Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

"Οι Γάλλοι έφτιαξαν αρχαίο Ελληνικό πλοίο για να τιμήσουν τους Έλληνες που Ίδρυσαν την Μασσαλία"

Μπροστά από το μαρμάρινο μνημείο που είναι αφιερωμένο από την Ελλάδα και που θυμίζει την ιστορία του Πρωτέα και της Γύπτις και κάτω από το επιβλητικό κάστρο του St. Nicolas στην είσοδο του λιμανιού της Μασσαλίας ,όπου το 600 π.Χ. οι Έλληνες Φωκαείς από τη Μικρά Ασία κατέπλευσαν με πλοίο και έφεραν το πολιτισμό στην Ευρώπη ιδρύοντας αποικία με το όνομα Μασσαλία, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, η καθέλκυση αντιγράφου αρχαίου ελληνικού πλοίου.


Το ξύλινο πλοίο ναυπηγήθηκε στο παραδοσιακό καρνάγιο Bord, από ξύλο πεύκου Άλπεων, βελανιδιάς και ελιάς με σύνδεση λινάτσας ,επικάλυψη πίσσας ,όπως ακριβώς το ναυάγιο που βρέθηκε στις ανασκαφές στη πλατεία Jules Vernes το 1993. Ήταν μια συγκινητική τελετή για όσους ‘Ελληνες παρευρέθηκαν γιατί θύμισε σε όλους την αρχαία Ελληνική ιστορία δίνοντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα μετέδωσε τον πολιτισμό σε όλο το κόσμο. Στη τελετή παρευρέθηκαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος Στυλιανός Γαβιήλ, ο Ναυτιλιακός Ακόλουθος της Ελλάδος Πλοίαρχος ΛΣ Δημοσθένης Παπαλεονάρδος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Μασσαλίας π. Δημήτριος Αρκαζού, ο αντιδήμαρχος Μασσαλίας Ρ. Mennucci κ.ά.
Μετά από τους χαιρετισμούς των παρευρισκομένων, οι διπλωματικοί εκπρόσωποι της Ελλάδας συμμετείχαν στη καθέλκυση του πλοίου στα νερά του παλιού λιμανιού και ακολούθησε δεξίωση στο χώρο μπροστά από το μνημείο.
Δείτε βίντεο με την τεράστια Ελληνική Σημαία των Μαρσεγιέζων που σήκωσαν απέναντι στους Τούρκους από παλαιότερο αγώνα.


Οι οπαδοί της Μαρσέιγ, πιστοί στην Ελληνική τους καταγωγή όπως δηλώνουν, αντέταξαν μία τεράστια ανθρώπινη Ελληνική σημαία, με αφορμή την κόντρα με την τουρκική Φενέρμπαχτσε στο «Βελοντρόμ» στον αγώνα του Europa League, την περασμένη εβδομάδα.

Οι Μαρσεγιέζοι στον αγώνα σήκωσαν σημαία του PKK γεγονός που εξαγρίωσε τους Τούρκους εκδρομείς με αποτέλεσμα να σημειωθούν εκτεταμένα επεισόδια εντός και εκτός γηπέδου. Επεισόδια με σαφή πολιτική χροιά. Δεκάδες τουρκικές σημαίες κάηκαν πανηγυρικά από τους Μαρσεγιέζους. «Εμείς δεν αρνούμαστε την καταγωγή μας» έλεγε σύνθημα που ήταν γραμμένο σε ένα τεράστιο πανό με την ελληνική σημαία στο κέντρο, το οποίο αναρτήθηκε υπό μορφήν σπόντας προς τους Τούρκους και στο τελευταίο παιχνίδι της Μαρσέιγ, κόντρα στην Λιλ. Η πόλη της Μασσαλίας δημιουργήθηκε το 600 π.χ. από Φωκαείς της Μικράς Ασίας και μέχρι την μικρασιατική καταστροφή διατηρούσε άρρηκτους δεσμούς με την γενέτηρά της…




Πηγή:
hellas-now.com