Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

"Φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα εναντίον του Πάπα κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ"

Ανησυχία για τις ομιλίες του ποντίφικα σε ανοιχτούς χώρους - Εντατικοί έλεγχοι και έρευνα για την αποτροπή τρομοκρατικού «χτυπήματος»
 
Μετά το ταξίδι του στην Κούβα, σειρά έχουν οι ΗΠΑ για τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον, τη Νέα Υόρκη και την Φιλαδέλφεια.
 
Οι αστυνομικές αρχές βρίσκονται σε αναβρασμό και τα μέτρα είναι πολύ αυστηρά, ενώ το επίπεδο ασφαλείας αντιστοιχεί σε εκείνο που τηρείται και για τις επισκέψεις προέδρων χωρών.
 
Ωστόσο, σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα ο φόβος τρομοκρατικού χτυπήματος δεν έχει «σβήσει».
 
Μάλιστα, όπως αναφέρει το δίκτυο NBC, η αστυνομία της Πενσιλβάνια εκφράζει ανησυχία για την παρουσία τρομοκρατών που ενδέχεται να παρεισφρήσουν στις ομιλίες του Πάπα σε ανοιχτούς χώρους παριστάνοντας τους αστυνομικούς.
 
Δημοσιογράφοι του ειδησεογραφικού δικτύου ισχυρίζονται πως έχει περιέλθει στην κατοχή τους έγγραφο της αντιτρομοκρατικής της Πενσιλβάνια, στο οποίο αναφέρεται η απειλή αυτή, χωρίς ωστόσο να επισημαίνεται αν αφορά στον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
 
Εντούτοις, το έγγραφο εκδόθηκε λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου.
 
«Μία μεγάλη γκάμα προϊόντων, όπως ρούχα, όπλα, εξαρτήσεις μπορούν να αγοραστούν μέσω Διαδικτύου από οποιονδήποτε καταναλωτή, ανεξαρτήτως αν έχει σχέση με τις αστυνομικές δυνάμεις», αναφέρεται στο έγγραφο.
 
Για να αποτραπεί, λοιπόν, ο κίνδυνος οι αρμόδιες υπηρεσίες διενεργούν έρευνα για ύποπτες αγορές που γίνονται μέσω Διαδικτύου, καθώς υπάρχουν αντικείμενα τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία εκρηκτικού μηχανισμού.
 
Επισημαίνεται, μάλιστα, πως επίδοξοι τρομοκράτες συνελήφθησαν στο παρελθόν από Βέλγους και Γάλλους αστυνομικούς, και αποκαλύφθηκε ότι έφεραν πλαστή αστυνομική διαπίστευση.
 
Στο μεταξύ, οι τοπικές αρχές εκτιμούν πως στην κυριακάτικη λειτουργία του ποντίφικα στην Φιλαδέλφεια πρόκειται να παραβρεθούν πάνω από ένα εκατ. πιστών, με αποτέλεσμα να εκφράζονται ανησυχίες για την ασφάλειά του.
 
Παρ’όλα αυτά, το FBI και η υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας τονίζει πως δεν έχει εντοπιστεί προς το παρόν δραστηριότητα που θα μπορούσε να αποβεί επικίνδυνη για τον επικεφαλής της Αγίας Έδρας. 
 


Πηγή:
pronews.gr