Οι Πλειάδες (Μ45) είναι μία "ανοικτή συστροφή" αστέρων, δηλαδή ένα ανοικτό αστρικό σμήνος, που ανήκει στον αστερισμό του Ταύρου.
Από τους αστέρες του σμήνους των Πλειάδων είναι ορατοί με γυμνό μάτι μόνο επτά ενώ με το τηλεσκόπιο αποκαλύπτεται ότι το σμήνος αποτελείται από 2.500 περίπου αστέρες μέχρι του 17ου μεγέθους.
Οι Πλειάδες κατά την Ελληνική Μυθολογία ήταν κόρες του τιτάνα Άτλαντα και της Πλειόνης, αδελφές της Καλυψώς και των Υάδων. Την ύπαρξή τους οι αρχαίοι Έλληνες εμπνεύσθηκαν απ' τον ομώνυμο αστερισμό, που στα νεώτερα χρόνια έγινε γνωστός σαν Πούλια. Γεννήθηκαν στο όρος Κυλλήνη και θεωρούνταν θεότητες του βουνού. Από την ένωσή τους με το Δία, τον Ποσειδώνα και τον Άρη γεννήθηκαν θεοί και ήρωες.
Οι Πλειάδες ήταν επτά, όπως και τα αστέρια του αστερισμού που είναι ορατά με γυμνό μάτι:
Η Μαία, η πρώτη και ομορφότερη, μητέρα του Ερμή από τον Δία
Η Ταϋγέτη, μητέρα του πρώτου βασιλιά της Σπάρτης Λακεδαίμονα από τον Δία
Η Ηλέκτρα, μητέρα του Δαρδάνου, γενάρχη των Τρώων και του Ιασίωνος από τον Δία
Η Στερόπη, σύζυγος (ή μητέρα) του ήρωα Οινόμαου από τον Άρη
Η Κελαινώ, μητέρα του ήρωα Λύκου και του Ευρύπυλου βασιλιά της Κυρήνης από τον Ποσειδώνα
Η Αλκυόνη, μητέρα του Υριαία και της Αιθούσης από τον Ποσειδώνα
Η Μερόπη, σύζυγος του Σίσυφου και μητέρα του Γλαύκου
Οι Πλειάδες απέχουν από τη Γη περίπου 440 ως 480 έτη φωτός.
Οι κάτοικοι των πλανητών του αστρικού σμήνους των Πλειάδων είναι μεσογειακού τύπου (Αλκυόνη), σκανδιναβικού τύπου (Μερόπη) και ερυθρωπού τύπου (Ταϋγέτη και Ηλέκτρα). Το ύψος τους είναι περίπου δύο μέτρα.
Μέσα σε χρονικό διάστημα 1.500 ετών, τέσσερις κατοικημένοι πλανήτες του αστρικού σμήνους των Πλειάδων κατεστράφησαν σαν συνέπεια μεγαλύτερων κοσμικών καταστροφών. Ένας από το σύστημα της Αλκυόνης, ένας από το σύστημα της Ταϋγέτης και δύο από το σύστημα της Ηλέκτρας. Οι πληθυσμοί τους διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν με τεράστια σκάφη της Συμπαντικής Αδελφότητας Φωτός σε άλλα αστρικά συστήματα. Ένα μέρος των πληθυσμών αυτών μεταφέρθηκε στον πλανήτη μας, στην Β. Ευρώπη. (Ισλανδία, Σκανδιναβία κλπ).
Πηγή:
ΕΛΛΑΝΙΑ ΠΥΛΗ