Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

"Tο μαύρισμα, όταν ο ήλιος «καίει», έχει θεραπευτικές ιδιότητες"

Ανατρέποντας την επικρατέστερη θεωρία ότι η ηλιοθεραπεία τις μεσημεριανές ώρες είναι επιβλαβής για την υγεία, εμπιστευτικό έγγραφο του βρετανικού Ερευνητικού Ιδρύματος για τον Καρκίνο, που διέρρευσε στην εφημερίδα «Ιντιπέντεντ», αποκαλύπτει ότι το μαύρισμα, όταν ο ήλιος «καίει», έχει θεραπευτικές ιδιότητες -ακόμα και χωρίς αντηλιακό!- καθώς οι κίνδυνοι είναι μικρότεροι απ’ αυτούς που συνεπάγεται η αποχή από την ηλιακή ακτινοβολία.


Το βρετανικό ίδρυμα, σε συνεργασία με άλλους κορυφαίους οργανισμούς υγείας, υποστηρίζει στο έγγραφό του ότι οι φόβοι των ειδικών για αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος τους έχουν… αποπροσανατολίσει, με αποτέλεσμα να συστήνουν στους λουόμενους την αποφυγή της ηλιοθεραπείας τις απαγορευμένες ώρες (από τις 11 π.μ. έως τις 4 μ.μ.).
Εξαίροντας τη σπουδαιότητα της έκθεσης στον ήλιο, με μέτρο όμως, αλλά χωρίς αντηλιακή προστασία, το καταμεσήμερο, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η παραγωγή της βιταμίνης D, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος (μελάνωμα) είναι πολύ μικρότερος απ’ αυτόν που συνεπάγεται στον οργανισμό η έλλειψη της «βιταμίνης του ήλιου» (βιταμίνη D).
Η έκθεση στον ήλιο διεγείρει την παραγωγή της βιταμίνης D που ενισχύει σημαντικά την άμυνα του οργανισμού καταπολεμώντας νόσους όπως, διαβήτης, διάφορες μορφές κακοήθειας, καρδιοπάθειες και σκλήρυνση κατά πλάκας.
Με τη σειρά της, η βιταμίνη αυτή διεγείρει την παραγωγή αντιβακτηριδιακών ουσιών στον οργανισμό. Για τον λόγο αυτό, άτομα που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες όπως, η φυματίωση, δέχονται συμβουλές από τους θεράποντες γιατρούς να κάνουν ηλιοθεραπεία.

Κύτταρα
Επιπλέον, οι αντικαρκινικές ιδιότητες της βιταμίνης D έχουν την ικανότητα να αναστέλλουν τη λειτουργία του ενζύμου «αρωματάση», που επιτρέπει στα καρκινικά κύτταρα να πολλαπλασιάζονται.

Μία άλλη θετική επίδραση που μπορεί να έχει η υπεριώδης ακτινοβολία στον οργανισμό μας είναι η ρυθμιστική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε περιπτώσεις ατόμων με «υπερδραστήριο» ανοσοποιητικό σύστημα, η βιταμίνη D λειτουργεί κατά τρόπο «καταπιεστικό» αντιμετωπίζοντας αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η ψωρίαση.
Η «βιταμίνη του ήλιου» προσφέρει επίσης μεγάλη βοήθεια και στα οστά. Αλλά και για το δέρμα, πολλοί ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι ο ήλιος επιταχύνει τη γήρανση, την ίδια ώρα όμως επισημαίνουν ότι οι υπεριώδεις ακτίνες ρυθμίζουν τις μεταλλάξεις των κυττάρων του δέρματος μειώνοντας τον κίνδυνο για δερματικές παθήσεις.

Χαρείτε τον ήλιο με ασφάλεια
Τις τελευταίες «πινελιές» προσθέτουν οι Βρετανοί ειδικοί στο έγγραφο με τις «θαρραλέες» οδηγίες για τους λουόμενους, επισημαίνει στην εφημερίδα «Ιντιπέντεντ» η Σάρα Χομ, επικεφαλής του τμήματος ενημέρωσης για την υγεία στο βρετανικό Ερευνητικό Ιδρυμα για τον Καρκίνο.
Σε ό,τι αφορά τη χρήση του αντηλιακού, η ειδικός υπογραμμίζει ότι, για ορισμένες ομάδες (παιδιά, ανοιχτόχρωμα δέρματα, κοκκινομάλληδες κ.ά.) τα εγκαύματα «παραμονεύουν» γι’ αυτό και απαιτείται προστασία ακόμα και αν τα άτομα αυτά εκτίθενται ελάχιστα λεπτά της ώρας στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες.

«Στόχος μας είναι να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να χαίρονται τον ήλιο με ασφάλεια αποφεύγοντας τα εγκαύματα», υποστηρίζει ο Σάρα Χομ και προσθέτει: «Ωστόσο, για τους περισσότερους, η ηλιακή ακτινοβολία είναι η σημαντικότερη πηγή της βιταμίνης D, βιταμίνη που θωρακίζει τον οργανισμό από χρόνια και σοβαρά νοσήματα».
Μίνα Αγγελίνη
mina@pegasus.gr



Πηγή:
ethnos.gr