Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

"Έμπορος Ναρκωτικών ο Αλβανός Υπ. Εσωτερικών – Τον Καλύπτει ο Ράμα"

Είναι γνωστό πως η Αλβανία είναι ένα από τα σύγχρονα κέντρα διακίνησης ναρκωτικών προς την Ευρώπη μαζί με το Κόσοβο.

Οι Αξιωματούχοι της Αλβανίας δείχνουν γενικά μια δυσχέρεια εξάρθρωσης των κυκλωμάτων, που παράλληλα με τις φήμες εμπλοκής και κυβερνητικών προσώπων, έχει δημιουργήσει έντονες αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της Γείτονος χώρας, όπως και το γεγονός ύπαρξης πολιτικών προσώπων με ποινικό μητρώο για παρόμοιες υποθέσεις στο παρελθόν.

Για το θέμα αναμένεται στις επόμενες εργασίες της Αλβανικής Βουλής να φουντώσει η πολιτική διαμάχη, καθώς το ΔΚ (Δημοκρατικό Κόμμα), θα καταθέσει τη δική του πρόταση Νόμου για την απαλλαγή της πολιτικής ζωής της Αλβανίας από άτομα με βεβαρημένο ποινικό μητρώο.

Ταυτόχρονα σύμφωνα με το Αλβανικό τύπο σε συνάντηση του Πρέσβη των ΗΠΑ με τον υπουργό εσωτερικών Ταχίρι, συζητήθηκε η κατάσταση της δημόσιας τάξης και το φαινόμενο της καλλιέργειας ναρκωτικών, το οποίο, παρά τις αστυνομικές επιχειρήσεις, έχει λάβει διαστάσεις μεγαλύτερες από τις περυσινές.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικές είναι οι αντιπολιτευόμενες ε/φ Ριλίντια Ντεμοκρατίκε και ΄΄ 55 ΄΄, καθώς και η Κόχα Γιον, που δίνουν έμφαση στη συνέντευξη που έδωσε στον σταθμό News 24 και την ε/φ Γκαζέττα Σκιπτάρε, ο πρώην επικεφαλής του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Περιφέρειας Φίερι Ντριτάν Ζαγκάνι.

Το ΔΚ και ειδικότερα ο πρώην πρόεδρος του Μπερίσα και ο σημερινός πρόεδρος του Μπάσα, κατηγόρησαν τον Π/Θ Ράμα και τον υπουργό εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι, ότι άσκησαν πιέσεις επί του σταθμού News 24 και της ε/φ Γκαζέττα Σκιπτάρε, να μην μεταδώσουν ολόκληρη την συνέντευξη Ζαγκάνι, διότι στη συνέντευξή του, ο Ζαγκάνι υπογράμμιζε εκτός των άλλων και τα ακόλουθα :
Το κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών που εξαρθρώθηκε με τη βοήθεια των ιταλών, είχε διασυνδέσεις με το φιλικό και συγγενικό περιβάλλον και τον ίδιο τον υπουργό εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι.
Έκαναν διακίνηση ναρκωτικών με το αυτοκίνητο και το ταχύπλοο του Ταχίρι.

Το κύκλωμα είχε καταφέρει να κάνει διορισμούς στην Αστυνομία που υπάγεται στον υπουργό Ταχίρι.
Το κύκλωμα προσπάθησε να εξουδετερώσει τον Ζαγκάνι.

Ο Μπάσα μάλιστα με χθεσινές του δηλώσεις ζήτησε την άμεση παραίτηση του υπουργού Ταχίρι, ο Π/Θ Ράμα όμως, σύμφωνα με τη Γκαζέττα Σκιπτάρε και άλλες ε/φ, υποστήριξε τον υπουργό Ταχίρι, δηλώνοντας ότι, «ο Ζαγκάνι κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών» και κάλεσε το Μπάσα « να τον κάνει μέλος του ΔΚ».

Το ΔΚ και ο πρόεδρος του Μπάσα, σύμφωνα με την Κόχα Γιον, δεν αρκέστηκαν με τον Ταχίρι. Τις τρεις τελευταίες ημέρες έχουν στρέψει τα βέλη της κριτικής τους και εναντίον του προέδρου της Βουλής Ιλίρ Μέτα τον οποίο κατηγορούν για δωροδοκία και ζητούν την παραίτηση του.

Επιπλέον το ΔΚ, σύμφωνα με την Πανόραμα και άλλες ε/φ, κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή το δικό της Σχέδιο Νόμου, το οποίο αποβλέπει να απαλλάξει την πολιτική ζωή της Αλβανίας από άτομα με βεβαρημένο ποινικό μητρώο.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι ε/φ, το Νομοσχέδιο του ΔΚ προβλέπει εκτός των άλλων, οι βουλευτές, πριν ορκιστούν, να κάνουν τεστ ναρκωτικών, προβλέπει επίσης έλεγχο του ποιού όλων των προσώπων που επιδιώκουν να καταλάβουν θέσεις στον πολιτικό βίο και το Δημόσιο τομέα, όσοι προκύψουν με βεβαρημένο ποινικό μητρώο, τους απαγορεύεται εφ όρου ζωής να ασκήσουν δημόσια αξιώματα, επίσης, θα ακυρώνεται η εκλογή κάποιου αιρετού, σε περίπτωση που προκύψει με βεβαρημένο ποινικό μητρώο.
Για την εκπλήρωση των προαναφερομένων, το Νομοσχέδιο προβλέπει και παρέμβαση στο Σύνταγμα της χώρας.

Αυτοί λοιπόν είναι οι Αλβανοί Αξιωματούχοι που μιλάνε για τσαμουριές, γκρεμίζουν εκκλησίες, διεκδικούν αλλαγή συνόρων, επιζητούν αρχηγικό ρόλο στα Βαλκάνια, διεκδικούν μέρος των Ελληνικών υδρογονανθράκων και ταυτόχρονα συνεργάζονται άψογα με Τούρκους και Γερμανούς.

Όσο για τον Ταχίρι είναι καθοριστικός ο ρόλος του στην υποβάθμιση της Ελληνικής Μειονότητας.
Είχαμε αναφερθεί στο παρελθόν για τον έντονο προβληματισμό μας με την επίσκεψη του κ. Κοτζιά στην Αλβανία, πράγμα που ακόμα θα συνεχίσουμε να πιστεύουμε μέχρι να έχουμε απέναντι μας σοβαρούς και τίμιους ανθρώπους. Μέχρι τότε μπορεί εμείς να προσπαθούμε να ξεχάσουμε το εμπόλεμο, αλλά δυστυχώς οι Αλβανοί φροντίζουν να μας το θυμίζουν συνεχώς.


Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο



Πηγή:
pentapostagma.gr