Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

"Εάλω η ΕΛ.ΑΣ - Ερχονται 2,5 εκατομμύρια μετανάστες."


Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκονται τα ελληνικά νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, όπου καθημερινά πλέον καταγράφεται αυξανόμενος αριθμός λαθρομεταναστών που αποβιβάζονται εκεί από τα παράλια της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια ωρολογιακή βόμβα εντός του ελλαδικού χώρου. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στην Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων τον μήνα Ιούλιο πραγματοποίησαν απόβαση 56.000 λαθρομετανάστες, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα στην Ιταλία των 60 εκατομμυρίων εισήλθαν 29.500 άνθρωποι, αριθμοί που αποτυπώνουν το μέγεθος του κύματος εισροής λαθρομεταναστών στη χώρα.


Μέσα σε δύο μήνες στο Ανατολικό Αιγαίο έφτασε μια ολόκληρη «Μυτιλήνη» από λαθρομετανάστες, αν αναλογιστεί κανείς ότι τον Ιούνιο και τον Ιούλιο στα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου συνελήφθησαν 86.000 λαθρομετανάστες, τη στιγμή που ο πληθυσμός της Λέσβου είναι 88.000 κάτοικοι. Ενδεικτικά, μόνο την περασμένη Παρασκευή (7/8) στα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου συνελήφθησαν 7.954 λαθρομετανάστες: στην Κω 5.220, στη Λέρο 463, στην Κάλυμνο 207, στη Σάμο 435, στη Χίο 174 και στη Λέσβο 1.455.

Οι λαθρομεταναστευτικές ροές ξεπερνούν ακόμα και τις πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, που τον Απρίλιο μιλούσε για περίπου 100.000 λαθρομετανάστες που θα έφταναν στη χώρα μέσα στο 2015. Οι αριθμοί μόνο αισιοδοξία δεν επιτρέπουν. Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. (11/8) κάνουν λόγο για πενταπλασιασμό του αριθμού των λαθρομεταναστών που έφτασαν στη χώρα. Οπως καταγράφεται, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2015 συνελήφθησαν 156.726 λαθρομετανάστες, ενώ το 2014 είχαν συλληφθεί 32.070. Μόνο τον περασμένο μήνα στην Ελλάδα συνελήφθησαν 54.889 λαθρομετανάστες, όσοι, δηλαδή, είχαν εντοπισθεί ολόκληρο το έτος του 2014, ενώ τον Ιούνιο συνελήφθησαν 31.318. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., το επτάμηνο του 2015 πέρασαν στην Ελλάδα από τα τουρκικά παράλια 126.250 λαθρομετανάστες, με 8.738 ανθρώπους να καταγράφονται το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, εκ των οποίων 88.264 προέρχονται από τη Συρία, 32.414 κατάγονται από το Αφγανιστάν, 9.445 από το Πακιστάν και 5.421 δηλώνουν υπήκοοι Ιράκ.

SOS
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η νήσος Κως, όπου, εν μέσω τουριστικής σεζόν, μπορεί να αντικρίσει κανείς τριτοκοσμικές εικόνες, με τους μετανάστες να στοιβάζονται στο λιμάνι. Ο δήμαρχος Κω, Γιώργος Κυρίτσης, μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στον Παραπολιτικά 90,1 έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου: «Υπάρχει κίνδυνος να χυθεί αίμα και να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Είναι η τελευταία προειδοποίηση που απευθύνω στην Πολιτεία. Στην Κω έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 7.000 παράνομοι μετανάστες. Η διαχείριση του προβλήματος είναι πλέον αδύνατη».

«ΒOMBA»
Ανώτατοι αξιωματικοί του Λιμενικού εκφράζουν την εκτίμηση ότι περισσότεροι από 2,5 εκατ. λαθρομετανάστες έχουν συγκεντρωθεί στοιβαγμένοιστους καταυλισμούς της Τουρκίας, λόγω της κρίσης στη Συρία, και περιμένουν να περάσουν στην Ελλάδα.

«Οι ελληνικές Αρχές πρέπει να ηγηθούν και να συντονιστούν. Στα νησιά επικρατεί πλήρες χάος. Επειτα από μια-δυο ημέρες μεταφέρονται στον Πειραιά. Δεν υπάρχει τίποτε που να τους περιμένει στην Αθήνα», δήλωσε ο Βενσάν Κοστέλ, διευθυντής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη, έπειτα από επίσκεψη σε Λέσβο, Κω και Χίο, ενώ κάλεσε τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να αναλάβουν μέρος του λαθρομεταναστευτικού προβλήματος ισομερώς...

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), οι ροές των λαθρομεταναστών στις χώρες της Μεσογείου μέσα στο 2015 αυξάνονται. Στην Ελλάδα καταγράφηκαν 124.000 μετανάστες που έχουν εισέλθει παράνομα, εκ των οποίων οι 56.000 μπήκαν στη χώρα μόνο τον Ιούλιο -υπολογίζονται σε 1.866 την ημέρα.

Η χώρα ξεπερνά και τη μέχρι πρότινος πρώτη στην κατάταξη Ιταλία, με περίπου 98.000 λαθρομετανάστες να έχουν συλληφθεί, εκ των οποίων 29.500 εντοπίσθηκαν τον Ιούλιο.  Ενδεικτική είναι και η δήλωση της εκπροσώπου του επιτρόπου Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Natasha Berto, η οποία αναφέρθηκε στις πάνω από 50.000 αφίξεις λαθρομεταναστών στον Ιούλιο, ενώ έκανε λόγο για «αριθμό-ρεκόρ» που ξεπερνά εκείνον των εισροών στην Ελλάδα ολόκληρο το έτος του 2014. Η ίδια ενημέρωσε πως για την περίοδο 2014-2020 η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από την Επιτροπή για τη διαχείριση μεταναστευτικών ροών πάνω από 320 εκατ. ευρώ. Οπως ανέφερε, η πρώτη εκταμίευση, η οποία θα ανέρχεται περίπου στο 3% του συνολικού ποσού, μπορεί να γίνει άμεσα, μόλις εγκριθεί από το εν λόγω Ταμείο το εθνικό πρόγραμμα της Ελλάδας.

Επεκτατικά σχέδια ISIS
Η συγκέντρωση των λαθρομεταναστών και των προσφύγων από χώρες της Μέσης Ανατολής σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς και υπηρεσίες για την κατάρτιση ταξιδιωτικών εγγράφων προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στις ελληνικές Αρχές για το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας από υποστηρικτές του «Ισλαμικού Κράτους», με επιθέσεις αυτοκτονίας.

Η διαταγή αναφέρεται και στην τεταμένη προσοχή των ενστόλων για άτομα τα οποία κρίνονται ύποπτα, στο ενδεχόμενο να μεταφέρουν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Πρόσφατα, το βιβλίο «Empire of Fear: Inside the Islamic State» του Βρετανού δημοσιογράφου Αndrew Hosken αναφερόταν στα σχέδια επεκτατικής πολιτικής του «Ισλαμικού Κράτους» και δημιουργίας ενός μεγάλου «χαλιφάτου», όπως περιγράφεται. Σε χάρτη του βιβλίου περιλαμβάνονται εδαφικές εκτάσεις που εκτείνονται από τα σύνορα της Κίνας μέχρι την ευρωπαϊκή ακτή του Ατλαντικού και την Κεντρική Αφρική, τις οποίες η τρομοκρατική οργάνωση επιθυμεί να κατακτήσει μέχρι το 2020, με τη χώρα μας να περιλαμβάνεται στην επαρχία «Ορόμπρα» του ΙSIS. 


Νάντια Αλεξίου 


Πηγή:
parapolitika