σοβαρότερη απειλή.
Κι αυτό είναι βέβαιο ότι θα φέρει σε δύσκολη θέση την Ελλάδα, που πάντα
προσπαθεί να διατηρήσει “ισορροπίες” μεταξύ Δύσης και Μόσχας.
Το ΝΑΤΟ ισχυρίζεται ότι όλα αυτά έχουν ως στόχο να καθησυχάσουν τα μέλη του σχετικά με την “ρωσική απειλή”. Γι΄ αυτό και το NATO κάνει λόγο για ενίσχυση της άμυνάς του.
Φυσικά η Ρωσία δεν το αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο. Θεωρεί επιθετικές τις κινήσεις του NATO πιστεύοντας ότι επιχειρεί να την “περικυκλώσει” στρατιωτικά.
Όλα αυτά φαίνεται ότι είναι πλέον παρελθόν. Η υπογραφή του τρίτου μνημονίου όσο κι αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε, προφανώς θέτει …περιορισμούς και σε κινήσεις που οι δανειστές θα θεωρήσουν…εχθρικές. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η Ελλάδα έχει εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία τους οποίους δεν μπορεί να αγνοήσει. Οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας και τα ρωσικά “αντίποινα” έχουν βλάψει την Ελλάδα. Η οποία επιπλέον έχει στο οπλοστάσιό της οπλικά συστήματα ρωσικής προέλευσης. Η λειτουργία των οποίων είναι εξαιρετικά κρίσιμη και σημαντική για τις ελληνικές ΕΔ.
Γι΄αυτό και η θέση της Ελλάδας είναι εξαιρετικά δύσκολη. Από την μία η “πίστη” στην Συμμαχία και από την άλλη η λογική που λέει ότι δεν μπορούν οι ελληνορωσικές σχέσεις να “θυσιαστούν” στον βωμό των συμφερόντων των ισχυρών της Δύσης. Πως θα τα καταφέρει η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ένα ερώτημα.