Μπορεί να μοιάζουν με τεχνικές και εργαλεία που θα συναντούσε κανείς σε ταινία Τζέιμς Μποντ, όμως χρησιμοποιούνται στην πραγματικότητα από τους κατασκόπους της Βόρειας Κορέας, όπως αποκαλύπτει πρώην πράκτορας του Κιμ Γιονγκ Ουν.
Η πιο απομονωμένη χώρα του κόσμου χρησιμοποιεί ακόμα κατασκόπους και πράκτορες, ισχυρίζεται ο πρώην κατάσκοπος Κιμ Ντον Σικ, του οποίου η δουλειά ήταν να κατασκοπεύει τη Νότια Κορέα για λογαριασμό του Κιμ Γιονγκ Ουν.
«Οταν μου είπαν ότι επρόκειτο να γίνω κατάσκοπος ένιωσα ζαλάδα. Εχουν γίνει πολλά ατυχήματα στο παρελθόν με κατασκόπους. Μια ομάδα που στάλθηκε στη Νότια Κορέα σκοτώθηκε, οπότε υπέθεσα ότι θα πεθάνω» θυμάται.
«Η σωματική άσκηση ήταν μόνο ένα μέρος της εκπαίδευσης. Η ψυχολογική προετοιμασία ήταν το κλειδί. Μας δίδαξαν να είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε για το καθεστώς του Κιμ και να μη μας συλλάβουν ποτέ ζωντανούς» αποκαλύπτει ο Σικ.
Η πρώτη του αποστολή στη Νότια Κορέα ήταν το 1990 όταν τον έστειλαν να φέρει πίσω έναν υψηλόβαθμο παράγοντα που ονομαζόταν Λι και είχε εργαστεί στη χώρα για ορισμένο χρονικό διάστημα. Η δεύτερη ήταν να προσπαθήσει να προσηλυτίσει Νοτιοκορεάτες με αντικυβερνητικά συναισθήματα που μπορεί να έτρεφαν συμπάθεια προς το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν.
Τότε είπε ότι επικοινώνησε με τους επικεφαλείς μέσω ραδιοφώνου βραχέων κυμάτων. Ένα πρόγραμμα από την Πιονγκγιάνγκ που παίχτηκε τα μεσάνυχτα είχε έναν εκφωνητή που διάβαζε αριθμούς- όπως εξηγεί, ήταν κώδικας για να του πει την επόμενη αποστολή του. Πλέον ωστόσο οι μέθοδοι επικοινωνίας είναι πολύ πιο εξελιγμένοι.
Ο Σικ πυροβολήθηκε από αξιωματικούς της Νότιας Κορέας, το 1995, ενώ βρισκόταν σε μια αποστολή στη Σεούλ, έτσι δεν πρόλαβε να αυτοκτονήσει όπως τον είχαν νουθετήσει. Μάλιστα, ισχυρίζεται ότι ολόκληρη την οικογένειά του εκτελέστηκε στη Βόρεια Κορέα ως τιμωρία επειδή δεν έπραξε το καθήκον του.
Ενα ακόμη πρώην μέλος της κατασκοπικής ελίτ, ονόματι Κανγκ Μιον Ντο, αποκαλύπτει στο CNN ότι πράκτορες της Βόρειας Κορέας δραστηριοποιούνται σε χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, όπου εκτιμάται ότι μπορεί να εργάζονται εκατοντάδες αυτή πάσα στιγμή. Ένας από τους κύριους σκοπούς τους είναι να προσπαθήσουν να προσυλητίσουν Αμερικανο-κορεάτες.
«Υπάρχουν τρεις διαφορετικές τακτικές που χρησιμοποιούν», είπε. «Πρώτον, τους δίνουμε δωρεάν βίζα προς τη Βόρεια Κορέα, δεύτερον, τους δίνουμε πρόσβαση για να ανοίξουν επιχειρήσεις και να κερδίσουν χρήματα εκεί και τρίτον, χρησιμοποιούν γυναίκες για να τους δελεάσουν. Αυτή η τακτική χρησιμοποιείται ευρέως από τη δεκαετία του ’80.»
Ο Κανγκ εξηγεί ότι απασχολούνταν στο Τμήμα Ανάπτυξης ενοποίησης το 1984. Ένα από τα καθήκοντα του τμήματος αυτού ήταν να στέλνει κατασκόπους στις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία και λειτουργεί ακόμα και σήμερα.
Ο Κανγκ υποστηρίζει ότι οι κατάσκοποι και η ανθρώπινη νοημοσύνη που παρέχουν παίζουν μεγάλο ρόλο στη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν. Είναι μια πεποίθηση που συμμερίζεται και ο Κιμ Ντονγκ Σικ «η Βόρεια Κορέα τους φέρεται πολύ καλά.
Οι Κατάσκοποι αντιμετωπίζονται στο ίδιο επίπεδο με τους στρατηγούς, η εκπαίδευσή τους είναι σε παρόμοια υψηλό επίπεδο. Έτσι είναι δίκαιο να πούμε ότι η Βόρεια Κορέα θεωρεί τους κατασκόπους πολύ σημαντικούς»
Πηγή:
iefimerida.gr