Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

"«Σπασίμπα» από Κέρι στη Μόσχα για το ρόλο της στη συριακή κρίση"

Χαμογελαστός, αν και εμφανώς κουρασμένος, έφτασε σήμερα στη Μόσχα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι προκειμένου να συναντηθεί με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για να συζητήσουν για την κρίση στη Συρία, την απειλή των τζιχαντιστών τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους αλλά και το Ουκρανικό. Οι δύο διπλωμάτες θα συναντηθούν αργότερα σήμερα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την προκαταρκτική συνάντηση με τον Λαβρόφ, ο Κέρι δήλωσε πως το Ισλαμικό Κράτος (ISIS ή Daesh όπως είναι γνωστό στον αραβικό κόσμο)   αποτελεί κοινή απειλή για όλον τον κόσμο, για κάθε χώρα, ενώ επαίνεσε τη Ρωσία για το ρόλο της στις διαπραγματεύσεις με τη Συρία.


ΗΠΑ και Ρωσία, τόνισε ο Κέρι, συμφωνούν πως δεν είναι δυνατόν να υπάρξει καμία απολύτως διαπραγμάτευση με τους τρομοκράτες του ISIS, μια οργάνωση που έχει κριθεί απαγορευμένη και στις δύο χώρες.  

Ολοκληρώνοντας ο αμερικανός εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επεσήμανε την σημαντική συμβολή της Μόσχας στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, καθώς και την καίρια συνεισφορά της στις συζητήσεις της Βιέννης, ώστε να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος.
Πάνω από 150 ρώσοι και ξένοι δημοσιογράφοι καλύπτουν την συνάντηση Κέρι με Πούτιν και Λαβρόφ. Φθάνοντας στο Κρεμλίνο ο Κέρι εξέπληξε τους ρεπόρτερ, λέγοντας «σπασίμπα» («ευχαριστώ» στα ρωσικά): «Σήμερα ελπίζω πως θα μπορέσουμε να συνομιλήσουμε σε κοινό έδαφος. Spasibo»!




Πηγή:
gr.rbth.com