Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

"Καραλιόκ: μια νέα καλλιέργεια, που τρέλανε τον ουρανίσκο μας…"

Μία νέα καλλιέργεια, το καραλιόκ (σοκολάτα) έχει αρχίσει εδώ και 5 χρόνια στην Ελλάδα. Σύμφωνα με όσα μας είπε ο συνδικαλιστής του Πανελλαδικού Χρήστος Γκόντιας, είχε φυτέψει 150 δέντρα, σε 3 στρέμματα για να δει , πως θα πάει στο χωράφι του, που το χώμα είναι αργιλοπηλώδες (κοκκινόχωμα).
Όπως μας εξηγεί, δεν πρόκειται για ιδιαίτερα δαπανηρή καλλιέργεια, το κόστος φύτευσης είναι γύρω στα 500 ευρώ το στρέμμα μαζί με τα σταγονίδια, τις λιπάνσεις κ.ά.


Φυτά αγοράστηκαν από τον Πρανιώτη της Ημαθίας και βασικό στοιχείο είναι να είναι υγιή. Κάθε δέκα δένδρα μπαίνει ένα αρσενικό, διότι αλλιώς βγαίνει σκέτος λωτός κι όχι σοκολάτα, η οποία θέλει επικονιαστή.

Φυτεύεται ανάλογα με την περιοχή. Στη Δράμα με βαρύ ηπειρωτικό κλίμα σε 75 μέτρα υψόμετρο (στα πεδινά) το φυτεύουν Φλεβάρη μήνα , σε απόσταση 4 δέντρα * 4 μέτρα.
Όπως όλα τα δέντρα θέλει ένα χαλκό το χειμώνα, χωρίς ιδιαίτερη λίπανση και ραντίσματα έχει μόνο ζιζανιοκτονία, για να ξεκινήσουν τα δέντρα.  Η άρδευση στη συγκεκριμένη περιοχή είναι κανονική και θέλει  4 με 5 νερά μες τη σεζόν.
Το βασικό στοιχείο , που πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί, είναι  ν΄ αραιώσεις καρπό για να πάρει αναπνοή το δέντρο. Κλαδέματα γίνονται Φεβρουάριο – Μάρτιο και συνίσταται το ανοιχτό κύπελλο, 4-5 δάχτυλα η αραίωση. Ως την 3η χρονιά δεν βγάζουν καρπό αξιοποιήσιμο για την αγορά και πετιέται για ν΄ αναπτυχθεί σωστά το δέντρο. Μετά την 6η χρονιά πιάνει κοντά στον 1,5 με 2 τόνους το στρέμμα. Ο καρπός κυμαίνεται από 250 ως 300 γραμμάρια ενώ φτάνει και τα 600 αλλά δεν είναι εμπορεύσιμα.
Στ'αρνητικά του είναι πως στην Ελλάδα οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν το συγκεκριμένο φρούτο , γιατί στην όψη του περνιέται για λωτός και νομίζουν πως είναι στυφός και βέβαια πως η παραγωγή είναι μικρή και δεν υπάρχει μεταποίηση. Θα μπορούσε όμως να δουλευτεί με Ομάδες Παραγωγών, ως νέα καλλιέργεια κι εφ΄όσον έχει δουλευτεί ως πιλοτική, για να μην υπάρχουν παρατράγουδα, όπως συνέβησαν με άλλες περιπτώσεις.

Η συλλογή του καρπού στα πεδινά της Δράμας γίνεται γύρω στα τέλη Οκτωβρίου κι η τιμή παραγωγού κυμαίνεται από 25 λεπτά φτάνει μέχρι και 50 λεπτά. Εκτός από νωπή κατανάλωση κάνει μαρμελάδες ενώ κάποιοι πρόκειται να πειραματιστούν σε γλυκά του κουταλιού.
Τα φρούτα αυτά είναι ιδιαίτερα αγαπητά στον τόπο απ΄ τον οποίο προέρχονται, δηλαδή στις ασιατικές χώρες, καθώς τα λένε και κινέζικα ροδάκινα, κεράσια των Θεών, δέντρα της καρδιάς, θεϊκή φωτιά. Σήμερα καλλιεργούνται κοντά στα 100 στρέμματα με τις φετινές φυτείες. Οι Έλληνες παραγωγοί της Δράμας τα πωλούν σε χονδρέμπορο με έδρα τη Σκύδρα και το φρούτο πάει κυρίως για εξαγωγή Λευκορωσία κι Ιορδανία ενώ τώρα ξεκίνησε να μπει και στην ελληνική αγορά.  Τα 100 στρέμματα δεν έχουν μόνο σοκολάτα αλλά και τζίρο και φούγιο, που είναι ήδη λωτού.
Ο λωτός θεωρείται από τα πλέον υγιεινά φρούτα , που καθαρίζουν το σώμα από τις τοξίνες και περιέχει β-καροτίνη, που είναι σημαντική κυρίως για τα μάτια.
Με αφορμή την αγροτική κινητοποίηση της Τετάρτης, ο Χρήστος Γκόντιας μας έφερε να δούμε τη νέα του καλλιέργεια. Μακράν η «σοκολάτα» θεωρούμε ότι είναι απ” τα ωραιότερα γλυκά φρούτα, που έχουμε δοκιμάσει…
Της Άννας Στεργίου
(annastergiou11@gmail.com)



Πηγή:
agrocosmos.com