Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

"Λιβύη: Οι ισλαμιστές απειλούν να στείλουν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες στην Ιταλία"

Οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία ισλαμιστές πραξικοπηματίες στη Λιβύη, που έχουν καταλάβει την πρωτεύουσα της χώρας Τρίπολη και έχουν σχηματίσει ισλαμιστική ψευδοκυβέρνηση που δεν αναγνωρίζεται από τη Δύση, απείλησαν ευθέως την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα στείλουν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην Ευρώπη, μέσω της Μεσογείου, εάν οι Βρυξέλλες δεν τους αναγνωρίσουν ως νόμιμη κυβέρνηση της χώρας.
Αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι ισλαμιστές θα μπορούσαν εύκολα να ναυλώσουν μεγάλες βάρκες και άλλα πλεούμενα, να τα γεμίσουν Αφρικανούς πρόσφυγες και μετανάστες και να τους στείλουν στην Ιταλία.


Μια τέτοια εξέλιξη θα απειλούσε να τινάξει την Ευρωπαϊκή Ένωση κυριολεκτικά στον αέρα, ειδικά εάν συνυπολογιστούν και οι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που εισέρχονται στην Ευρώπη από την Τουρκία μέσω Ελλάδας.
Την απειλή έκανε εκπρόσωπος της ισλαμιστικής ψευδοκυβέρνησης στην Telegraph, σε συνέντευξη στην Τρίπολη.
Οι ισλαμιστές κατέλαβαν την Τρίπολη το προηγούμενο έτος, ύστερα από μάχες που έδωσαν με τις δυνάμεις που είναι πιστές στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης.
Η κανονική κυβέρνηση της Λιβύης κατέφυγε στο Τομπρούκ, στα ανατολικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.
Η ψευδοκυβέρνηση των ισλαμιστών εκτός από την υποστήριξη που έχει από την Τουρκία, αποτελεί και παρακλάδι των Αδελφών Μουσουλμάνων.
Η κανονική κυβέρνηση, που αναγνωρίζεται από τη Δύση, είναι σύμμαχος της Αιγύπτου και κατά προέκταση της Ελλάδας.
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταβάλλει πολλές προσπάθειες να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη Λιβύη, και με τις δύο κυβερνήσεις και βουλές που έχουν σχηματιστεί, ωστόσο για μια ακόμη φορά οι προσπάθειες αυτές ναυάγησαν.
Ο Τζαμάλ Ζουμπία (Jamal Zubia), εκπρόσωπος ξένου Τύπου των ισλαμιστών, είπε στην Telegraph ότι η Λιβύη (δηλαδή, η δική του Λιβύη) ξοδεύει δεκάδες εκατομμύρια λίρες τον χρόνο για να κρατά τους μετανάστες στο έδαφός της και να μην περνάνε τη Μεσόγειο Θάλασσα, συντηρώντας κέντρα κράτησης, προγράμματα επαναπατρισμού και φύλαξη συνόρων.
Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίσει να αρνείται να αναγνωρίσει την εξουσία της ισλαμιστικής κυβέρνησης, τότε αυτή θα ανοίξει τα σύνορα και θα αμολύσει εκατοντάδες χιλιάδες Αφρικανούς προς την Ευρώπη.
«Θα είμαι ειλικρινής, έχω συμβουλεύσει την κυβέρνησή μου πολλές φορές ήδη ότι θα έπρεπε να ναυλώσουμε βάρκες και να τους στείλουμε στην Ευρώπη», είπε.
«Προστατεύουμε τις πύλες της Ευρώπης, ωστόσο, η Ευρώπη δεν μας αναγνωρίζει και δεν θέλει να μας αναγνωρίσει. Γιατί λοιπόν εμείς να σταματάμε τους μετανάστες εδώ;».
Η Λιβύη πάντα ήταν ενδιάμεση χώρα για λαθρομετανάστες που επιθυμούσαν να περάσουν στην Ευρώπη, ωστόσο, μετά την πτώση του Καντάφι το 2011 η κατάσταση επιδεινώθηκε.
Το προηγούμενο έτος περίπου 170.000 μετανάστες πέρασαν τη Μεσόγειο από τη Λιβύη και έφτασαν στις ακτές της Ιταλίας.
Μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου φέτος, ο αριθμός ήταν ήδη στους 130.000 ανθρώπους, δίχως να υπολογιστούν οι εκατοντάδες χιλιάδες που περνάνε από την Τουρκία στην Ελλάδα.
Μόνο τον Οκτώβριο, 218.000 μετανάστες και πρόσφυγες εισήλθαν στην Ευρώπη, εκ των οποίων οι 210.000 μέσω Ελλάδας.
Στον χάρτη της Λιβύης που ακολουθεί μπορείτε να δείτε πώς έχει διαμελιστεί η χώρα.

Με κόκκινο χρώμα είναι τα εδάφη που ελέγχει η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης. Με πράσινο χρώμα οι ισλαμιστές. Με μαύρο χρώμα οι τζιχαντιστές (Ισλαμικό Κράτος και άλλοι τρελοί) και με κίτρινο χρώμα οι φυλές των Τουαρέγκ.



Πηγή:
tribune.gr