Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

"Επισκεφθείτε το εκπληκτικό Γεωπάρκο Τροόδους"

Η γένεση της Κύπρου είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη γένεση και ανύψωση της οροσειράς του Τροόδους, που ήταν το αποτέλεσμα μιας σειράς μοναδικών και πολύπλοκων γεωλογικών διεργασιών, που κατέστησαν την Κύπρο γεωλογικό πρότυπο για τους γεωεπιστήμονες όλου του κόσμου και συνέβαλαν στην καλύτερη κατανόηση της εξέλιξης των ωκεανών και του πλανήτη μας γενικότερα.

Η δασώδης κορυφή του Τροόδους είναι το βαθύτερο στρώμα ενός κομματιού ωκεάνιου φλοιού, καθώς και του ανώτερου μανδύα της γης, που σχηματίστηκε πριν από 90 εκατομμύρια χρόνια, 8.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας


Το προτεινόμενο Γεωπάρκο Τροόδους, βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της Κύπρου και η έκτασή του ανέρχεται γύρω στα 137.000 εκτάρια και καταλαμβάνει περίπου το 45% της συνολικής έκτασης της οροσειράς του Τροόδους. Το παλιό δημοτικό σχολείο του μεταλλείου στο χωριό Αμίαντος, έχει ανακαινισθεί και θα χρησιμοποιείται σαν επιμορφωτικός χώρος, για τους επισκέπτες.

Διοικητικά εμπίπτει σε τρεις επαρχίες, της Λεμεσού, της Λευκωσίας και της Πάφου και καλύπτει την υψομετρική ζώνη από 300m έως τη ψηλότερη κορυφή της Κύπρου τη Χιονίστρα με υψόμετρο 1952m.

Ο χώρος του συνδυάζει τη συναρπαστική τοπική γεωλογία με το μοναδικό φυσικό περιβάλλον του Τροόδους, τη μακρόχρονη ιστορία των ανθρώπινων κοινωνιών καθώς και τα τυπικά ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του ντόπιου πληθυσμού. Αξίζει να σημειωθεί πώς μελλοντικά υπάρχουν σκέψεις για τη δημιουργία τελεφερίκ, το οποίο θα μεταφέρει τους επισκέπτες εναέρια, προσφέροντας θέα που κόβει την ανάσα.




Πηγή:
allaboutlimassol.com