Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

"Κρόκος Κοζάνης: Η υπερτροφή με τις "μαγικές" ιδιότητες!"

Γνωρίζετε τον κρόκο Κοζάνης; Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ελληνικό σαφράν εκτός από τη νοστιμιά που χαρίζει στο φαγητό, έχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες, χάρη σε δύο συστατικά, την πικροκροκίνη και την κροκίνη.
Επίσης, περιέχει βιταμίνη Β12, λυκοπίνη, ζεαξανθίνη, α-β καροτένιο καθώς και βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο.
Κατά το παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες που καταδεικνύουν τις αντιγηραντικές, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές του δράσεις.

Σύμφωνα, μάλιστα, με μελέτη του εργαστηρίου Γενικής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το γαλλικό Laboratoire de Spectroscopie Biomoléculaire, U.F.R de Pharmacie, οι κροκίνες που περιέχονται στα στίγματα του κρόκου είναι ασυνήθιστα υδατοδιαλυτά καροτενοειδή, τα οποία βρέθηκε ότι μπορούν να αναστείλουν τον πολλαπλασιασμό των λευχαιμικών κυττάρων.
Τέλος, ο κρόκος έχει διαπιστωθεί πως δρα ενάντια σε ορισμένους τύπους καρκίνου συμπεριλαμβανομένων του νευροβλαστώματος, του καρκίνου του μαστού και του
αδενοκαρκινώματος του παχέος εντέρου.
Αναλυτικά τα οφέλη του κρόκου για τον οργανισμό μας:
- ανακουφίζει από τον στομαχόπονο
- καταπραΰνει τους πόνους των νεφρών
- διεγείρει την όρεξη και διευκολύνει την πέψη, ενώ περιορίζει τις γαστραλγίες, τον υστερισμό, τους σπασμούς, τον κοκίτη και τους νευρικούς κωλικούς
- βελτιώνει το δέρμα από την ακμή με εξωτερική χρήση του
- έχει αντικαταθλιπτικές, αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ιδιότητες
- ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη
- μειώνει τη χοληστερίνη και εμφανίζει αντιθρομβωτική δράση
- μειώνει την αρτηριακή πίεση
- έχει ευεργετική δράση σε άτομα που πάσχουν από άνοια ή Αλτσχάιμερ
- βοηθά σε κρίσεις άσθματος, στο προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, τη ναυτία, τις πεπτικές διαταραχές, τις ενοχλήσεις κατά την οδοντοφυΐα
- έχει αφροδισιακές ιδιότητες

Πηγή: