Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

"Πρόστιμο 5.000 ευρώ σε 79χρονο που πουλούσε… ημερολόγια! …και 10.000 ευρώ σε άπορη καρκινοπαθή!!"

Νέο γύρο αντιδράσεων έχει προκαλέσει ένα ακόμη πρόστιμο – μαμούθ που επεβλήθη σε πλανόδιο μικροπωλητή για διάθεση προϊόντων χωρίς άδεια.
Θύμα της γραφειοκρατίας κι αυτή τη φορά είναι ένας ηλικιωμένος από τα Γιάννενα που έκανε το… λάθος να πουλάει ημερολόγια του νέου έτους, φυσικά ευτελούς αξίας.
Ο 79χρονος βιοπαλαιστής έπεσε στην τσιμπίδα των φοροελεγκτικών μηχανισμών πριν από λίγες ημέρες σε απόσταση αναπνοής από τα παλαιά ΚΤΕΛ, στο κέντρο της πόλης.


Αστυνομικά όργανα, λαμβάνοντας υπόψιν καταγγελία που είχε προηγηθεί, έσπευσαν στο σημείο και επέβαλαν διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ στον άτυχο παππού, επειδή δεν κατείχε την απαραίτητη άδεια για την πώληση των ημερολόγιων.
Ακόμη πιο θλιβερή, όμως, είναι η περίπτωση μιας καρκινοπαθούς, στην οποία επεβλήθη ακόμη πιο τσουχτερό πρόστιμο, για την ακρίβεια 10.000 ευρώ, επειδή πουλούσε σε λαϊκή αντικείμενα από το σπίτι της, για να αγοράσει τα φάρμακά της…
Ο λόγος για μία 59χρονη γυναίκα, η οποία αναγκάστηκε να βγει σε λαϊκή της συμπρωτεύουσας με μια κανάτα, ένα κηροπήγιο και άλλα μικροαντικείμενα από το νοικοκυριό της, καθώς η μικρή σύνταξη του ΟΓΑ που λαμβάνει ο σύζυγός της δεν αρκεί ούτε για τα απολύτως απαραίτητα.
Η ίδια χειρουργήθηκε πριν από 5 χρόνια και νοσηλεύθηκε στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και έκτοτε ζει με πολλές δυσκολίες.
Το «κερασάκι στην… πικρή τούρτα», όμως, ήρθε παραμονές των Χριστουγέννων. Συγκεκριμένα, στις 22 Δεκεμβρίου αστυνομικοί την εντόπισαν σε λαϊκή στην περιοχή της Ανάληψης με τα λίγα πράγματα που πήρε από το σπίτι της για να τα πουλήσει και της επέβαλαν διοικητικό πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ, με την αστεία δικαιολογία ότι δεν είχε λάβει άδεια για την συγκεκριμένη αγοραπωλησία.
Για το συμβάν ενημερώθηκε από ευαισθητοποιημένους πολίτες της περιοχής, ο δικηγόρος κ. Μανώλης Λαμτζίδης ο οποίος όπως τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει σε προσφυγή  κατά της περιφέρειας.
«Βεβαίως το θέμα δεν απλά η διαγραφή του προστίμου αλλά η ευαισθητοποίηση των αρμόδιων αρχών σε αντίστοιχα κοινωνικά θέμα. Λόγω έλλειψης άδειας και νόμιμων παραστατικών, στην καρκινοπαθή ενδέχεται να επιβληθούν και ποινικές κυρώσεις», σημείωσε ο κ. Λαμτζίδης.
Σε ερώτησή μας εάν κάποια αρμόδια αρχή ενδιαφέρθηκε για το θέμα, η απάντησή του ήταν αρνητική… Να σημειωθεί πως τα αντικείμενα που προσπάθησε να πουλήσει η 59χρονη γυναίκα, κατασχέθηκαν.
Υπενθυμίζεται ότι ανάλογα περιστατικά σε βάρος μικροπωλητών έχουν σημειωθεί σε διάφορα σημεία της χώρας το τελευταίο διάστημα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του καστανά από τη Θεσσαλονίκη, η υπόθεση του οποίου απασχόλησε όλο το πανελλήνιο και έγινε αιτία σύγκρουσης μεταξύ τοπικών φορέων και της δημοτικής αρχής της συμπρωτεύουσας!

Λίγες ημέρες πριν, ανάλογες αντιδράσεις είχαν ξεσπάσει για το βαρύ πρόστιμο – επίσης ύψους 5.000 ευρώ- σε υπερήλικη στα Τρίκαλα για μερικά ματσάκια μαϊντανού και καρότα που πωλούσε παράνομα σε λαϊκή αγορά της περιοχής.




Πηγή:
kontranews.gr