Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

"«Μπορούμε να κάνουμε την Αθήνα να χοροπηδάει» – Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι του Πάνου Λάμπρου με τρομοκράτες και ποινικούς"

Κρατούμενος για συμμετοχή στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς παραδέχεται ότι δικοί του άνθρωποι οργάνωσαν την κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ότι αποχώρησαν σε ένδειξη καλής θέλησης προς την κυβέρνηση…

Διαλόγους-φωτιά οι οποίοι τεκμηριώνουν τον στενό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και κρατουμένων που έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε τρομοκρατικές πράξεις ή σε βαριά ποινικά αδικήματα περιλαμβάνουν τα…

στοιχεία που κατέθεσε ο πρώην υπουργός Γιάννης Πανούσης στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Από τους διαλόγους αυτούς, που αποκαλύπτει σήμερα το «Βήμα», προκύπτει σαφώς ότι η κυβέρνηση, με βασικό διαμεσολαβητή τον σύμβουλο του υπουργού Δικαιοσύνης και στέλεχος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Λάμπρου, προσπαθούσε να κρατά ικανοποιημένους ποινικούς και τρομοκράτες, προωθώντας μάλιστα νομοθετικές ρυθμίσεις στη Βουλή που υπαγόρευαν εκείνοι μέσα από τις φυλακές.
Απόρρητα σημειώματα
Ολα τα στοιχεία που έχει καταθέσει ο κ. Πανούσης στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου περιλαμβάνονται σε απόρρητα ενημερωτικά σημειώματα που του είχαν κοινοποιηθεί από την ΕΥΠ και τα οποία επικαλούνται «ευαίσθητες πηγές υψηλής αξιοπιστίας».

Δεν περιλαμβάνονται όμως σημειώματα που να περιέχουν τους διαλόγους οι οποίοι είδαν την περασμένη εβδομάδα το φως της δημοσιότητας ή άλλο υλικό που να τεκμηριώνει ότι προετοιμαζόταν επίθεση εναντίον του πρώην υπουργού. Αυτό σημαίνει ότι οι διάλογοι που δημοσιοποιήθηκαν ή δεν υπάρχουν ή περιλαμβάνονται σε άλλα σημειώματα τα οποία έχει στη διάθεσή του ο κ. Πανούσης και θα καταθέσει σε μεταγενέστερο χρόνο στη Δικαιοσύνη.

Επίσης δεν τεκμηριώνεται από τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Δικαιοσύνη η εμπλοκή άλλων στελεχών ή βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση πλην του Πάνου Λάμπρου. Ο κ. Πανούσης είχε δηλώσει ότι εμπλέκονται και δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από τα στοιχεία προκύπτει ότι μόνο ένα όνομα αναφέρεται (της Βασιλικής Κατριβάνου), και αυτό σε συνομιλία τρίτων, χωρίς να προκύπτει οποιαδήποτε απειλή σε βάρος του πρώην υπουργού.

Φαίνεται λοιπόν ότι από τα υπάρχοντα στοιχεία δεν τεκμηριώνονται οι καταγγελίες περί απειλών κατά της ζωής του. Από την άλλη πλευρά, όμως, τεκμηριώνεται η στενή σχέση κρατουμένων με τον Πάνο Λάμπρου, με επικοινωνίες μάλιστα στις οποίες ομολογούνται ή προαναγγέλλονται αξιόποινες πράξεις.

Για παράδειγμα, σε μια συνομιλία του κ. Λάμπρου με τον Γεράσιμο Τσάκαλο (κρατούμενο για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς) ο δεύτερος ομολογεί στον πρώτο ότι δικοί του άνθρωποι οργάνωσαν την κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ότι αποχώρησαν σε ένδειξη καλής θέλησης προς την κυβέρνηση.

«Εμείς ό,τι σας υποσχεθήκαμε το κάνουμε. Εσείς δεν είστε εντάξει» εμφανίζεται να λέει ο Γ. Τσάκαλος στον Π. Λάμπρου. «Εμείς είπαμε ότι θα φύγουμε από την Πρυτανεία και φύγαμε, αφήνοντας εκεί μόνο δώδεκα άτομα. Προσέξτε, όμως, και να το πεις στους δικούς σου: Μπορούμε να κάνουμε την Αθήνα να χοροπηδάει».
«Να καταλάβουμε τη Βουλή»
Ολες αυτές οι συνομιλίες πάντως δεν τεκμηριώνουν άμεση απειλή κατά του πρώην υπουργού. Μια συνομιλία η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί απειλή κατά του ιδίου αλλά και κατά συναδέλφων του πολιτικών είναι αυτή που έχει καταγραφεί μεταξύ του Γεράσιμου Τσάκαλου με τον Νίκο Μαζιώτη, πιθανότατα μετά την επίσκεψη μελών της ομάδας «Ρουβίκωνας» στο προαύλιο του Κοινοβουλίου, με την ανοχή της τότε προέδρου Ζωής Κωνσταντοπούλου.

«Πρέπει να χτυπήσουμε στη Βουλή. Δεν φυλάσσεται καλά. Μπορούμε να την καταλάβουμε»εμφανίζεται να λέει ο Μαζιώτης, αλλά ο Τσάκαλος τον αποθαρρύνει: «Είσαι τρελός; Αυτό που λες είναι επίθεση αυτοκτονίας».
Τα παράπονα του «βαρόνου»

«Με αυτόν που βάλατε δεν θα βγάλουμε άκρη»
Σε άλλη συνομιλία εμφανίζεται ο Π. Λάμπρου να δέχεται τα παράπονα του Βασίλη Στεφανάκου που εκτίει ποινή κάθειρξης ως αρχηγικό στέλεχος του συνδικάτου του εγκλήματος επειδή η κυβέρνηση δεν τηρεί τα υπεσχημένα.

«Κάνω ό,τι μπορώ. Και όχι μόνο εγώ αλλά και άλλοι. Και η Κατριβάνου κάνει δουλειά. Αλλά πρέπει να έχετε και υπομονή» φέρεται να λέει ο Λάμπρου στον Στεφανάκο, αλλά εκείνος δυσανασχετεί: «Τίποτα δεν κάνατε. Επειδή καταργήσατε τις φυλακές τύπου Γ”; Τον τρομονόμο δεν τον καταργήσατε…» του απαντά ο αποκαλούμενος «βαρόνος της νύχτας».

«Εκεί υπάρχει πρόβλημα. Δεν το έχει πάρει καλά αυτό το θέμα ο… Chief» ανταπαντά ο Λάμπρου εννοώντας τον Πρωθυπουργό, τον οποίο συχνά αναφέρει στις επικοινωνίες του ως «Chief».

Σε άλλο σημείο της συνομιλίας τους ο Στεφανάκος καταφέρεται εναντίον του Γ. Πανούση λέγοντας ότι «με αυτόν που βάλατε εκεί δεν θα βγάλουμε άκρη».

«Δεν έχει αρμοδιότητα. Την αρμοδιότητα την έχει ο δικός μου» απαντά ο Λάμπρου εννοώντας τον υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο.

«Ούτε αυτός θα κάνει κάτι. Αυτός είναι άχρηστος. Δεν τον υπολογίζουμε» ανταπαντά ο Στεφανάκος.

«Διαπραγμάτευση»
Από τους διαλόγους προκύπτει σαφώς ότι η κυβέρνηση, με βασικό διαμεσολαβητή τον σύμβουλο του υπουργού Δικαιοσύνης Πάνο Λάμπρου, προσπαθούσε να κρατά ικανοποιημένους ποινικούς και τρομοκράτες, προωθώντας μάλιστα νομοθετικές ρυθμίσεις στη Βουλή που υπαγόρευαν εκείνοι μέσα από τις φυλακές
«Πρέπει να χτυπήσουμε στη Βουλή. Δεν φυλάσσεται καλά. Μπορούμε να την καταλάβουμε» εμφανίζεται να λέει ο Νίκος Μαζιώτης.




Πηγή:
tovima.gr