Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

"Η Ρωσία είναι έτοιμη να δημιουργήσει αεροπορικές βάσεις σε γειτονικές χώρες"

Η Ρωσία θα δημιουργήσει περισσότερες αεροπορικές βάσεις  για τις ανάγκες της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας  στα εδάφη  των χωρών του  Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) , τόνισε  ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ  στους δημοσιογράφους κατά τη συνάντηση των αρχηγών των χωρών της  Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης.
«Όσον αφορά τις συμβάσεις σχετικά με την δημιουργία  των εν λόγω βάσεων, έχουμε ήδη τέτοιες εγκαταστάσεις … σε Κιργιζία και  Αρμενία, και δεν υπάρχει καμία έκπληξη  σε αυτό το γεγονός. Είμαστε, στην πραγματικότητα, έτοιμοι να συνάψουμε σύμβαση για το θέμα αυτό, με οποιαδήποτε από τις χώρες με τις οποίες έχουμε αμυντική συμμαχία, είτε ανήκει στον οργανισμό των χωρών  CSTO είτε εκτός , όπως  στην περίπτωση της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας», δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε κατά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Λευκορωσίας,  Grodno.

Η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, ιδρύθηκε στις 29 Μαΐου 2014, και είναι μια περιφερειακή οικονομική ένωση που περιλαμβάνει σήμερα την Ρωσία, την Αρμενία, την Λευκορωσία, το Καζακστάν και την Κιργιζία.
Ο  Οργανισμός  των χωρών της  Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) είναι μια ευρύτερη περιφερειακή στρατιωτική συμμαχία, που ιδρύθηκε στις 15 Μαΐου του 1992, και  περιλαμβάνει  όλες τις παραπάνω χώρες και  το Τατζικιστάν.
Ρωσία και  Λευκορωσία, ανακοίνωσαν επίσης την δημιουργία ενός κοινού συστήματος αεράμυνας, σύμφωνα με τον Πτέραρχο Pavel Kurachenko, αναπληρωτή διοικητή της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας .
Μέχρι τώρα, οι δυνάμεις αεράμυνας της Ρωσίας και της Λευκορωσίας  ενεργούσαν ανεξάρτητα, αν και μοιράζονται τις ίδιες πληροφορίες και  διεξήγαγαν από κοινού τις ίδιες  τακτικές στρατιωτικές  ασκήσεις .
Οι κατευθυντήριες γραμμές για την υλοποίηση της διασύνδεσης των συστημάτων των περιφερειακών συστημάτων  Αεράμυνας των δύο χωρών εγκρίθηκαν  από τους ΥΠΑΜ  Ρωσίας και  Λευκορωσίας  και η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί  έως το τέλος του 2016.
Ο Αναπληρωτής Διοικητής της ρωσικής αεράμυνας,  τόνισε ότι η Ρωσία και το Καζακστάν αναπτύσσουν τώρα την απαραίτητη  νομική βάση για την  δημιουργία ενός κοινού συστήματος  αεράμυνας, προσθέτοντας ότι μια αντίστοιχη συμφωνία μεταξύ των δύο εθνών υπεγράφη το 2013.
Τονίστηκε επίσης ότι  η Ρωσία εργάζεται  για τη δημιουργία παρόμοιων συστημάτων αεράμυνας από κοινού με την Αρμενία, την Κιργιζία και το Τατζικιστάν.
Όπως γίνεται κατανοητό από ανάλυση από ανάλυση από την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr η Μόσχα  επισπεύδει τις διαδικασίες υλοποίησης της «ανατολικής συμμαχίας» με τα όμορα κράτη την Κίνα και την Ινδία. Η επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς  και το ζήτημα της Συρίας αποτέλεσαν  τις αφορμές για την ενεργοποίηση αυτή.




Πηγή:
pentapostagma.gr