Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

"ΣΕ ΑΧΟΥΡΙ ΜΕΤΕΤΡΕΨΑΝ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΟΝΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ"

Άλλη μια περίπτωση βεβήλωσης με τον χειρότερο τρόπο ενός καθολικού μιας ιστορικής χριστιανικής μονής στην Τουρκία, φέρνει στην δημοσιότητα η ίδια η τουρκική εφημερίδα, Taraf.
Πρόκειται, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DİHA, για το καθολικό μιας ιστορικής μονής στην περιοχή του Καρς της ανατολικής Τουρκίας, μια περιοχή όπου ζούσαν πριν από την ανταλλαγή πολλοί χριστιανοί Έλληνες και Αρμένιοι, στην επαρχία Digor κοντά στο χωριό Kozluca.Το μοναστήρι, σύμφωνα με τα τουρκικά στοιχεία, είχε την ονομασία Bagnayr Manastırı ve Kilisesi.


Η ιστορική αυτή μονή την περίοδο του 1040 ήταν ένα μεγάλοχριστιανικό  θρησκευτικό κέντρο όλης της ανατολικής Μικράς Ασίας και άκμασε μέχρι τον δέκατο τρίτο αιώνα, όταν με την κατάληψη της περιοχής από τους Σελτζούκους στην αρχή και στη συνέχεια από τους Οθωμανούς, είχε σχεδόν εγκαταλειφτεί.
Σήμερα το κυρίως κτίσμα του μοναστηριού έχει την οικτρή εικόνα χορταποθήκης, ενώ το καθολικό της εκκλησίας χρησιμοποιείται από τους κατοίκους της περιοχής σαν αχούρι. Η γενικότερη εικόνα είναι σε μορφή ερειπίων που δείχνουν και την μεγάλη κακοποίηση που υπέστη η ιστορική μονή.
Άλλο ένα δείγμα του τουρκομουσουλμανικού «πολιτισμού», την ίδια ώρα που εδώ κάποιοι «προοδευτικοί» «καίγονται» να αναγείρουν τζαμιά ακόμα και στο κέντρο της πρωτεύουσας.


ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος




Πηγή:
nikosxeiladakis.gr