Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

"«Βράζει» η Μέση Ανατολή: Η Τουρκία χτυπά τους τζιχαντιστές, το Ισραήλ απειλεί το Ιράν"

Εκρηκτικές και ραγδαίες είναι για ακόμα μία φορά οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η οποία μοιάζει με βραδυφλεγή βόμβα. Η στροφή της Άγκυρας, με τις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και οι απειλητικές προθέσεις του Ισραήλ απέναντι στο Ιράν κάνουν τις ισορροπίες εξαιρετικά λεπτές, με τις ΗΠΑ να παίζουν ρόλο ρυθμιστή.


Η Άγκυρα προχώρησε σε μία στροφή 180 μοιρών στην πολιτική της απέναντι στους τζιχαντιστές, αφού έπειτα από έναν χρόνο συνεχούς άρνησης, αποφάσισε να πάρει μέρος, αλλά και να διευκολύνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Δύσης -με τις ΗΠΑ να ηγούνται- κατά του Ισλαμικού Κράτους. Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη εισήλθαν στον συριακό εναέριο χώρο βομβαρδίζοντας θέσεις των τζιχαντιστών, ενώ Ηνωμένες Πολιτείες και Τουρκία συμφώνησαν να επιτρέψουν σε μαχητικά αεροσκάφη της συμμαχίας να χρησιμοποιήσουν την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην ανατολική Τουρκία για να πραγματοποιήσουν αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας, έχουν κατηγορηθεί εδώ και καιρό ότι στήριξαν τοΙσλαμικό Κράτος, σε μια προσπάθεια να μην ισχυροποιήσουν τους Κούρδους, που μάχονται με τη δτική συμμαχία κατά των τζιχαντιστών, αλλά και να αποδυναμώσουν το καθεστώς τουΜπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία,
Όμως, μια σειρά από παράγοντες ώθησαν Ερντογάν και Νταβούτογλου να αλλάξουν ρότα. Η επίθεση στο Σουρούτς, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, με 32 νεκρούς, σόκαρε τη χώρα και αύξησε την πίεση στον τούρκο πρόεδρο.
Παράλληλα, η αποστασιοποίηση της Άγκυρας από την Ουάσινγκτον για το συγκεκριμένο ζήτημα έφερε πιο κοντά Κούρδους και Αμερικανούς. Κάπως, έτσι, υπό τον φόβο δημιουργίας ενός κουρδικού κράτους σε Ιράκ ή Συρία και σε μια προσπάθεια σύσφιξης των σχέσεων με τις ΗΠΑ, η Τουρκία αποφάσισε να βάλει το χέρι στη σκανδάλη.
«Το δηλώνω με σαφήνεια, δεν τίθεται θέμα για την Τουρκία να λάβει μέρος στον πόλεμο που διαρκεί εδώ και τέσσερα χρόνια στη Συρία, αλλά θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των συνόρων μας. Η παραμικρή κίνηση που θα απειλήσει την Τουρκία θα προκαλέσει την πιο σοβαρή αντίδρασή της» προειδοποίησε ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου.

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν το Ισραήλ

Κι ενώ η Τουρκία επαναπροσεγγίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τοΙσραήλ. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου χαρακτήρισε «ιστορικό λάθος» τη συμφωνία Δύσης-Ιράν, δείχνοντας διάθεση ακόμα και για στρατιωτική δράση κατά της Τεχεράνης.
Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Maariv, σχεδόν οι μισοί Ισραηλινοί θα υποστήριζαν στρατιωτικά πλήγματα κατά τουΙράν προκειμένου να το εμποδίσουν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Στην ερώτηση «θα υποστηρίζατε μία ανεξάρτητη στρατιωτική δράση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν, αν μία τέτοια δράση ήταν απαραίτητη για να εμποδίσει το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», το 47% των ερωτηθέντων απάντησε καταφατικά, το 35% αρνητικά και το 18% δεν εξέφρασε γνώμη.
Η Ουάσινγκτον, πάντως, ξορκίζει το σενάριο αυτό. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα ότι θα ήταν τεράστιο λάθος εάν το Ισραήλ αποφάσιζε να αναλάβει μονομερή στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράν. «Αυτό θα ήταν ένα τεράστιο λάθος, ένα φοβερό λάθος με σοβαρές συνέπειες για το Ισραήλ και για την περιοχή, και δεν νομίζω ότι αυτό χρειάζεται», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε συνέντευξη στην εκπομπή Today του τηλεοπτικού δικτύου NBC.
Παράλληλα, μιλώντας στο Συμβούλιο για τις Διεθνείς Σχέσεις, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ότι εάν το αμερικανικό Κογκρέσο απορρίψει τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν το Ιστραήλ θα βρεθεί περισσότερο απομονωμένο «και κατηγορούμενο από τη διεθνή κοινότητα».




Πηγή: Newpost.gr