Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

"Αναβιώνουν αθλητικοί αγώνες προς τιμήν του Διός στην αρχαία Δωδώνη"

ClipboardΕκδηλώσεις αφιερωμένες στα αρχαία «Νάια Δωδώνης», την αθλητική διοργάνωση που γινόταν προς τιμήν του Διός, θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 27 Ιουνίου, στον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο.
Τα Νάια αποτελούσαν διοργάνωση ανάλογη με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα Πύθια, τα Νέμεα και είχαν πανελλήνια εμβέλεια. Ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Κώστας Σουέρεφ, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το πιο σημαντικό είναι πως τα Νάια αναφέρονται και στον μηχανισμό των Αντικυθήρων, όπου καταγράφονται όλοι οι πανελλήνιοι αγώνες. Στα ελληνιστικά χρόνια, οι αγώνες είχαν μεγάλη σημασία και καταγράφονταν στο ημερολόγιο της εποχής.


Τα Νάια γίνονταν κάθε τέσσερα χρόνια, μία χρονική περίοδο μεταξύ των Ολυμπιακών Αγώνων και των Νεμέων. Όπως ανέφερε ο κ. Σουέρεφ, η αρχαία αθλητική διοργάνωση στη Δωδώνη πήρε την ονομασία Νάια επειδή ο Δίας της Δωδώνης λέγεται Νάιος από το αρχαίο ρήμα «ναίω» που σημαίνει κατοικώ, εξού και η λέξη ναός. Μάλιστα, εξήγησε πως ο Δίας, ανάλογα με την περιοχή, παίρνει και ένα χαρακτηριστικό για να τον διακρίνουμε. «Ο Δίας, που είχε το ιερό του και το Μαντείο στη Δωδώνη, λέγεται Δίας Δωδωναίος Πελασγικός Νάιος. Έτσι και οι αγώνες προς τιμήν του πήραν την ονομασία Νάια» πρόσθεσε.
Οι Νάιοι αγώνες διεξάγονταν σε τρεις κατηγορίες: οι γυμνικοί, δηλαδή στίβου, που είχαν να κάνουν με δρόμο, άλμα, πάλη, παγκράτιο, δίσκο, ακόντιο, οι ιππικοί με άλογα και αναβάτες ή άμαξες με δύο ή τέσσερα άλογα και οι μουσικοί και δραματικοί αγώνες, οι οποίοι πραγματοποιούνταν στο αρχαίο θέατρο.
Το πρωί του Σαββάτου, 27 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί επιστημονική συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει αναφορά στο πώς ξεκίνησαν, με βάση τις αρχαίες μαρτυρίες, οι Νάιοι αγώνες, πρώτα ως τοπικοί, μετά ως πανηπειρωτικοί και στη συνέχεια ως πανελλήνιοι. Το απόγευμα θα γίνει επίσκεψη στο αρχαίο στάδιο της Δωδώνης, όπου θα πραγματοποιηθεί επίδειξη από σύγχρονα αγωνίσματα που παραπέμπουν στους Νάιους αγώνες. Ο επίλογος της διοργάνωσης θα είναι στην ορχήστρα του θεάτρου με την παρουσίαση ελληνικής μουσικής με παραδοσιακά όργανα που προέρχονται από αρχαιοελληνική έμπνευση.
Στην επιστημονική συνάντηση, θα συμμετέχει ο Γάλλος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, Paris X-Nanterre, Πιέρ Καμπάν, ο οποίος έχει μελετήσει αρχαίες επιγραφές που αναφέρονται στους Νάιους αγώνες. Μάλιστα, το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Δωδώνης θα τον τιμήσει για τη συμβολή του στην έρευνα των Νάιων Αγώνων της Δωδώνης.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, θα πραγματοποιηθεί έκθεση χαρακτικής, αφιερωμένη «στο αποθησαύρισμα της σοφίας και της τέχνης της Δωδώνης», από τη Χαρά Μπούκα.



Πηγή:
crashonline.gr