Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

"Πούτιν προς Ερντογάν: «Θα σε συγχωρήσω μόνο αν πέσεις στα πόδια μου»"

«Μόνο αν πέσει στα πόδια του ο Ερντογάν θα τον συγχωρήσει…».

Η άτεγκτη στάση του ισχυρού άνδρα της Ρωσίας απέναντι στο καθεστώς της Άγκυρας ενισχύεται την ώρα που ο συνασπισμός της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους μεγαλώνει με την συμμετοχή της Μόσχας αλλά και της Γερμανίας, αναφέρει σήμερα η γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

Ο Ρώσος πρόεδρος μπορεί να έχει κηρύξει οικονομικό πόλεμο στην Τουρκία μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την τουρκική αεροπορία, αλλά δεν έχει πάρει ακόμη την εκδίκησή του αφού ο Ερντογάν αντί να είναι απολογητικός, περνά στην αντεπίθεση…


Μέσα στις επόμενες ημέρες, όταν θα έχει συσταθεί ο ενιαίος συνασπισμός που ζήτησε ο Γάλλος πρόεδρος κατά των τζιχαντιστών, η δυσφορία του Τούρκου προέδρου θα είναι ακόμα μεγαλύτερη αφού θα βλέπει τη Μόσχα να αποκτά συμμάχους.
Αναλυτές πάντως εκφράζουν την αμφιβολία τους για το εάν ο Πούτιν πιστεύει τα όσα λέει. Εξηγούν ωστόσο ότι με το να επαναφέρει διαρκώς το θέμα της υπόγειας συνεργασίας της τουρκικής κυβέρνησης με το Ισλαμικό Κράτος, αποκρούει τις προσπάθειες του Σουλτάνου του Βοσπόρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να νομιμοποιήσει την ενέργεια της Τουρκίας να καταρρίψει το ρωσικό μαχητικό. Ακόμη, αποκτά ένα επιπλέον επιχείρημα, προκειμένου να συνεχιστούν οι επιδρομές σε σημεία που δεν ελέγχονται από τους τζιχαντιστές.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας χαρακτήρισε συκοφαντίες τις δηλώσεις του Πούτιν και δεσμεύτηκε χθες ότι θα παραιτηθεί από την θέση του σε περίπτωση που η Ρωσία αποδείξει ότι η χώρα του έχει οικονομικές δοσοληψίες και εμπορεύεται πετρέλαιο με το Ισλαμικό Κράτος.
Στο μεταξύ ο Ομπάμα, μετά από συνάντηση που είχε με τον Ερντογάν στο Παρίσι, στο περιθώριο της συνόδου για το κλίμα, κάλεσε τις δύο πλευρές να χαμηλώσουν τους τόνους. Ωστόσο, επανέλαβε το δικαίωμα της Άγκυρας να προστατέψει τον εναέριο χώρο της.
Κι ενώ συνεχίζεται ο λεκτικός πόλεμος Ρωσίας – Τουρκίας, ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, σε συνέντευξή του σε τσεχικό τηλεοπτικό δίκτυο δήλωσε ότι Βλαντιμίρ Πούτιν θα παραμείνει σύμμαχός της Δαμασκού ενώ για τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι έχει χάσει την ψυχραιμία του.
«Η εμπλοκή της Ρωσίας στον πόλεμο στη Συρία άλλαξε τις ισορροπίες», επισήμανε ο Άσαντ, ενώ προέβλεψε ότι η υποστήριξη από τη Ρωσία θα παραμείνει ισχυρή. Ο πρόεδρος της Συρίας δήλωσε επίσης πως η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την τουρκική αεροπορία στις 24 Νοεμβρίου έδειξε τη δυσαρέσκεια της Άγκυρας για τις εξελίξεις στο μέτωπο στη Συρία, που όπως υποστήριξε ο Άσαντ, είναι υπέρ της κυβέρνησης.




Πηγή:
pronews.gr