Der Spiegel: Κινδυνεύει με ανάφλεξη η Ευρώπη του ΣόιμπλεΗ Ευρώπη που οραματίζεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κινδυνεύει με ανάφλεξη, εκτιμά ο αρθρογράφος του περιοδικού Spiegel Wolfgang Münchau.
Ο κορυφαίος οικονομικός αναλυτής που από τον περασμένο Φεβρουάριο προέτρεπε την Ελλάδα να μην υποχωρήσει και προειδοποιούσε για σχέδιο Grexit με την υπογραφή του Σόιμπλε, επανέρχεται λάβρος κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.
«Το όραμα του Σόιμπλε για την Ευρώπη είναι ένας πυρήνας με άξονα το Βερολίνο και ιδανικούς εταίρους άλλα μεγάλα εξαγωγικά κράτη, όπως για παράδειγμα η Ολλανδία», επισημαίνει ο Münchau.

«Όμως, τέτοιου είδους κράτη υπάρχουν πολύ λίγα στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη είναι πέντε ή έξι στο σύνολο των 19 χωρών. Η Γαλλία δεν ανήκει στην κατηγορία αυτή, όμως θα βρισκόταν στον πυρήνα των χωρών που ονειρεύεται ο Σόιμπλε, μόνο και μόνο για πολιτικούς λόγους. Το αν η Ιταλία ανήκει σε αυτόν τον πυρήνα δεν είναι ξεκάθαρο», εξηγεί ο αρθρογράφος.
Το όραμα του Σόιμπλε δεν προβλέπει δημοκρατικά νομιμοποιημένη οικονομική πολιτική, αλλά εξαναγκασμό στην τήρηση των κανόνων,προστίθεται στο άρθρο του Spiegel με σχόλιο ότι: «Ο Γερμανός υπουργός επιθυμεί μεν να έχει ομολόγους εντός της ευρωζώνης, όμως θέλει αυτός να εφαρμόζει τη γερμανική πολιτική, χωρίς να αναγκαστεί η Γερμανία να απαρνηθεί τα μεγάλα πλεονάσματά της».
Όπως εξηγεί ο αρθρογράφος, η ευρωζώνη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη νομισματική ένωση στον κόσμο κι αν ολόκληρη η ευρωζώνη παρουσιάζει αντίστοιχα υψηλά δομικά πλεονάσματα όπως η Γερμανία, τότε δημιουργείται μεγάλος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία. «Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει ο υπόλοιπος κόσμος να παρουσιάζει ελλείμματα αντίστοιχα με το πλεόνασμα της ευρωζώνης. Και γνωρίζουμε από τις κρίσεις των τελευταίων δέκα ετών, τονίζει ο Münchau, τι επιπτώσεις έχουν τέτοιου είδους ανισότητες.
Μακροπρόθεσμα η Ευρώπη του Σόιμπλε θα ήταν αντιμέτωπη με «αποδημοκρατικοποίηση» που θα προκαλούσε σφοδρές αντιδράσεις, τις πρώτες επιπτώσεις των οποίων ήδη βλέπουμε με την άνοδο ακροδεξιών και λαϊκιστικών κομμάτων σε μερικές χώρες, όπως το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία και το Κίνημα των 5 Αστέρων στην Ιταλία.



Πηγή:
http://www.ert.gr