Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Ετοιμάζει «διπλή» απάντηση στην Άγκυρα ο Πούτιν

- Μεγάλη δύναμη πυρός στη Μεσόγειο ενώ προκαλούν ανησυχία οι δηλώσεις των δυτικών
Σε μια ενέργεια που θα αλλάξει πολλά σε επίπεδο γεωπολιτικής στην ευρύτερη περιοχή, προέβη η Άγκυρα έναντι της Μόσχας. Η πρωτοφανής πρόκληση της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά πυρά και η δολοφονία των πιλότων στον αέρα (!), θεωρείται μαθηματικά βέβαιο ότι θα τύχει απάντησης από την Ρωσία τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο, παρά τις περί του αντιθέτου «βαρύγδουπες» αναλύσεις του γνωστού Στράτφορ. Δηλωτικό των παραπάνω είναι και οι λακωνικές φράσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος μίλησε για «μαχαιριά στην πλάτη» και προειδοποίησε για «συνέπειες».


Αναμφίβολα πρόκειται για ιταμή πρόκληση, η οποία συνεπικουρούμενη τόσο από την αμφίσημη δήλωση Ομπάμα, πλην όμως υποστηρικτική της Άγκυρας όσο και των «περίεργων» δηλώσεων Ολάντ, Μέρκελ, θα δυναμιτίσει το ήδη εύφλεκτο πολεμικό κλίμα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Η δύναμη πυρός που συσσωρεύεται αυτή τη στιγμή στη λεκάνη της Μεσογείου είναι τρομακτική και μόνο δέος προκαλεί.
Τόσο η κατάρριψη όσο και η δολοφονία των πιλότων πριν ακόμη πέσουν με τα αλεξίπτωτα στο έδαφος, ήδη σηματοδοτούν ωμή παραβίαση του καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και των συνθηκών του Διεθνούς Δικαίου. Πρόκειται για μια καθαρή προβοκατόρικη ενέργεια, που είχε τον προφανή στόχο να σφυγμομετρηθεί η αντίδραση και η αντοχή της Μόσχας. Και ο βασικός παίκτης που θέλει να γνωρίζει τις αντιδράσεις του Κρεμλίνου σε ανάλογες περιπτώσεις είναι το ΝΑΤΟ. Για τον λόγο αυτό ο γραμματέας της ατλαντικής Συμμαχίας έσπευσε άμεσα να αποδεχθεί την αιτιολογία της κατάρριψης από την Άγκυρα, πριν ακόμη δοθούν τα επίσημα στοιχεία και αποδείξεις. Επιπροσθέτως, όπως αναφέρουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αλλά και διεθνείς αναλυτές, η ενέργεια αυτή της Άγκυρας, θεωρείται ως αντίποινα στην καταστροφή εκατοντάδων βυτιοφόρων των εξτρεμιστών του «ισλαμικού κράτους», που μετέφεραν πετρέλαιο για παράνομες συναλλαγές, από τις πηγές που είχαν υπό κατάληψη. Στην παράνομη αυτή διαδικασία, η Τουρκία είχε ενεργό μέρος και μάλιστα, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, μιλάνε ανοιχτά πλέον για εμπλοκή μέλους της οικογένειας του Τούρκου προέδρου. Είναι γνωστό επίσης, ότι στην Τουρκία εξάγονται μεγάλες ποσότητες πετρελαίου, που έχει απάγει το «Ισλαμικό Κράτος».


Βλαντίμιρ Πούτιν


 Είναι γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, να καταρρίπτεται ρωσικό ή σοβιετικό αεροσκάφος από χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ.  Αυτό και μόνο, φορτίζει πολύ έντονα τις αποφάσεις του Κρεμλίνου και ιδιαιτέρως τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος δεν έκρυψε τον εκνευρισμό και τον θυμό του, ήδη από τις πρώτες δηλώσεις του. «Η Ρωσία δεν απειλεί την Τουρκία με στρατιωτικές συνέπειες για την κατάρριψη του Su-24, αλλά προειδοποιεί για «αναπόφευκτες συνέπειες», ήταν η πρώτη λακωνική δήλωση του Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπροσώπου του Ρώσου προέδρου. Ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι «Ήταν μια μαχαιριά στην πλάτη», και προειδοποίησε ότι η επίθεση στο ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος θα έχει «σοβαρές συνέπειες» για τις ρωσικές-τουρκικές σχέσεις. Σε διπλωματικό επίπεδο, η Μόσχα προέβη σε δημόσιο διάβημα διαμαρτυρίας, ο Λαβρόφ ανέβαλε την σημερινή επίσκεψή του στην Άγκυρα, ενώ εν αμφιβόλω τίθεται και η επίσκεψη Πούτιν τον Δεκέμβριο.
Κριτική στο Κρεμλίνο(!) άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. «Αν η Ρωσία στρέψει τις ενέργειές της ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, κάποια από αυτά τα πιθανά λάθη ή ενδεχόμενο κλιμάκωσης θα είναι λιγότερο πιθανό να συμβούν», τόνισε και πρόσθεσε: «η Τουρκία, όπως και κάθε άλλη χώρα, έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τα εδάφη και τον εναέριο χώρο της». Ο Φρανσουά Ολάντ από την πλευρά του, υποστήριξε ότι «πρέπει να εμποδίσουμε την όποια κλιμάκωση, η οποία θα είναι εξαιρετικά επιζήμια».
Απόστολος Ρόσσιος




Πηγή:
rossios.blogspot.gr