Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Τελεσίγραφο Τσίπρα σε Μέρκελ : «συμφωνία ή δημοψήφισμα»

Το παρασκήνιο των συνομιλιών, η στρατηγική του Μαξίμου να μην προκαλέσει Κάννες νούμερο 2. Η ιδέα του δημοψηφίσματος σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές καταλήξουν σε αδιέξοδο έχει «δουλευτεί» από την ελληνική πλευρά τους τελευταίους δύο μήνες προκειμένου να αποτρέψει την έντονη αντίδραση των εταίρων.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε την Γερμανίδα Καγκελάριο για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης κατά την τελευταία τους συνάντηση στην Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό στις 23 Απριλίου. Είχε προηγηθεί διαρροή κυβερνητικών παραγόντων στον ελληνικό τύπο ότι ο Πρωθυπουργός πηγαίνει με τελεσίγραφο στην Γερμανίδα καγκελάριο «συμφωνία ή δημοψήφισμα» το οποίο όμως διέψευσε αμέσως το Μέγαρο Μαξίμου. Κυβερνητικός παράγοντας αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την Άγκελα Μέρκελ για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος χωρίς όμως να αναφέρει την αντίδραση της Γερμανίδας Καγκελαρίου.

Η ελληνική πλευρά προσπάθησε και κατάφερε με τις κινήσεις της να αποφύγει την αντίδραση των Ευρωπαίων ηγετών και την επανάληψη μίας αντίστοιχης συνεδρίασης στις Κάννες τον Νοέμβριο του 2011. Τότε είχε κληθεί εσπευσμένα ο τότε Έλληνας Πρωθυπουργός για να αποτραπεί από τους Ευρωπαίους η προοπτική ενός δημοψηφίσματος το οποίο είχε προαναγγείλει αιφνιδιαστικά ο Γ. Παπανδρέου.Η ελληνική κυβέρνηση προετοίμαζε το κλίμα για την πιθανότητα διενέργειας δημοψηφίσματος με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών μεταξύ των οποίων ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης αλλά και άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που κλιμακώθηκαν πριν από την κρίσιμη σύνοδο Κορυφής για το Μεταναστευτικό. Το Μέγαρο Μαξίμου αποδεχόμενο την «ιδιοτροπία» των Γερμανών να μην υπάρχουν διαρροές για τις κατ ιδίαν συζητήσεις μεταξύ της Αγ. Μέρκελ και του Αλέξη Τσίπρα και λειτουργώντας συντεταγμένα προσπάθησε να μην αιφνιδιάσει την γερμανική πλευρά με την πρόταση για δημοψήφισμα.Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε ο οποίος στο Eurogroup της 9ης Μαρτίου είπε χαρακτηριστικά απαντώντας στις τότε αναφορές του Γ. Βαρουφάκη περί δημοψηφίσματος λέγοντας: «Στην Ευρώπη έχουμε ελευθερία λόγου, αλλά σε αυτή τη συνεδρίαση δεν θα αποφασίσουμε για δημοψήφισμα».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην παρούσα συγκυρία, η Ε.Ε. έχει προετοιμαστεί καλύτερα για κάθε ενδεχόμενο σε σχέση με την Ελλάδα ακόμα και για την περίπτωση ατυχήματος, οπότε η προσφυγή στην λαϊκή εντολή μπορεί να προκαλεί αντιδράσεις σε ευρωπαϊκούς πολιτικούς κύκλους αλλά σε καμία περίπτωση δεν αναμένεται να τεθεί βέτο από τους Ευρωπαίους ηγέτες στην προοπτική να στηθούν κάλπες στην Ελλάδα. Πριν από τρία περίπου χρόνια, τον Μάιο του 2012 ο Β. Σόμπλε φέρεται να έχει δηλώσει στο Eurogroup ότι ««τελικά, κάναμε λάθος που δεν δεχθήκαμε την πρόταση δημοψηφίσματος για το ευρώ στην Ελλάδα». Η φράση που αποδίδεται στον γερμανό αξιωματούχο συνδέεται με το γεγονός ότι η ιδέα για τη διενέργεια δημοψηφίσματος στην Ελλάδα σχετικά με την παραμονή ή όχι στο ευρώ συζητήθηκε έντονα το προηγούμενο διάστημα και υπήρξε έντονος προβληματισμός εάν θα αποτελούσε διέξοδο για την Ε.Ε. Η φράση που αποδίδεται στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών καταγράφει τις απόψεις των εταίρων για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στην Ελλάδα τις οποίες πλέον ασπάζονται και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Υπενθυμίζεται ότι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Χρυσόγονος σε συνέντευξή του είχε αναφέρει ότι σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα ο συνταξιούχος πρέπει να αποφασίσει εάν θα γίνουν περικοπές στην σύνταξη του σε ευρώ ή επιθυμεί να λαμβάνει την σύνταξή του σε δραχμές

Πηγή:
http://www.thetoc.gr