Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

"Από το Πάντειο πανεπιστήμιο στο... χωράφι !!! Η υπερ-τροφή που άλλαξε τη ζωή της"

http://www.espressonews.gr/sites/default/files/field/image/4req34rtq34er_2.jpg Από το Πάντειο πανεπιστήμιο, όπου σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, και τη διπλωματία βρέθηκε στο... χωράφι να καλλιεργεί τον θαυματουργό καρπό αρώνια! Μια περιπέτεια υγείας στάθηκε αφορμή για τη 40χρονη Αννα Μπιτζιλή να αλλάξει τη ζωή της και να ασχοληθεί με την καλλιέργεια ενός super food που αποτελεί «ανερχόμενη» καλλιέργεια στη χώρα μας! Και όχι άδικα, αφού τα οφέλη της υπερ-τροφής αρώνιας την κατατάσσουν στις πρώτες θέσεις της κλίμακας των φαρμακευτικών φυτών.
Η 40χρονη εργαζόταν ως ιδιωτική υπάλληλος, όταν ένα πρόβλημα υγείας την έκανε, όπως λέει η ίδια, να αναθεωρήσει. Η προσωπική της περιπέτεια της άλλαξε τη ζωή και της έδειξε τελικά τον δρόμο για μια νέα... καριέρα.
«Η υγιεινή διατροφή πάντα με ενδιέφερε. Επίσης ήθελα ανέκαθεν να κάνω κάτι δικό μου επαγγελματικά. Ετσι, όταν μου δόθηκε το ερέθισμα, αποφάσισα να ασχοληθώ με μια νέα και κερδοφόρα καλλιέργεια. Διάλεξα την αρώνια, γιατί άρχισα να ψάχνω περισσότερο για τις τροφές που κάνουν καλό στην υγεία και η συγκεκριμένη είναι ένα θαυματουργό φρούτο, όπως δείχνουν πολλές έρευνες. Εμαθα τα πάντα, συμβουλεύτηκα γεωπόνο και άρχισα να την καλλιεργώ βιολογικά σε ένα οικογενειακό χωράφι 3,5 στρεμμάτων που έμενε ανεκμετάλλευτο στην Κριθιά Θεσσαλονίκης» λέει στην «Espresso» η Αννα Μπιτζιλή.
Το εγχείρημα της στέφθηκε με επιτυχία. Η παραγωγή της, όπως περιγράφει, κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα και τα προϊόντα της έχουν αποκτήσει φανατικούς φίλους! Ηδη δραστηριοποιείται στην αγορά της Θεσσαλονίκης σε παντοπωλεία και καταστήματα βιολογικών προϊόντων, σύντομα θα είναι και στην αγορά της Αθήνας, ενώ τους επόμενους μήνες η καλλιέργειά της θα πιστοποιηθεί επίσημα ως βιολογική!
Η παραγωγός αρώνιας δεν μετάνιωσε για την επιλογή της, παρά το γεγονός ότι παράλληλα με τις οικογενειακές υποχρεώσεις της περνά αρκετές ώρες στο χωράφι: «Ευτυχώς, η καλλιέργεια δεν είναι τόσο απαιτητική όλο τον χρόνο. Βέβαια μετά τη συγκομιδή φτιάχνω μια σειρά από προϊόντα, όπως αποξηραμένους καρπούς αρώνιας, φρέσκο χυμό, γλυκό του κουταλιού, dressing αρώνιας αλλά και τσάι από αποξηραμένο καρπό και φύλλα, προϊόν πρωτότυπο για την ελληνική αγορά. Επειδή ο φρέσκος καρπός έχει στυφή γεύση, σκέφτηκα εναλλακτικούς τρόπους για να τον απολαύσει κανείς. Για παράδειγμα, στο γιαούρτι με δημητριακά ή σε smoothie».
Οφέλη για την υγεία

Αν και στο εξωτερικό η αρώνια είναι δημοφιλής εδώ και χρόνια, δεν ισχύει το ίδιο στην Ελλάδα. Οπως προσθέτει η κυρία Μπιτζιλή: «Τα οφέλη για την υγεία είναι πολλά. Είναι το μοναδικό φρούτο με την ιδιότητα να απομακρύνει τα βαρέα μέταλλα από τον οργανισμό, χάρη στα φυσικά αντιοξειδωτικά που περιέχει. Σύμφωνα με έρευνες, η χρήση της αρώνιας συνιστάται ως συμπλήρωμα διατροφής σε πολλές ασθένειες, στη διάρκεια χημειοθεραπειών και ακτινοβολιών, επειδή απομακρύνει τα βαρέα μέταλλα και προστατεύει από τη ραδιενέργεια, βοηθάει στην πρόληψη του διαβήτη κατεβάζοντας τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, προστατεύει από καρδιακά νοσήματα και την κοινή γρίπη, ενώ προτείνεται σε αθλητές για καλή φυσική κατάσταση».

Προστασία από το οξειδωτικό στρες και τη ραδιενέργεια
Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της αρώνιας είναι η υψηλή συγκέντρωση πολυφαινολικών ενώσεων, όπως η ανθοκυανίνη και η τανίνη. Οι πολυφαινόλες καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες, ένα σύνδρομο που είναι η αιτία για τις περισσότερες ασθένειες της σύγχρονης εποχής.

Η ιδιαίτερη περιεκτικότητα του φυτού σε πεκτίνη βοηθά στην απορρόφηση και την προστασία του οργανισμού από τη ραδιενέργεια.

Γι' αυτό τον λόγο στις ανατολικές χώρες της Ευρώπης και στην πρώην ΕΣΣΔ ο καρπός χορηγούνταν σε εργάτες πυρηνικών εργοστασίων και σε κοσμοναύτες πριν και μετά τις διαστημικές αποστολές τους!


Πηγή:
Νίκος Πιτσιακίδης - espressonews.gr