Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

"Ειρήνευση τέλος με το PKK, διώξεις Κούρδων βουλευτών θέλει ο Ερντογάν"

«Ταφόπλακα» στην ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους ρίχνει ο Ταγίπ Ερντογάν βάζοντας ταυτόχρονα στο στόχαστρο το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο μπήκε με δύναμη στην Εθνοσυνέλευση στις κάλπες του Ιουνίου στερώντας την αυτοδυναμία στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) -και αναγκάζοντας τον Ερντογάν να βάλει φρένο στις επιδιώξεις του για προεδρικό σύστημα.

Εν μέσω των επιδρομών στο διπλό μέτωπο κατά PKK και τζιχαντιστών, ο Ερντογάν λέει πως η συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Κούρδους είναι αδύνατη τονίζοντας επίσης πως πρέπει να αρθεί η βουλευτική ασυλία πολιτικών που «έχουν δεσμούς με τρομοκρατικές οργανώσεις» καλώντας ουσιαστικά σε διώξεις.

«Δεν διαπράξαμε κανένα ασυγχώρητο έγκλημα. Το μόνο μας έγκλημα είναι ότι κερδίσαμε το 13% της ψήφου» ανέφερε ο συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαων Σελαχατίν Ντεμιρτάς ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του φιλοκουρδικού κόμματος αμέσως μετά τις δηλώσεις Ερντογάν.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος AKP δήλωσε λίγες ώρες αργότερα ότι η ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους θα μπορούσε να συνεχιστεί εάν τα «τρομοκρατικά στοιχεία» παραδώσουν τα όπλα και φύγουν από τη χώρα.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι η ειρηνευτική διαδικασία έχει λήξει ντε φάκτο. Υπάρχει στην παρούσα φάση στασιμότητα στον μηχανισμό, αλλά μπορεί να ξεκινήσει εκ νέου από εκεί που σταμάτησε εάν υπάρξουν αυτές οι προθέσεις» δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Άκγυρα.

Καθιστώντας σαφές πως οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν, ο Ταγίπ Ερντογάν διαμήνυσε την Τρίτη ότι η Τουρκία δεν θα κάνει βήμα πίσω στη μάχη κατά της «τρομοκρατίας».

«Αυτή είναι μία διαδικασία που θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα» είπε αναφερόμενος στις αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο έδαφος της Συρίας και βάσεων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ.

«Είναι αδύνατον για εμάς να συνεχίσουμε την ειρηνευτική διαδικασία με εκείνους που απειλούν την εθνική μας ενότητα και αδελφοσύνη» είπε για το Κουρδικό για να συμπληρώσει πως πρέπει να αρθεί η βουλευτική ασυλία πολιτικών που διατηρούν δεσμούς με «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Ανέφερε επίσης πως μία «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, την οποία συζητηθούν να εγκαθιδρύσουν Τουρκία και Ηνωμένες Πολιτείες, θα ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή 1,7 εκατομμυρίου Σύρων προσφύγων που έχουν αναζητήσει σήμερα καταφύγιο στη Συρία.

Η εκεχειρία μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και των Κούρδων αυτονομιστών έχει επί της ουσίας καταρρεύσει με την τουρκική Πολεμική Αεροπορία να χτυπά βάσεις του PKK στο έδαφος του βόρειου Ιράκ και τους αυτονομιστές να «υπογράφουν» σειρά δολοφονικών επιθέσεων κατά αστυνομικών και στρατιωτών εντός της τουρκικής επικράτειας.

Μετά το αιματοκύλισμα του πολιτιστικού κέντρου στη μεθοριακή πόλη Σουρούτς, η Τουρκία άλλαξε πορεία πλεύσης και ενεπλάκη για πρώτη φορά ενεργά στη μάχη κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους ανάβοντας το πράσινο φως για τη χρήση της στρατηγικής σημασίας βάσης του Ιντζιρλίκ από τις ΗΠΑ και «ρίχνοντας» τα δικά της F-16 στη μάχη.

Ταυτόχρονα, με άλλοθι τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους τα μαχητικά της άρχισαν να χτυπούν για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια βάσεις του PKK στο βόρειο Ιράκ, ενώ εντός της επικράτειάς της εξαπέλυσε επιχείρηση-μαμούθ κατά του Ισλαμικού Κράτους του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και του ακρο-αριστερού DHKP-C έχοντας προβεί μέχρι στιγμής σε περισσότερες από 1.000 συλλήψεις.



Πηγή:in.gr