Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2015

"ΜΙΚΡΟ ΧΩΡΙΟΥΔΑΚΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΛΟΥΒΡΟ! ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΙΝΩΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ!"


2013
Απίστευτο κι όμως...ελληνικό...ή καλύτερα..κρητικό!

Το διασημότερο μουσείο του κόσμου, το Μουσείο του Λούβρου, έλαβε μια κρητική επιστολή για την ...αρπαγή των αρχαίων ευρημάτων της μινωικής περιόδου!

Πιο συγκεκριμένα, ένας τοπικός σύλλογος ενός κρητικού χωριού, έστειλε επιστολή ζητώντας πίσω αρχαία ευρήματα της μινωικής περιόδου από τον αρχαιολογικό χώρο στην πεδιάδα της Μεσσαράς.

Οι υπεύθυνοι του μουσείου δεν απάντησαν ποτέ, όμως η Λιγόρτυνος (σσ το χωριό) δεν είναι διατεθειμένη να παραιτηθεί έτσι εύκολα! Ετσι, ολόκληρο το ηρακλειώτικο χωριό βρίσκεται στο πόδι αξιώνοντας από το μουσείο να τους επιστραφούν έστω και σε ρεπλίκες οι «θησαυροί» τους, η πολιτιστική κληρονομιά τους, που εκτίθενται –για περισσότερο από έναν αιώνα- στον τμήμα Ελληνικών, Ετρουσκικών και Ρωμαϊκών αρχαιοτήτων.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα Espresso, καταφέρνουν να γνωστοποιήσουν ακόμη ένα μεγάλο κεφάλαιο «κλεμμένης κληρονομιάς», έως τώρα άγνωστο στους περισσότερους.

Μεταξύ των ευρημάτων της Λιγορτύνου είναι πήλινοι κρατήρες, ρυτά ζωόμορφα αγγεία, κύλικες και διάφορων ειδών πήλινα αγγεία και μια λάρνακα, όλα από την υστερομινωική περίοδο (1400-1200 π.Χ.)


Πηγή:
makeleio.gr