Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

"Η Κίνα προειδοποίησε τις αγορές του πλανήτη, η Ελλάδα παρακολουθεί με τρόμο και αγωνία…"

Ήταν πρωτοβρόχι που προαναγγέλλει τον κατακλυσμό ή μια προσωρινή καλοκαιρινή καταιγίδα αυτό που συνέβη στις ασιατικές αγορές, το τελευταίο δεκαήμερο, με αφορμή την «κινεζική κρίση»;
Για την Ελλάδα, οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές για το επόμενο δίμηνο αποτελούν θέμα ζωής ή θανάτου όσον αφορά το χρηματοπιστωτικό της σύστημα.
Εάν υπάρχει ακόμα , μία μικρή πιθανότητα προσέλκυσης ιδιωτών επενδυτών στην προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης του πολυτραυματισμένου ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μια διεθνής χρηματιστηριακή αναταραχή θα εξαφάνιζε αυτή τη πιθανότητα.

Είναι δύσκολο να εντοπίσει κανείς τις επενδύσεις που θεωρούνται σήμερα πραγματικά ασφαλείς κάτω από τις ασταθείς συνθήκες που επικρατούν στις αγορές.
Το σίγουρο είναι ότι με αφορμή την κατάρρευση της κινεζικής χρηματιστηριακής αγοράς, αναβλήθηκε για μία ακόμη φορά η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων που από καιρό προαναγγέλλει η FED αλλά διαρκώς αναστέλλεται. Το δολάριο ισχυροποιήθηκε χωρίς αύξηση των επιτοκίων του.
Τη λύση στο σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας της κινεζικής επιτοκιακής, χρηματιστηριακής και συναλλαγματικής πολιτικής έδωσαν –για μία ακόμη φορά- όχι οι πολιτικοί ούτε οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι αλλά οι κεντρικοί τραπεζίτες. Η συντονισμένη δράση των μεγάλων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη αποσόβησε τον κίνδυνο επέκτασης του «κίτρινου πυρετού» στις υπόλοιπες οικονομίες.
Η κινεζική κεντρική τράπεζα υπάκουσε αμέσως στους κανόνες της καπιταλιστικής οικονομίας αλλάζοντας τα όρια των υποχρεωτικών καταθέσεων και διοχετεύοντας ακαριαία μεγάλη ρευστότητα. Στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία οι κεντρικοί τραπεζίτες συντονίσθηκαν και απέφυγαν τους κλυδωνισμούς προσφέροντας σε όλους τους επενδυτές πολλαπλές εναλλακτικές επιλογές. Στη μεγάλη πτώση των αγορών της περασμένης Δευτέρας όπως ήταν φυσιολογικό καταγράφηκε μεγάλη εισροή κεφαλαίων στα αμερικανικά και γερμανικά ομόλογα, διότι είναι το φυσικό καταφύγιο και είναι άμεσα ρευστοποιήσιμες επενδύσεις.
Αμέσως μετά ωστόσο, οι κεντρικοί τραπεζίτες του πλανήτη, αγνόησαν τις οιμωγές των πολιτικών και των αναλυτών φροντίζοντας να διασπείρουν την προστασία με αποτέλεσμα τις επόμενες μέρες να ανακάμψουν οι μετοχές στα διεθνή χρηματιστήρια… Το ουράνιο τόξο που αμέσως σχηματίσθηκε καθησύχασε τις αγορές… Για πόσο καιρό ;



Πηγή:
toxrima.gr