Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

"ΠΑΞΟΙ: ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ"

ΠΑΞΟΙ: ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΟι «Παξοί», μαζί με τούς «Αντιπάξους», αποτελούν τα μικρότερα νησιά, πλην «στολίδια», τών Επτανήσων, καθώς είναι γνωστά γιά τις υπέροχες, τυρκουάζ, θάλασσές τους!
Λέγεται πως, το νησί τών Παξών, αποτελούσε «ερωτικό καταφύγιο» τού Ποσειδώνα, ο οποίος δημιούργησε το νησί, χτυπώντας την Κέρκυρα, με την τρίαινά του, γιά να απολαμβάνουν, αυτός και η γυναίκα του: Αμφιτρίτη, την γαλήνη που τούς προσέφερε!
Οι Παξοί έχουν έκταση 25 τ.χλμ., και μόνιμο πληθυσμό, περίπου: 2.500 κατοίκους, που είναι κατανεμημένοι, σε όλο το νησί, σε μικρά χωριά.


Ο «Γάϊος», που είναι και η πρωτεύουσα τού νησιού, «προστατεύεται», με φυσικό τρόπο, από δύο νησάκια: την «Παναγιά», και: τον «Άγιο Νικόλαο». Η «Λάκκα», και ο «Λογγός», αποτελούν τα λιμάνια τών νησιών αυτών.
Οι Αντίπαξοι, δεν διαθέτουν μονίμους κατοίκους, όμως, πολλοί Παξινοί, έχουν αγροτικές εκτάσεις, και εξοχικά σπίτια, γιά τούς καλοκαιρινούς μήνες.
Γεμάτοι: ελιές, πεύκα, κυπαρίσσια, και: θάμνους, με υπέροχες ακρογιαλιές, γραφικούς όρμους, μαγευτικές θαλάσσιες σπηλιές, οι Παξοί, διαθέτουν οικισμούς, με «δείγματα γνησίας Επτανησιακής αρχιτεκτονικής»!
paxoi5
Σε κάθε σημείο τών Παξών, μπορεί να φτάσει ο επισκέπτης, από τούς δρόμους, και τα μονοπάτια τού νησιού.
Οι νησιώτες ασχολούνται, κυρίως, με: την αλιεία, τον τουρισμό, την ελαιοπαραγωγή, και: την παραγωγή εκλεκτής ποιότητας κρασιού.
Στούς Αντιπάξους, θα βρει, κανείς, μοναδικές παραλίες, με καταγάλανα νερά, που θεωρούνται από τις ωραιότερες, στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρον τον κόσμο! Οι πιό γνωστές, από αυτές, είναι: η «Βρίκα», και: το «Βουτούμι», στις οποίες μπορεί να έχει, κανείς, πρόσβαση, καθημερινά, με καραβάκι, από τα λιμάνια τών Παξών.
Περίπου 250.000 τουρίστες, κάθε χρόνο, έχουν τούς Παξούς σαν «τόπο προορισμού» τους, γιά: τις όμορφες παραλίες τους, τα «κρυστάλλινα» νερά τους, τις φυσικές «καλλονές» τους, και την φιλικότητα, και φιλοξενία, τών κατοίκων τους!
Μάλιστα, το 2004, ήταν μιά σημαντική χρονιά, γιά το νησί, γιατί χαρακτηρίστηκε ως: «Πολιτιστικό Χωριό τής Ευρώπης», και οργανώθηκαν πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις!
Ένα όμορφο, τοπικό, έθιμο, «λαμβάνει χώραν», στο νησί, τον 15Αύγουστο. Όπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στούς Παξούς, στις 15 Αυγούστου, τιμούμε την «Κοίμηση τής Θεοτόκου». Την παραμονή, στον «Εσπερινό», οι πόρτες τού μοναστηριού ανοίγουν, και γίνεται λειτουργία. Καθώς, το νησί, δεν έχει ηλεκτρισμό, μικρά κεριά ανάβουν, γιά την περίσταση, και οι πιστοί βιώνουν μερικές πολύ γραφικές, καθώς και κατανυκτικές, στιγμές! Κατά την έξοδο από το μοναστήρι, μοιράζεται «άρτος ευλογημένος».
Το επόμενο γιορτινό πρωινό, οι πιστοί μπορούν να επισκεφθούν, ξανά, το νησί, με καϊκια, και ταχύπλοα, από την κεντρική πλατεία τού «Γαϊου», και να γευτούν, δωρεάν, την υπέροχη, παραδοσιακή, σούπα, με μοσχάρι και λεμόνι, που συνοδεύεται από ψωμί και κρασί!




Πηγή:
Για τον ΕΟΕ η Υπεύθυνη του Τομέα Περιηγήσεων,
Μαρία-Νεκταρία Καμαρίδου