Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

"Στη Σουηδία «εξαφανίστηκαν» 14.000 μετανάστες!"

Αίσθηση προκαλεί η είδηση πως περίπου 14.000 μετανάστες που επρόκειτο να απελαθούν από τη Σουηδία απλώς “εξαφανίστηκαν”, σύμφωνα με την σουηδική αστυνομία, η οποία δηλώνει… άγνοια για το πού βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Russia Today.

Στο τέλος του Οκτωβρίου, η σουηδική αστυνομία κλήθηκε να απελάσει τουλάχιστον 21.748 ανθρώπους. Από αυτούς οι 14.140 ήταν καταγεγραμμένοι ως “καταζητούμενοι”. “Απλώς δεν ξέρουμε που βρίσκονται” δήλωσε ο επικεφαλής της συνοριοφυλακής, Patrik Engström.

Οι υπόλοιποι – τουλάχιστον 7.608 άνθρωποι – βρίσκονται σε προσφυγικούς καταυλισμούς ή ζουν σε ξενώνες, περιμένοντας την απέλαση.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, η σουηδική αστυνομία αυτή την περίοδο αναλώνεται στο να κάνει ταυτοποιήσεις, αφού η χώρα εισήγαγε προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους προκειμένου να ανακόψει την είσοδο στους πρόσφυγες.

Τον Νοέμβριο η Σουηδία έκανε σκληρότερους τους όρους για χορήγηση ασύλου.

Μία σημαντική αλλαγή είναι πως αντί για μόνιμες άδειες παραμονής τώρα, θα δίνονται μόνο προσωρινές. Αυστηρότεροι θα είναι και οι όροι για τα παιδιά που θα τους χορηγείται το status του πρόσφυγα, αλλά και για την επανένωση οικογενειών.


Σύμφωνα με τις σουηδικές αρχές η χώρα έχει δεχτεί πάνω από 120.000 πρόσφυγες από τον Ιανουάριο. Το 2014 είχε δεχτεί 81.000 πρόσφυγες.




Πηγή:
olympia.gr