Ο γεωπόνος-ερευνητής σε θέματα στέβιας και συγγραφέας του Βιβλίου «Στέβια: Γλυκιά, αλλά Αθώα. Η επιχειρηματική καλλιέργεια της», κος Παύλο Καπόγλου εξηγεί στο flowmagazine.gr: «Πρόκειται για μια εύκολη καλλιέργεια, η οποία μοιάζει με αυτή του καπνού. Ακολουθείται διαδικασία παραγωγής σπορόφυτων και στη συνέχεια μεταφύτευσης. Κόβεται σαν το τριφύλλι και ξεραίνεται. Στη συνέχεια πραγματοποιείται διαχωρισμός των βλαστών από τα φύλλα και αφού συσκευαστεί οδηγείται σε εργοστάσια.»
Γενικά η στέβια είναι ένα φυτό που μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τη ζάχαρη καθώς είναι και πιο γλυκό και δεν έχει καθόλου θερμίδες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στατιστικά, 1 κουταλάκι του τσαγιού τυποποιημένο εκχύλισμα στέβιας έχει την ίδια γλυκαντική ικανότητα με 1 φλιτζάνι ζάχαρη. Ενώ όμως η ζάχαρη αποδίδει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, η στέβια δεν περιέχει κανενός είδους θερμιδογόνο συστατικό. Επομένως δεν αποδίδει καθόλου θερμίδες, ανεξαρτήτου ποσότητας. «Η μόνη περίπτωση που δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη είναι αυτή του σιροπιού καθώς δεν έχει τον όγκο και το βάρος της ζάχαρης», μας είπε χαρακτηριστικά ο κος Καπόγλου. Αξιοσημείωτο είναι πως το 60% της παραγωγής της στέβιας χρησιμοποιείται για την παραγωγή αναψυκτικών. Άλλες περιπτώσεις είναι σε παγωτά και άλλα γλυκά.
Η στέβια ανάλογα με τον τρόπο κατεργασίας της υπάρχει σε 5 βασικές μορφές που διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους ως προς την γεύση, την γλυκύτητα, την ευκολία στη χρήση αυτές είναι:
- Φρέσκα Φύλλα Στέβιας (στην πιο καθαρή μορφή τους περιέχουν γλυκαντικές ύλες που φτάνουν στο 14 -22% του συνόλου των συστατικών του φύλλου),
- Αποξηραμένα Φύλλα Στέβιας (από τα φρέσκα φύλλα που είτε κόβονται σε μικρά κομμάτια, ή αλέθονται σε μορφή λεπτής Σκόνης που συνήθως είναι 15 φορές πιο γλυκιά από την κοινή ζάχαρη),
- Εκχυλίσματα Στέβιας σε Σκόνη (οι γλυκαντικές ύλες (γλυκοζίτες στεβιόλης) διαχωρίζονται μία μέθοδο εκχύλισης που μοιάζει με την ετοιμασία του τσαγιού), Υγρά Συμπυκνώματα Στέβιας (σε μορφή διαλύματος ή συμπυκνώματος, προέρχονται από τα αποξηραμένα φύλλα ή εκχυλίσματα στέβιας που διαλύονται σε νερό, αλκοόλη ή γλυκερίνη) και
- άλλες μορφές (Στέβια Blends).