σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις στο Neu5Gc - παρουσίασαν 5 φορές περισσότερους καρκίνους σε σχέση με την άλλη ομάδα τρωκτικών.
Πηγή:
pnas.org