Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

"Άνοιξε το φάκελο του Μ. Χρυσοχοϊδη & έχασε τη ζωή του - 600.000 ευρώ τώρα σε 7 συγγενείς του"



Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ότι ο τραγικός θάνατός του συνδέεται άμεσα με παραλείψεις των αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων, που όφειλαν να ελέγξουν την επιστολή-βόμβα, περνώντας την από ακτίνες X-RAY. Ετσι, στοιχειοθετείται ευθύνη του Δημοσίου να αποζημιώσει τους στενότερους συγγενείς του θύματος για την ψυχική οδύνη, τη βαθιά θλίψη και πόνο που τους προκάλεσε ο βίαιος και πρόωρος χαμός του, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το Δημόσιο, προσπαθώντας να αποσείσει τις ευθύνες του και το ενδεχόμενο καταβολής μεγάλης αποζημίωσης, υποστήριξε στη δίκη ότι το τραγικό θύμα είναι αποκλειστικά υπεύθυνο (ή έχει συνυπαιτιότητα κατά 95%) για το συμβάν. Και τούτο γιατί -κατά το Δημόσιο- προφανώς ο ίδιος λόγω της θέσης του ως υπασπιστή πρέπει να είχε δώσει εντολή να μην περνούν από εξονυχιστικό έλεγχο (με X-RAY κ.λπ.) τα αντικείμενα που προέρχονται από το πολιτικό γραφείο του υπουργού, από πρόσωπα διαπιστευμένα, εφοδιασμένα με ειδική ηλεκτρονική κάρτα. Ομως, το δικαστήριο απέρριψε ως απολύτως αβάσιμο και αναπόδεικτο τον ισχυρισμό αυτό.
Κατά το Δ. Πρωτοδικείο, για την αλληλογραφία προς την πολιτική και φυσική ηγεσία του υπουργείου, ίσχυε εκείνη την περίοδο η πρακτική να μην περνούν από ειδικό έλεγχο με μέσα προηγμένης τεχνολογίας (ακτίνες κ.λπ.) αντικείμενα που μετέφεραν όσοι είχαν ηλεκτρονική κάρτα πρόσβασης. Ομως η πρακτική αυτή -έκρινε- όχι μόνο δεν στηριζόταν σε κάποια νομοθετική ρύθμιση, αλλά ταυτόχρονα παραβίαζε ευθέως και την απόρρητη βασική διαταγή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.
Το δέμα-βόμβα στάλθηκε αρχικά στο πολιτικό γραφείο του Μ. Χρυσοχοΐδη, από όπου συνεργάτες του το μετέφεραν 3 μέρες αργότερα στο υπουργικό γραφείο χρησιμοποιώντας το μετρό και πεζοί, χωρίς να περάσουν από ακτίνες.
Στον φάκελο υπήρχε σημείωμα προερχόμενο δήθεν από τον φυγόδικο στην υπόθεση Siemens Χ. Καραβέλα, που ανέφερε ότι στέλνει κασέτες με σοβαρά στοιχεία για το σκάνδαλο.
Στην προκήρυξη ανάληψης ευθύνης, που έστειλε ανώνυμη οργάνωση, ο αποστολέας υπέγραφε «Θανάσης Κλάρας» (το πραγματικό όνομα του Αρη Βελουχιώτη), ενώ αργότερα η αστυνομία γνωστοποίησε ότι στον φάκελο βρέθηκε αποτύπωμα του δραπέτη Β. Παλαιοκώστα.




Πηγή:
eirinika.gr