Ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Στέφανος Φούσας (αριστερά) και ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας. |
«Έχουμε πόλεμο κάθε μέρα στη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι 1 στα 5 άτομα που υφίσταται έμφραγμα πεθαίνει, ενώ τα υπόλοιπα 4 θα πρέπει να λάβουν άμεσα μια ασπιρίνη υπογλώσσια και να μεταβούν στο Νοσοκομείο το ταχύτερο δυνατόν.
Ο κ. Φούσας επεσήμανε, επίσης, ότι βασική αιτία πρόκλησης εμφραγμάτων είναι το κάπνισμα, επισημαίνοντας ότι στη χώρα μας το 60% των ανδρών και το 40% των γυναικών καπνίζουν, όταν παγκοσμίως τα ποσοστά αυτά είναι 40% και 8% αντίστοιχα!
Υπογράμμισε, δε, ότι και πολλοί ανήλικοι, ηλικίας 15 έως 18 ετών καπνίζουν στην Ελλάδα και επεσήμανε την ανάγκη μιας μεγάλης εκστρατείας για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου, εξαιρετικά ανησυχητικού, φαινομένου.
Μάλιστα, διευκρίνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι νέοι άνθρωποι, ηλικίας 25, 30 και 35 ετών, πεθαίνουν από εμφράγματα εξαιτίας του καπνίσματος, αποκαλύπτοντας ότι στο Νοσοκομείο που εργάζεται πέθανε πρόσφατα, μετά από έμφραγμα, άτομο 25 ετών, το οποίο κάπνιζε τέσσερα πακέτα τσιγάρα την ημέρα.
Ο κ. Φούσας καυτηρίασε το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη, στην οποία δεν εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος στους κλειστούς χώρους και τόνισε ότι αυτό θα πρέπει να αλλάξει άμεσα για ευνόητους λόγους.
Οι επισημάνσεις αυτές από τον κ. Φούσα έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την έναρξη, σήμερα, των εργασιών του τριήμερου διεθνούς καρδιολογικού συνεδρίου, που θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Κυριακή, στον χώρο του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, στο παλιό λιμάνι.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας τόνισε, ακόμη, ότι άλλοι παράγοντες πρόκλησης εμφράγματος είναι το άγχος, η χοληστερίνη, η υψηλή πίεση κ.λπ.
Ο κ. Φούσας σημείωσε, ακόμη, ότι πρώτος στόχος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας είναι η ενημέρωση του κοινού για τα εμφράγματα και για το τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και κάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους να παρακολουθήσουν σήμερα, το απόγευμα, τις εργασίες του συνεδρίου στο ΚΑΜ.
Δεύτερος στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η εκπαίδευση υπαλλήλων των Δήμων, πυροσβεστών και αστυνομικών για θέματα καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης, καθώς, όπως είπε, στόχος είναι να κρατήσουμε τον ασθενή στη ζωή τα πρώτα πέντε λεπτά, χρονικό διάστημα ιδιαίτερα κρίσιμο μετά την εκδήλωση εμφράγματος.
Τρίτος στόχος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, όπως σημείωσε ο κ. Φούσας, είναι η συνεργασία με καρδιολόγους από όλη την Ευρώπη για την ανταλλαγή εμπειριών σε θέματα που αφορούν κυρίως σπάνιες περιπτώσεις καρδιοαγγειακών νοσημάτων.
Ο ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, καθώς 30 υπάλληλοι του Δήμου Χανίων -οι οποίοι εργάζονται κυρίως σε χώρους όπου συναθροίζεται μεγάλος αριθμός πολιτών- επιμορφώνονται σήμερα για το τι θα πρέπει να πράξουν σε περίπτωση πρόκλησης εμφράγματος.
Ο κ. Βάμβουκας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διοργάνωση του σημαντικού διεθνούς καρδιολογικού συνεδρίου στην πόλη των Χανίων και τόνισε ότι στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο συνεδριακός.
Πηγή:
efimeridaki.gr