Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

"Σύριοι αντάρτες ζητούν αντιαεροπορικά όπλα από τις ΗΠΑ"

Εκπρόσωποι μετριοπαθών σύριων ανταρτών, που μάχονται το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ζητούν από τις ΗΠΑ πυραύλους εδάφους-αέρος, για να αντιμετωπίσουν τις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις, αναφέρουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Ρώσοι παρατηρητές θεωρούν, πάντως, απίθανο το ενδεχόμενο να δεχθεί η Ουάσιγκτον κάτι τέτοιο, και προειδοποιούν ότι περιφερειακοί παίκτες – όπως η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία  είναι έτοιμες να προχωρήσουν στον εξοπλισμό των ανταρτών.


Την ώρα που φούντωναν οι κατηγορίες πως η Ρωσία βομβαρδίζει δυνάμεις της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης, αντί να στοχεύει το Ισλαμικό Κράτος, η Washington Post στις 2 Οκτωβρίου ανέφερε, ότι αρκετές ομάδες ανταρτών της Συρίας έχουν ζητήσει από τις ΗΠΑ συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας για να αντιμετωπίσουν τα ρωσικά αεροσκάφη που βομβαρδίζουν τις θέσεις τους. 
Σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της ικανοποιούσαν το αίτημα των σύριων μαχητών, η κίνηση αυτή θα ισοδυναμούσε με πισωγύρισμα στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου  τότε που οι ΗΠΑ προμήθευαν όπλα στους μουτζαχεντίν του Αφγανιστάν για να πολεμήσουν το σοβιετικό στρατό  και θα αύξανε την ένταση στις σχέσεις της Δύσης με τη Μόσχα.
Και δεν είναι μόνο αυτό, καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, τα όπλα αυτά να χρησιμοποιηθούν αργότερα κατά αμερικανικών συμφερόντων. Όταν οι Σοβιετικοί αποχώρησαν από το Αφγανιστάν, οι Αμερικανοί έπρεπε να αγοράσουν πίσω τα φορητά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Stinger από τους Μουτζαχεντίν, γιατί φοβούνταν μήπως χρησιμοποιηθούν κατά μαχητικών ή πολιτικών αεροσκαφών των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ δεν θέλουν επιδείνωση των σχέσεων με τη Μόσχα


Ο Αντρέι Σουσέντσοφ, διευθυντικό στέλεχος του πρακτορείου Εξωτερικής Πολιτικής, δήλωσε στην RBTH, ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν θα δώσουν στους αντιπάλους του Μπασάρ αλ-Ασαντ φορητούς πυραύλους εδάφους-αέρος ή οποιαδήποτε άλλα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, επειδή «δεν θέλουν περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων με τη Μόσχα, εξαιτίας του συριακού», για μια χώρα δευτερεύουσας σημασίας στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού.
«Δεν πρόκειται να δώσουν στη μετριοπαθή αντιπολίτευση Stingers, γιατί σε μια τέτοια περίπτωση ο Άσαντ θα πάρει τους S-300 (ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα)», δήλωσε ο Σουσέντσοφ.
Ο επίκουρος καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών στη Μόσχα, Ντμίτρι Οφιτσέροφ-Μπέλσκι, μιλώντας στην RBTΗ, σημείωσε ότι κατά κανόνα, οι προμήθειες όπλων δεν είναι ευρέως γνωστές, και εκτίμησε ότι «το άρθρο της Washington Post είναι πιθανότατα μια σκόπιμη διαρροή που προορίζεται να μετρήσει αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ αλλά και στη Ρωσία».
«Οι σύριοι μαχητές – λέει ο Οφιτσέροφ-Μπέλσκι – προσπαθώντας να φοβίσουν τη Μόσχα, υπερβάλλουν ως προς την προθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να ξεκινήσουν μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία στη συριακή σύγκρουση».
Σύμφωνα με ένα άλλο σενάριο – απίθανο, κατά τον Οφιτσέροφ-Μπέλσκι  μέρος του κατεστημένου των ΗΠΑ που δεν επιθυμεί την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία προσπαθεί να αποτρέψει τις μυστικές παραδόσεις φορητών συστημάτων SAM (πυραύλων εδάφους-αέρος) ή άλλου στρατιωτικού υλικού προς την "μετριοπαθή" συριακή αντιπολίτευση.

Οι περιφερειακοί παίκτες


Η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία έχουν ήδη δώσει φορητά συστήματα SAΜ σε σύριους ισλαμιστές, ανέφερε ο Οφιτσερόφ-Μπέλσκι. Επιπλέον, ορισμένα από αυτά τα όπλα μπορεί να έχουν αποθηκευτεί στη Λιβύη και το Ιράκ, παρόλο που δεν είναι πολύ αποτελεσματικά απέναντι στο σύγχρονο ρωσικό μαχητικό Su-34.
«Το πιο πιθανό σενάριο  σύμφωνα με τον ίδιο  είναι ότι η αντιπολίτευση θα συνεχίσει να προμηθεύεται αντιαρματικά και άλλα συστήματα, τα οποία δεν είναι αποτελεσματικά για τα ρωσικά αεροσκάφη, αλλά θα ενισχύσουν ενδεχομένως την αντίσταση στην επερχόμενη επίθεση των συριακών στρατευμάτων και της ιρανικής εκστρατευτικής δύναμης».
Ο Βλαντιμίρ Αβάτκοφ, επικεφαλής του Κέντρου Ανατολικών Σπουδών, Διεθνών Σχέσεων και Δημόσιας Διπλωματίας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η συριακή αντιπολίτευση να πάρει τελικά τα συστήματα αεράμυνας από την Τουρκία, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα «μπορεί να κάνει την έκπληξη στις αντι-ρωσικές κινήσεις, παρέχοντας ακόμη και υλική υποστήριξη προς τη συριακή αντιπολίτευση».
«Επιστρέφοντας από τη Μόσχα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δημόσια δήλωσή του, για πρώτη φορά μίλησε περί πιθανής μεταβατικής περιόδου με τον Ασάντ στην εξουσία. Την επομένη, ωστόσο, προέβη σε νέα δήλωση, τονίζοντας ότι η Ρωσία είχε κάνει ένα σοβαρό πολιτικό λάθος που μπορεί να την οδηγήσει σε απομόνωση».

«Η Τουρκία διαπραγματεύεται μια καλύτερη θέση για τον εαυτό της. Κι αυτό έχει να κάνει τόσο με τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική, όσο και με την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, όπου εντείνονται οι διαφωνίες ανάμεσα στις κύριες πολιτικές δυνάμεις», σημείωσε ο Αβάτκοφ συμπληρώνοντας ότι «δυστυχώς, η οικονομία δεν μπορεί να σώσει τη Μόσχα και την Άγκυρα από γεωπολιτικές διαφωνίες, οι οποίες απαιτούν άμεση λύση. Διαφορετικά, κινδυνεύουμε να χάσουμε την Τουρκία».




Πηγή:
gr.rbth.com