Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

"Ένοχοι κρίθηκαν ο πρώην νομάρχης Ηλείας και ο πρώην δήμαρχος Ζαχάρως για τις πυρκαγιές του 2007"


Ένοχοι κρίθηκαν ο πρώην νομάρχης Ηλείας και ο πρώην δήμαρχος Ζαχάρως για τις πυρκαγιές του 2007Επικυρώθηκε από τον Άρειο Πάγο η απόφαση του Τριμελούς εφετείου Πλημμελημάτων Πάτρας, σύμφωνα με την οποία καταδικάστηκαν ο πρώην νομάρχης Ηλείας, Χαράλαμπος Καφύρας και ο πρώην δήμαρχος Ζαχάρως, Πανταζής Χρονόπουλος, σε φυλάκιση εννέα μηνών, για αμέλεια λήψης των αναγκαίων μέτρων κατά τις φονικές πυρκαγιές του 2007.


Οι δύο κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν, όπως κι ο πυροφύλακας Μίνθης, Παναγιώτης Τσούρας, για αμέλεια λήψης των αναγκαίων μέτρων για αποφυγή πυρκαγιάς, παρά το γεγονός ότι υπήρχε σχετική ειδοποίηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.
Παράλληλα, οι τοπικοί φορείς όφειλαν σύμφωνα με το σχέδιο Ξενοκράτης να έχουν σ' ετοιμότητα πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρες, σκαπτικά μηχανήματα, κάτι που δεν είχαν κάνει.
Να θυμίσουμε ότι στις 24 Αυγούστου 2007 ξέσπασε πυρκαγιά στον οικισμό Παλαιοχωρίου του Δήμου Ζαχάρως, από αμέλεια της 85χρονης Σοφίας Νικολοπούλου.
Η πυρκαγιά τότε έλαβε τεράστιες, ανεξέλεγκτες και καταστροφικές διαστάσεις με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 36 άνθρωποι.
Τα εν λόγω άτομα παραπέμφθηκαν σε δίκη μετά από σχετική μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει αλλοδαπός ο οποίος είχε υποστεί εγκαύματα 2ου και 3ου βαθμού στο πρόσωπο και στα κάτω άκρα.
Η αρχική ποινή του δικαστηρίου ήταν 77 χρόνια φυλακή για τον καθένα, η οποία μειώθηκε στα 40 χρόνια.
Το 2014 οπότε και ελήφθη η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πάτρας, ο κάθε ένας πρέπει να εκτίσει δέκα χρόνια (είναι πλημμεληματικό αδίκημα), τα οποία μάλιστα είναι και εξαγοράσιμα.
Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα να καταβληθούν τα χρήματα εξαγοράς της ποινής σε δόσεις, ενώ το κόστος εξαγοράς ανήλθε σε πέντε ευρώ την ημέρα.
Σύμφωνα με την απόφαση, για την Σοφία Νικολοπούλου, διατάχθηκε η κατ' οίκον κράτησή της για όσο χρόνο προέβλεπε ο νόμος επί της εκτιτέας ποινής καθώς αδυνατούσε να καταβάλει το ποσό εξαγοράς της ποινής της.
Οι κατηγορούμενοι άσκησαν αναίρεση κατά της καταδικαστικής εφετειακής απόφασης.
Ωστόσο, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε ότι η απόφαση του Εφετείου έχει πλήρη και σαφή αιτιολογία, όπως απαιτεί το Σύνταγμα και η ποινική νομοθεσία και έτσι η απόφαση επικυρώθηκε.


Πηγή:
kontranews.gr