Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

"Λαβρόφ: Η Μόσχα επιδιώκει ουσιαστικό συντονισμό με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συρία"

Πρόθυμη να συντονίσει τις προσπάθειες από κοινού με τις ΗΠΑ προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία είναι η Ρωσία: Αυτό τόνισε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya-1 με αφορμή την επίσκεψή του στην χερσόνησο της Καμτσάτκα, στη ρωσική Απω Ανατολή ο κορυφαίος διπλωμάτης επανέλαβε την πρόθεση της Μόσχας να συνεργαστεί ουσιαστικά με την Ουάσινγκτον στο θέμα της τρομοκρατίας.


«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να παράσχουμε στήριξη από αέρος στον αγώνα της συριακής αντιπολίτευσης κατά της τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου και του Ελεύθερου Στρατού της Συρίας. Αν και ζητήσαμε πληροφορίες από τον Λευκό Οίκο για το που εδράζει η πατριωτική αντιπολίτευση, ώστε να διαχωριστούν οι στρατηγικές θέσεις από αυτές του Ισλαμικού Κράτους, εν τούτοις δεν λάβαμε απάντηση... Σε κάθε περίπτωση δεν νιώθουμε προσβεβλημένοι και δεν κλείνουμε καμία πόρτα συνεργασίας. Ποτέ δεν αποφύγαμε τον διάλογο. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να βρούμε τους τρομοκράτες και τις ένοπλες ομάδες του Ισλαμικού Κράτους. Αυτό είναι το πιο σημαντικό για μας» τόνισε ο Λαβρόφ.

Σύμφωνα με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών, το γεγονός ότι ο αμερικανός ομόλογός του,
Τζον Κέρι πρότεινε τη συνάντηση στη Βιέννη, δείχνει πως ο Λευκός Οίκος κατανοεί την αναγκαιότητα της συμμετοχής της Μόσχας στις συνομιλίες για την διευθέτηση της κρίσης στην Συρία. «Κατανούν πως ο διάλογος χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας δεν μπορεί να αποφέρει θετικά αποτελέσματα και να μπουν οι βάσεις για την ειρήνευση στην περιοχή. Αυτό βέβαια στην περίπτωση που όλοι επιθυμούμε την ειρήνευση, και όχι τις συνεχιζόμενες ταραχές και την αποσταθεροποίηση με σκοπό την πτώση του καθεστώτος ώστε να υπάρξει διάδοχη “αρεστή” κατάσταση. Νομίζω όμως πως πλέον δεν είναι έτσι και όλοι θέλουμε μια σταθερή και ειρηνική Συρία. Η Ρωσία δεν λαμβάνει υπ'όψιν της κάποια “ειδικά συμφέροντα” , όπως, ας πούμε του Ασαντ ή της αντιπολίτευσης. Λαμβάνουμε υπ'όψιν τα συμφέροντα της Συρίας και του συριακού λαού» κατέληξε ο Λαβρόφ.




Πηγή:
gr.rbth.com