Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δηλώνει σε συνέντευξή του ότι είναι άδικο να αναλάβει ο Τσίπρας την ευθύνη για όσα υλοποιήθηκαν κατά το παρελθόν. Τι λέει για τη συμφωνία που επετεύχθη και το ζήτημα του χρέους
"Δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί ως υπεύθυνος ο τωρινός πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας του οποίου χαιρετίζω το θάρρος, για όλα αυτά που δεν υλοποιήθηκαν επαρκώς στο παρελθόν" τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν.
Ο Γάλλος υπουργός που συνέβαλε προσωπικά στην άρση του αδιεξόδου στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις σημειώνει ότι για πρώτη φορά «η συμφωνία βάζει επισήμως πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα του χρέους...Θα εργασθούμε για την ελάφρυνση του βάρους του χρέους μέσα από μια αναδιάρθρωση, χωρίς μολαταύτα να περάσουμε από μια ονομαστική διαγραφή του χρέους, που δεν θα ήταν αποδεκτή από τις ευρωπαϊκές χώρες» σημειώνει ο κ.Σαπέν και προσθέτει :«Από τον Φεβρουάριο έχω πει ότι το θέμα του χρέους δεν είναι ταμπού. Και για το χρέος επίσης, θα πρέπει να συνδυάσουμε αλληλεγγύη και υπευθυνότητα».
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι «η συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη Δεύτερα, είναι η καλύτερη δυνατή. Αποκαθιστά την εμπιστοσύνη που είχε χαθεί και επιτρέπει στην Ελλάδα να ατενίσει το μέλλον στο εσωτερικό της ευρωζώνης».
Ερωτηθείς για το ρόλο που διαδραμάτισε ο ίδιος αλλά και η Γαλλία γενικότερα , οκ. Σαπέν τονίζει : «Από την πρώτη μέρα είχα πει, ότι έπρεπε να βρεθεί μια συμφωνία που να περνάει μέσα από το σεβασμό της ψήφου του ελληνικού λαού, αλλά και το σεβασμό του κοινού μας πλαισίου.
Αλληλεγγύη και υπευθυνότητα, αυτές ήταν οι δύο αξίες που υπερασπίσθηκε η Γαλλία. Υπήρξαμε ένα είδος συνδετικού κρίκου.
Ήταν φυσικό για τη χώρα μας και από την κοινή ιστορία με τον ελληνικό λαό, να παίξουμε αυτόν το ρόλο. Δεν ήταν όμως δυνατόν να θεωρηθεί ως υπεύθυνος ο τωρινός πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας του οποίου χαιρετίζω το θάρρος, για όλα αυτά που δεν υλοποιήθηκαν επαρκώς στο παρελθόν.
Και έπρεπε να επικρατήσει αυτό που ήταν στο βάθος, για το συμφέρον της Ευρώπης».
Ο κ.Σαπέν καθιστά σαφές ότι «με ο πρόγραμμα που ξεκινάει όπως προβλέπεται, θα αποδείξουμε ότι ο κίνδυνος του Grexit είναι πίσω μας, έχει ξεπεραστεί» . Προσθέτει μάλιστα με νόημα ότι «σε ότι αφορά την ιδέα προσωρινής εξόδου, πάντα θεώρησα ότι δεν είχε κανένα απολύτως νόημα. Ή βγαίνουμε, ή μένουμε, δεν υπάρχει ενδιάμεση κατάσταση.
Η θέση της Ελλάδα είναι και παραμένει στο ευρώ».
Ερωτηθείς για και υφεσιακά μέτρα που εμπεριέχει η συμφωνία και κατά πόσο μπορεί να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, ο κ. Σαπέν σημειώνει: «Καταρχάς, η συμφωνία επέτρεψε να βρεθεί μια βραχυπρόθεσμη λύση που επιτρέπει στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις της. Η ικανότητα των ευρωπαϊκών χωρών να εξασφαλίσουν αυτή τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση, θα μπορούσαν να επιτρέψουν την αρχή μιας νέας περιόδου, ξεκινώντας από την επαναλειτουργία των τραπεζών. Επιπλέον, η συμφωνία θα είναι στο τέλος χρήσιμη για την ελληνική ανάπτυξη.Η ελληνική οικονομία έχει αναμφισβήτητα ανάγκη μεταρρυθμίσεων και μιας σοβαρής δημοσιονομικής πολιτικής που να επιτρέψει τη μείωση της εξάρτησής της από εξωτερικές χρηματοδοτήσεις.
Η συμφωνία προβλέπει επίσης ευρωπαϊκά κεφάλαια που θα αποδεσμευθούν σύντομα, συμπεριλαμβανόμενου και του σχεδίου Γιούνκερ, για την τόνωση των επενδύσεων στην Ελλάδα».
Συγκεκριμένα ο Μισέλα Σαπέν δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
Χρειάστηκαν 17 ώρες σκληρών διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης για να επιτευχθεί συμφωνία την περασμένη Δευτέρα για το θέμα της Ελλάδας. Χρειάστηκε και η αποφασιστική στάση της Γαλλίας για να καμφθεί η αδιαλλαξία της Γερμανίας. Γιατί το Βερολίνο άσκησε τόση μεγάλη πίεση στην Ελλάδα;
Απ.To σημαντικό είναι, ότι βρήκαμε τελικά από κοινού μια συμφωνία.
Από την πρώτη μέρα είχα πει, ότι έπρεπε να βρεθεί μια συμφωνία που να περνάει μέσα από το σεβασμό της ψήφου του ελληνικού λαού, αλλά και το σεβασμό του κοινού μας πλαισίου.
Αλληλεγγύη και υπευθυνότητα, αυτές ήταν οι δύο αξίες που υπερασπίσθηκε η Γαλλία. Υπήρξαμε ένα είδος συνδετικού κρίκου.
Ήταν φυσικό για τη χώρα μας και από την κοινή ιστορία με τον ελληνικό λαό, να παίξουμε αυτόν το ρόλο.
Για άλλες χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Γερμανία, έπρεπε πρώτα απ’ όλα να ξαναβρεθεί η εμπιστοσύνη.
Δεν είναι όμως δυνατόν να θεωρηθεί ως υπεύθυνος ο τωρινός πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας -του οποίου χαιρετίζω το θάρρος- για όλα αυτά που δεν υλοποιήθηκαν επαρκώς στο παρελθόν.
Και έπρεπε να επικρατήσει αυτό που ήταν στο βάθος, για το συμφέρον της Ευρώπης.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη Δεύτερα, είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία. Αποκαθιστά την εμπιστοσύνη που είχε χαθεί και επιτρέπει στην Ελλάδα να ατενίσει το μέλλον στο εσωτερικό της ευρωζώνης.
Ερ.Η συμφωνία αυτή εμπεριέχει και υφεσιακά μέτρα. Μπορεί να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη ;
Απ.Καταρχάς, η συμφωνία επέτρεψε να βρεθεί μια βραχυπρόθεσμη λύση που επιτρέπει στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις της.
Η ψηφοφορία που μεσολάβησε στην Ελλάδα, η ικανότητα των ευρωπαϊκών χωρών να εξασφαλίσουν αυτή τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση, θα μπορούσαν να επιτρέψουν την αρχή μιας νέας περιόδου, ξεκινώντας από την επαναλειτουργία των τραπεζών. Η εμπιστοσύνη που επανέρχεται, σημαίνει ότι και η ανάπτυξη μπορεί να επανέλθει. Επιπλέον, η συμφωνία θα είναι στο τέλος χρήσιμη για την ελληνική ανάπτυξη.
Η ελληνική οικονομία έχει αναμφισβήτητα ανάγκη μεταρρυθμίσεων και μιας σοβαρής δημοσιονομικής πολιτικής που να επιτρέψει τη μείωση της εξάρτησής της από εξωτερικές χρηματοδοτήσεις.
Η συμφωνία προβλέπει επίσης ευρωπαϊκά κεφάλαια που θα αποδεσμευθούν σύντομα, συμπεριλαμβανόμενου και του σχεδίου Γιούνκερ, για την τόνωση των επενδύσεων στην Ελλάδα.
Επιπλέον, η συμφωνία βάζει επισήμως πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα του χρέους.
Ήδη από τον Φεβρουάριο έχω πει ότι το θέμα του χρέους δεν είναι ταμπού. Θα εργασθούμε για την ελάφρυνση του βάρους του χρέους μέσα από μια αναδιάρθρωση, χωρίς μολαταύτα να περάσουμε από μια ονομαστική διαγραφή του χρέους, που δεν θα ήταν αποδεκτή από τις ευρωπαϊκές χώρες.
Και για το χρέος επίσης, θα πρέπει να συνδυάσουμε αλληλεγγύη και υπευθυνότητα.
Ερ. Ο κίνδυνος του Grexit έχει απομακρυνθεί οριστικά;
Απ.Σήμερα, με το πρόγραμμα που ξεκινάει όπως προβλέπεται, θα αποδείξουμε ότι ο κίνδυνος του Grexit είναι πίσω μας, έχει ξεπεραστεί . Η ευρωζώνη έχει ως προορισμό να επεκταθεί και όχι να συρρικνωθεί.
Αυτό είναι το ιδανικό του ευρωπαϊκού προγράμματος ολοκλήρωσης που ήθελαν οι πατέρες της Ευρώπης, όπως ο Ζαν Μονέ.
Σας υπενθυμίζω ότι οι Συνθήκες δεν προβλέπουν έξοδο από την ευρωζώνη. Σε ό,τι αφορά δε, την ιδέα προσωρινής εξόδου, πάντα θεώρησα ότι δεν είχε κανένα απολύτως νόημα. Ή βγαίνουμε, ή μένουμε, δεν υπάρχει ενδιάμεση κατάσταση.
Η θέση της Ελλάδα είναι και παραμένει στο ευρώ.
Ερ: Πολλοί είδαν το τελευταίο διάστημα τη Γαλλία και με αφορμή την ελληνική κρίση, να ενισχύει το προφίλ της ως μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη . Όταν μάλιστα κάποιοι υποστήριζαν ότι έχει μειωθεί ο ρόλος του Παρισιού στο πλαίσιο του γαλλογερμανικού άξονα…
Απ. Η Γαλλία ήταν παρούσα στο ραντεβού. Παίξαμε το ρόλο μας. Η ευρωζώνη δεν είναι μόνο ένα οικονομικό ζήτημα, είναι επίσης ένα ζήτημα αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς, καθώς και υποχρεώσεων ...
Όμως, δεν υπάρχει λύση στην Ευρώπη χωρίς τη σύγκλιση των απόψεων Γερμανίας και Γαλλίας, πράγμα που μας το υπενθυμίζει και η συμφωνία της Δευτέρας. Ο Γάλλο-γερμανικός άξονας, υπέστη σίγουρα δοκιμασία, αλλά βγήκε ενισχυμένος.
Είναι σίγουρο ότι η κρίση θα πρέπει να μας οδηγήσει να σκεφθούμε για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομικής ολοκλήρωσης, καθώς και για το ζήτημα μιας κυβέρνησης της ευρωζώνης, όπως το πρότεινε ο Γάλλος πρόεδρος στο πλαίσιο της συνέντευξης που έδωσε με την ευκαιρία της εθνικής εορτής στις 14 Ιουλίου.