Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

"WSJ: Η κυριαρχία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή φθάνει στο τέλος της"

Στο πλαίσιο των ενεργών δράσεων της Ρωσίας και του Ιράν στην Μέση Ανατολή γίνεται εμφανής η απώλεια του κυρίαρχου ρόλου των ΗΠΑ στην περιοχή, γράφει η γνωστή εφημερίδα Wall Street Journal.
«Η αμερικανική επιρροή και η συμμετοχή στις υποθέσεις της περιοχής παρουσίασαν πρόσφατα την μεγαλύτερη πτώση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο διπλωμάτης Ράιαν Κρόκερ, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Συρία, το Λίβανο και το Πακιστάν. Σύμφωνα με τον ίδιο, το προκύπτον  πολιτικό  κενό στην περιοχή έχει καλυφθεί από τις ίδιες δυνάμεις οι οποίες η Ουάσιγκτον προσπαθεί να «διώξει» απελπισμένα (Ρωσία-Ιράν), αναφέρει σχετικό δημοσίευμα.


Αν και οι ΗΠΑ  παραμένουν  μια σημαντική στρατιωτική δύναμη στη Μέση Ανατολή, οι σύμμαχοι τους  και οι αντίπαλοι τους δεν πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τους φίλους τους, τονίζουν οι διεθνείς  αναλυτές.

«Σε αυτήν την περιοχή (Μ. Ανατολή –Α. Μεσόγειο) δεν υπάρχει τώρα  καμία ομάδα που να υποστηρίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι το οποίο είναι πραγματικά απίστευτο», σημειώνει ο αναλυτής του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών Emile Hokayem.

Έτσι, σύμφωνα με τον ίδιο, οι φιλελεύθεροι κύκλοι πιστεύουν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα προσπαθήσει  να  εντρυφήσει  σε αυταρχικούς ηγέτες, μετατρέποντας τις Ηνωμένες Πολιτείες σε πλήρως αναξιόπιστο σύμμαχο (εννοώντας προφανώς την προσέγγιση με το Ιράν, αλλά και  άλλους ).
Ο αναλυτής πιστεύει ότι οι ΗΠΑ έχασαν τελικά την δεσπόζουσα θέση τους  στην Μέση Ανατολή. «Αυτός που έρχεται μετά  τον Μ. Ομπάμα δεν θα έχει  πάρα πολλά βέλη στην φαρέτρα του, ενώ δεν βλέπω ακόμη και εναλλακτική στρατηγική για τον επόμενο Πρόεδρο Έχουμε απομακρυνθεί πολύ...», τονίζει ο Hokayem.
images
Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή ανησυχούν πάρα πολύ  και συχνά προσπαθούν να συμβιβαστούν με την Ρωσία, αναφέρει το αμερικανικό άρθρο. Το Ισραήλ, για παράδειγμα, απείχε σε ψήφισμα που προώθησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με την Κριμαία, και τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στην Συρία.

Κάτι το οποίο καταδεικνύει ότι ότι  οι ΗΠΑ   έχουν χάσει το πιο πιστό σύμμαχο τους, διαγράφοντας έτσι  την τροχιά που θα κάτσει η «μπίλια» της ανάδειξης  της  επόμενης υπερδύναμης  του πλανήτη.
Ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να αμφισβητήσει την άποψη της αποδυνάμωσης της επιρροής του στην Μέση Ανατολή, αλλά τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών τεχνασμάτων ή αλλιώς « Maskirovka», καταδεικνύουν τις  σοβαρές αλλαγές στην περιοχή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, χάρη στην επιρροή της Ρωσίας στη Συρία και στη Μέση Ανατολή, σε κάποιο βαθμό, ξεπεράστηκαν τα προβλήματα που άφησε πίσω της  η επιρροή της σοβιετικής περιόδου 1970-1980. «Ο Πούτιν θέλει να επαναταξινομήσει την θέση του σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Μέση Ανατολή, και σχεδόν το πέτυχε», δήλωσε ο ο διευθυντής του γαλλικού Ιδρύματος Στρατηγικών Ερευνών Camille Grand.

Πολλοί άλλες δυνάμεις στην περιοχή, ιδιαίτερα το Ιράκ και οι Κούρδοι, είναι απογοητευμένοι με την αδυναμία των ΗΠΑ να σταματήσουν  την τρομοκρατική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος», χαιρετίζοντας τις ενέργειες της Ρωσίας.

«Το αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν από τον αμερικανικό συνασπισμό εναντίον του ISIS, είναι απογοητευτικά», δήλωσε ο Λιβανέζος  Hisham Jaber, διευθυντής του Κέντρου Μελετών που ασχολείται με τη Μέση Ανατολή και έχει έδρα την  Βηρυτό.

Μια παρόμοια κατάσταση συμβαίνει στην Κεντρική Ασία, με το Αφγανιστάν, μια χώρα που μετά την αποχώρηση των δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων και βάσεων από το έδαφός της, επιστρέφει στην επιρροή  της Μόσχας.

«Αυτό που συμβαίνει στο Αφγανιστάν, σπρώχνει  και την χώρα μας προς τη Ρωσία. Ποιος ξέρει τι θα κάνει η Αμερική αύριο, την οποία δεν εμπιστεύεται πλέον καμία ελίτ ή οι απλοί άνθρωποι», δήλωσε ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κιργιζίας Tokon Mamytov.

Σε ανάλυση από την ιστοσελίδα μας pentapostgama.gr,η πτώση μιας αυτοκρατορίας και η άνοδο της άλλης αποτελεί την κύρια αιτία ενός πολέμου, ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση θα είναι παγκόσμιος.





Πηγή:
pentapostagma.gr