Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

"100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ασσυρίων – Ποτέ ξανά!"

Εκδήλωση των Ασσυρίων στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αιγάλεω
Τα 100 χρόνια μνήμης από τη Γενοκτονία των Ασσυρίων τίμησε την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου η Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων, με εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αιγάλεω «Γιάννης Ρίτσος». Παρευρέθηκε πλήθος κόσμου, ενώ κεντρική ομιλήτρια ήταν η ευρωβουλευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας δρ Ελένη Θεοχάρους.
Η Γενοκτονία των Ασσυρίων από τους Οθωμανούς Τούρκους εξελίχθηκε μεταξύ 1914-1923, η βαρύτερη φάση της όμως διαδραματίστηκε το 1915.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων Κυριάκος Μπατσάρας, μιλώντας για την τραγική ιστορία των συμπατριωτών του, αναφέρθηκε στη δέσμευση του ελληνικού Κοινοβουλίου για το ενδεχόμενο αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ασσυρίων, η οποία ακούστηκε από την τότε Πρόεδρο της Βουλής στις 19 Μαΐου 2015.

«Τη δική μας δέσμευση εμείς θα την υλοποιήσουμε με τρόπο απαρέγκλιτο και αδιαπραγμάτευτο, με τη συστράτευση στον αγώνα ώστε ποτέ ξανά στην ιστορία των λαών και των κοινωνιών να μην επαναληφθεί το έγκλημα της γενοκτονίας», δήλωσε ο Κυριάκος Μπατσάρας.
Ομιλία του Κυριάκου Μπατσάρα
Η Ελένη Θεοχάρους, με τις αναφορές στα ιστορικά γεγονότα και το κάλεσμα για την τελική δικαίωση των λαών που σφαγιάστηκαν, κατάφερε να αποσπάσει δυνατά χειροκροτήματα από τους απογόνους των χριστιανών της Ανατολής που έπεσαν θύματα γενοκτονίας.
«Το έτος 2015 ήταν σκληρό και οδυνηρό για την Ελλάδα, όμως ταυτόχρονα με έκανε υπερήφανη και με φόρτωσε με ευθύνες και έγνοιες. Το 2015 συμπληρώθηκε ένας αιώνας από το σφαγιασμό των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Και ήταν ύψιστη τιμή να είμαι ομιλήτρια για την Γενοκτονία των Αρμενίων και των Ποντίων στις τελετές που έγιναν στη μνήμη των θυμάτων στη Λευκωσία, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Ερεβάν, στο Στεπανακέρτ, στη Νέα Υόρκη και στις Βρυξέλες. Σήμερα έχω προσκληθεί να τιμήσω μαζί με σας θύματα ενός άλλου πανάρχαιου λαού με μεγάλο πολιτισμό και λαμπρή ιστορία – των Ασσυρίων», είπε η ευρωβουλευτής στην εισαγωγή της ομιλίας της.
Κεντρική ομιλήτρια, η ευρωβουλευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας δρ Ελένη Θεοχάρους
Η ευρωβουλευτής αναφέρθηκε και σε μια άλλη, άγνωστη για πολλούς γενοκτονία, δεύτερη για τους Ασσυρίους. Το 1933, στη Σιμέλε του Ιράκ, Ασσύριοι χωρικοί σφαγιάστηκαν από Ιρακινούς στρατιώτες και Κούρδους ατάκτους σε ένα μακελειό που άρχισε στις 7 Αυγούστου. Πάνω από 3.000 Ασσύριοι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, δολοφονήθηκαν τότε.
Απευθυνόμενη στους απογόνους των επιζησάντων Ασσυρίων, η Ελένη Θεοχάρους κάλεσε σε συνέχιση του αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας. «Η Γενοκτονία των Ασσυρίων και των Χαλδαίων συνιστά μέρος της Γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, η οποία εκπονήθηκε και εκτελέστηκε από τους προγόνους και διδασκάλους των σημερινών υποστηριχτών και χρηματοδοτών του ISIS» τόνισε.
Στο τέλος της εκδήλωσης, το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών Αντώνης Παυλίδης, ο οποίος χαρακτήρισε το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας ως ζήτημα όλης της ανθρωπότητας και όχι μεμονωμένων λαών και ανθρώπων, ενώ έκανε αναφορά στην ευθύνη που φέρουν όλοι οι πολίτες του κράτους, και ιδιαίτερα ο υπουργός Παιδείας, για τις δηλώσεις που αφορούν τόσο σοβαρά ζητήματα.
Ο Αντώνης Παυλίδης πρωτοστάτησε από τα πρώτα βήματα στον ενιαίο αγώνα των Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των χριστιανικών λαών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Η σύντομη παρέμβαση του προέδρου της Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών Αντώνη Παυλίδη
Στην εκδήλωση των Ασσυρίων παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από οργανώσεις Κρητών (ο Σύλλογος Κρητών Αιγάλεω μάλιστα ανακοίνωσε ότι θα απευθυνθεί στη Βουλή ζητώντας την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ασσυρίων), Μακεδόνων, Μικρασιατών, Ποντίων κ.ά. Όπως κάθε χρόνο, στην εκδήλωση παρουσιάστηκε ένα κομμάτι της ιστορίας του Αιγάλεω και βραβεύτηκαν δημότες της πόλης ανεξαρτήτως καταγωγής, αναπόσπαστο μέρος της οποίας αποτελούν και οι Ασσύριοι.
Το έμβλημα των Ασσυρίων και η γαλανόλευκη μαζί· εκεί και οι τιμητικές πλακέτες
Κείμενο-φωτογραφίες: Βασίλης Τσενκελίδης



Πηγή:
pontos-news.gr