Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

"15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ. 100 ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΜΕ ΟΛΟΝΥΚΤΙΑ ΤΙΜΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ"

Την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, σε περισσότερα από εκατό κλασσικά λύκεια από όλη την Ιταλία πραγματοποιείται «Λευκή Νύχτα». Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά και θα γίνουν αναγνώσεις κλασικών συγγραφέων, από τον Δάντη έως τους Λατίνους και Έλληνες δημιουργούς και, σε ορισμένες περιπτώσεις, στη γλώσσα του πρωτοτύπου, εν συνεχεία προβολές, θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες χρηματοδοτούμενες από τους δήμους. Εν ολίγοις, ό,τι πολύτιμο έχει διασωθεί από τους αρχαίους και το οποίο αντιπροσωπεύει για εμάς μια άπειρη κληρονομιά κάλλους.


Τα παιδιά της τρίτης (γυμνασίου), που σε λίγες μέρες θα πρέπει να αποφασίσουν ποια κατεύθυνση θα επιλέξουν, πριν από την ηλεκτρονική εγγραφή στο λύκειο το 2016, θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία. Αλλά θα είναι αρκετό για να αναθερμάνει το πνεύμα (και το ενδιαφέρον) προς μια κατεύθυνση του λυκείου, η οποία θεωρείται από τους εφήβους των Social & Smartphone όλο και περισσότερο σαν «παλιά-ξεπερασμένη»;
Το άρθρο Skuola.net. ΤΟ ΚΛΑΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΙΝΑΙ "ΝΕΚΡΟ"; - Κάποτε το κλασικό (λύκειο) ήταν πραγματικά η πιο θελκτική κατεύθυνση, αλλά σήμερα αντιμετωπίζει μια αντίθετη κατάσταση όσον αφορά στη συμμετοχή. Την περασμένη χρονιά, για παράδειγμα, είδαμε στον τύπο την περίπτωση ενός κλασικού λυκείου, το μοναδικό στην Domodossola, το οποίο, εξ αιτίας έλλειψης μαθητών, δεν διέθετε την τάξη του πρώτου έτους: τα παιδιά ήταν μόλις επτά, λίγα για να αρχίσουν τα μαθήματα. Η «Λευκή Νύχτα», μεταξύ των άλλων στόχων της, είναι και η επαναπροσέγγιση των μαθητών, αυτές τις αποφασιστικές ημέρες για την online εγγραφή στο λύκειο. Όμως, αν και αξιέπαινη και ίσως ευτυχής, όσον αφορά στη συμμετοχή, η πρωτοβουλία δεν μπορεί να είναι ικανή για να αναστραφεί μια τάση που οδήγησε να μιλάμε για το «θάνατο του κλασικού λυκείου.»
ΛΥΚΕΙΟ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΗΣ VS. ΛΥΚΕΙΟ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ - Ο Mario Rusconi, αντιπρόεδρος της Ιταλικής Εθνικής Σχολικής Διεύθυνσης και καθηγητής Λατινικών και Ελληνικών είναι πεπεισμένος: «Η κρατούσα αντίληψη είναι ότι το κλασικό λύκειο είναι ένα ξεπερασμένο λύκειο –μας λέει– υπερβολικά συνδεδεμένο με την διδασκαλία αρχαίων γλωσσών Άλλες κατευθύνσεις, κυρίως η Θετική, θεωρούνται ότι ακολουθούν περισσότερο την εποχή: δίδεται χώρος στη διδασκαλία ξένων γλωσσών, στην επιστημονική ύλη, και τέλος ευνοούν την είσοδο στο Πολυτεχνείο, την Οικονομική και Ιατρική σχολή. Αληθής ή όχι αυτή η οπτική, αυτή είναι η αντίληψη. " Και αυτή είναι που καθορίζει την επιλογή κατά την εγγραφή στο λύκειο.

ΕΝΑ LIFTING ΓΙΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ... – Και όμως το λύκειο κλασικής κατεύθυνσης εξακολουθεί να διατηρεί κάποια γοητεία, αν και παραμένει η ανάγκη για ανανέωση: «Εγώ ο ίδιος έχω αποφοιτήσει από λύκειο κλασικής κατεύθυνσης, όπως ο πατέρας μου, όπως ο παππούς μου - υποστηρίζει ο Rusconi - Αλλά τα τελευταία χρόνια δεν έχουν γίνει πολλά για την αλλαγή της δομής του, την προσαρμογή του στους καιρούς. Παρέμεινε η αντίληψη να είναι ένα παλιό-ξεπερασμένο λύκειο, προσκολλημένο υπερβολικά στη διδασκαλία των αρχαίων γλωσσών. Αντίθετα, θα έπρεπε να έχει τη δύναμη να διευρύνει την προσφορά των κλασικών. Δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει φιλολογική προετοιμασία για τα λατινικά και τα ελληνικά. Θα ήταν αρκετό να μπορεί κάποιος να διαβάσει τους συγγραφείς, να γνωρίζει γραμματική και συντακτικό, το λεξιλόγιο, χωρίς το κέντρο βάρους να πέφτει στη μετάφραση ". Είθε να ανοίξει τις πόρτες του στην τεχνολογία, τις γλώσσες, στις πολιτιστικές ανταλλαγές. Αλλά δεν υπάρχει ίχνος για σχέδια μεταρρύθμισης και αλλαγών, και ούτε φαίνεται να είναι στα άμεσα σχέδια: η Λευκή Νύχτα θα είναι τουλάχιστον η αρχή μιας νέας πορείας;




Πηγή:
mystikaperasmata.gr