Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

"Η πλήρη αποκάλυψη της αρχαίας πόλεως Περπερικόν θα γίνει από τις επόμενες γενιές, λέγει ο καθηγητής Οβτσάροφ"



Φωτογραφία: BGNES
Και φέτος συνεχίζονται οι ανασκαφές της αρχαίας πόλης Περπερικόν στην Ανατολική Ροδόπη που χρονολογείται από περισσότερα από 7 χιλιετίες. Αναμένεται η αρχαιολογική σαιζόν να ολοκληρωθεί έως τις 10 Σεπτεμβρίου.
Το 16ο έτος των ανασκαφών στο Περπερικόν είναι πολύ σημαντικό για τους αρχαιολόγους
επειδή πρέπει να τελειώσουν τις έρευνες της Ακρόπολης και του ιερού ανάκτορου.

"Σε αντίθεση με τις κλασικές αρχαίες πόλεις στην πεδιάδα, όπου οι άνθρωποι ξέρουν εκ των προτέρων τι να ζητούν, σ' αυτήν την βραχώδη κορφή τα έργα είναι τοποθετημένα σύμφωνα με τα φυσικά δεδομένα", λέει ο επικεφαλής των ερευνών, καθηγητής Νικολάι Οβτσάροφ. Οι επιστήμονες έπρεπε να κάνουν ανασκαφές άνω του 90% της Ακρόπολης για να ανακαλύψουν την κεντρική πλατεία. Και την ανακάλυψαν σκαμμένη μέσα στους βράχους με διαστάσεις 30 επί 30 μέτρα περίπου, περικυκλωμένη από παντού με αντιπροσωπευτικά πέτρινα κτίρια.
"То Περπερικόν είναι ίσως το πιο γνωστό αρχαιολογικό έργο τα τελευταία 15-16 χρόνια στη χώρα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι την επισκέπτονται περισσότεροι από 250 χιλ. τουρίστες ετησίως. Και ήδη έχει τη δική της θέση και στην παγκόσμια αρχαιολογία", λέει σε συνέντευξη για τη Βουλγαρική Ραδιοφωνία ο καθηγητής Οβτσάροφ.
"Ο Γερμανός πρέσβης μου είπε ότι φίλοι του αρχαιολόγοι του έκαναν λίστα με έργα που οπωσδήποτε πρέπει να επισκεφτεί και η αρχαία πόλη Περπερικόν ήταν στην πρώτη θέση. Γίνεται όλο και πιο γνωστή, και την επισκέπτονται πολλοί ξένοι τουρίστες - Γερμανοί, Γάλλοι, Αμερικανοί. Όσον αφορά την σπουδαιότητα της μπορώ να πω ότι ήδη έχασα τον αριθμό των άρθρων που γράφτηκαν για το Περπερικόν στα παγκόσμια μίντια".
Στην προώθηση της αρχαίας πόλης συνέβαλε και το βιβλίο του μεγάλου Βρετανού ερευνητή Φιλίπ Καρ Γκομ "Ιεροί τόποι από το Στόουνχεντζ έως το Σαντιάγο ντε Κομποστέλα", στο οποίο παρουσιάζονται 50 ιεροί τόποι του πλανήτη.
"Χωρίς να γνωριζόμαστε, ο Φιλίπ Καρ Γκομ έφτασε στο πόρισμα ότι το Περπερικόν αξίζει να είναι μεταξύ έργων σαν το Μάτσου Πίτσου και το Σαντιάγο ντε Κομποστέλα", λέει ο καθηγητής Οβτσάροφ. "Δηλαδή, το Περπερικόν είναι ήδη γνωστή στον κόσμο. Φυσικά, μπορούν να γίνουν ακόμα πολλά για την προβολή του – και σαν υποδομή, και σαν διαφήμιση".
Πότε θα αποπερατωθούν οι ανασκαφές;
"Σε κάποια από τις επόμενες γενιές επειδή πρόκειται για μία πολύ μεγάλη πόλη, ενώ εμείς έχουμε συγκεκριμένο στόχο που πρέπει να πετύχουμε φέτος. Είναι η έρευνα της Ακρόπολης του Περπερικόν, του κάστρου στο υψηλότερο τμήμα της. Ελπίζω να πετύχουμε. Ύστερα αρχίζουμε το νότιο τμήμα της πόλης που μπορεί να αποδειχθεί και πιο σημαντικό επειδή υπάρχει πιθανότητα εκεί να είναι οι βασικοί ναοί. Πρόκειται για ειδωλολατρικούς ναούς, καθώς και για μεσαιωνικές εκκλησίες", αναφέρει ο καθ. Οβτσάροφ.
Η αρχαία πόλη έχει εντυπωσιακή βιογραφία: "Στην χαλκολιθική εποχή οι πρόγονοί μας τιμούσαν εδώ τον θεό Ήλιο", λέει ο καθηγητής Οβτσάροφ. "Την δεύτερη χιλιετία προ Χριστού, στην ύστερη εποχή του χαλκού είναι ήδη τεράστιο ιερό με βωμούς, αλλά η μεγαλύτερη ακμή της είναι στη Ρωμαϊκή εποχή. Τότε οι Ρωμαίοι που σέβονταν την ειδωλολατρία των Θρακών μετατρέπουν τον τόπο σε πόλη με δρόμους, κιονοστοιχίες, πλατείες, ναούς…"

Снимка
Στις πρόσφατες ανασκαφές βρέθηκε χάλκινο αγαλματίδιο του Απόλλωνα, πλακίδια με ανάγλυφα του Θράκα ιππότη. Ανακαλύφθηκαν και πολλά νομίσματα από διάφορες εποχές. Μεταξύ τους είναι και ασημένια κέρματα από την εποχή του βασιλιά Ιβάν Αλεξάντερ (1331-1371).
Στα ευρήματα είναι και αρχαία ασημένια δαχτυλίδια, και η πολύ σπάνια ρομφαία με μήκος 1,5 μέτρο.
Μετάφραση: Σοφία Μπόντσεβα
Φωτογραφίες: ΒΤΑ