Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

"Μεντβέντεφ: Να απεξαρτηθεί η ανάπτυξη της Ρωσίας από το πετρέλαιο"

Στην προσπάθεια της Ρωσίας να μειώσει την εξάρτησή της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και να στηρίξει την ανάπτυξη σε άλλους τομείς, επικεντρώθηκε ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε ομιλία του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Σότσι.

Όπως τόνισε ο Μεντβέντεφ, για πρώτη φορά φέτος τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ήταν λιγότερο από το ήμισυ του προϋπολογισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας: «Η χώρα πρέπει να κάνει μια προσπάθεια να μειώσει την εξάρτησή της από το πετρέλαιο και να συγκεντρωθεί σε τέσσερις τομείς:
#Επενδυτική δραστηριότητα
#Υποκατάσταση των εισαγωγών με εγχώρια προϊόντα και υπηρεσίες
#Μεταρρύθμιση της
δημόσιας διοίκησης
#Πιο οικονομική δημοσιονομική πολιτική»

Κατά το τελευταίο έτος έχουν συντελεστεί πολλές σημαντικές αλλαγές στην παγκόσμια αλλά και τη ρωσική οικονομία με μεταφορά του κέντρου βάρους αλλά και σκληρή ύφεση, επεσήμανε ο ρώσος πρωθυπουργός: «Οι επενδύσεις και η επιχειρηματική δραστηριότητα δεν θα πρέπει να αποξενώνουν τις χώρες – αντίθετα πρέπει να τις ενώνουν. Τέτοιου είδους επαφές είναι προς το συμφέρον όλων και καταφέρνουν να ενωσουν τα κράτη καλύτερα από οποιαδήποτε πολιτική».
Αναφερόμενος στους διεθνείς ρυθμούς ανάπτυξης οι οποίοι είναι χαρακτηριστικά χαμηλοί, τόνισε πως ακόμη και στις ΗΠΑ ο δείκτης ανάπτυξης είναι χαμηλότερος του αναμενόμενου ενώ στη Ευρώπη παρατηρείται μηδενική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον ρώσο πρωθυπουργό, η αστάθεια της παγκόσμιας οικονομίας και πολιτικής επηρεάζει περισσότερο τις αναπτυσσόμενες χώρες: «Η ρωσική οικονομία είναι όμηρος αλλά και συνδικαιούχος στην παγκοσμιοποίηση. Η Ρωσία δεν μπορεί να αγνοήσει τις παγκόσμιες τάσεις, επικεντρώνοντας τις αναπτυξιακές της δυνάμεις στο εσωτερικό».
Καταλήγοντας ο ρώσος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυτικές κυρώσεις που πλήττουν τη ρωσική οικονομία: «Η οικονομία μας δέχεται εδώ και πολλούς μήνες μια άνευ προηγουμένου πίεση λόγω των μονομερών κυρώσεων που επέβαλε η Δύση. Ιδιαίτερα στη σφαίρα της τεχνολογίας, η Ρωσία είναι αποκλεισμένη από τη διεθνή σκακιέρα.  Ωστόσο, οι χώρες της Δύσης είχαν πλήρη συναίσθηση αυτών των συνεπειών, εντούτοις έλαβαν συνειδητές πολιτικές αποφάσεις που οδήγησαν στην επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες».





Πηγή:
gr.rbth.com