Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

"Αρχίζει δουλειά η Ασιατική Επενδυτική Τράπεζα Υποδομών"

Διαθέτει 57 μέλη όπως την Αυστραλία και τη Νότιο Κορέα
H Ασιατική Τράπεζα Υποδομών (AIIB) θα ενισχύσει τις επενδύσεις στην περιοχή συνεισφέροντας στην πιο δίκαιη παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζιπίνγκ στην τελετή εγκαινίων της τράπεζας.

Έχοντας ως κύριο υποστηρικτή την Κίνα, η τράπεζα, που διαθέτει 57 μέλη όπως την Αυστραλία, τη Νότιο Κορέα, χωρίς όμως τις μεγάλες οικονομίες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, αντιμετωπίζεται ως αντίβαρο στην Παγκόσμια Τράπεζα και την Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων.


Μιλώντας στην τελετή, ο Σι τόνισε ότι η χρηματοδότηση και η εγκαινίαση της AIIB θα ενισχύσουν τις επενδύσεις και θα στηρίξουν την ανάπτυξη των υποδομών στην Ασία.

«Θα στηρίξει τη διοχέτευση πόρων, ειδικότερα τις ιδιωτικές επενδύσεις σε έργα υποδομών», πρόσθεσε.

Το Πεκίνο θα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος με μερίδιο 30% στο μετοχικό κεφάλαιο, σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο που υπεγράφη από τα ιδρυτικά κράτη τον περασμένο Ιούνιο. Με εξουσιοδοτημένο κεφάλαιο $100 δισεκατομμυρίων, η τράπεζα αναμένεται να παραχωρήσει στην χρηματοδότηση της πρώτης δέσμης έργων αργότερα φέτος, όπως αναφέρει το επίσημο Πρακτορείο Σινχουά.

Ωστόσο, ο κ. Σι υπογράμμισε τα μέτρα που θα διασφαλίσουν ότι η ΑΙΙΒ θα καταστεί ένα παγκόσμιο ίδρυμα, που θα διέπεται από κανόνες και με υψηλά πρότυπα σε όλες τις πτυχές του, που θα περιλαμβάνει τη διοικητική δομή, λειτουργική πολιτική, την πολιτική προσφορών και διαχείριση ανθρώπινων πόρων.

Το Πεκίνο διεκδικεί την επέκταση της επιρροής του μέσω της γνωστής πολιτικής «Μία ζώνη, ένας δρόμος», ένα τεράστιο επενδυτικό σχέδιο που στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της Κίνα από την κεντρική Ασία μέχρι την Ευρώπη, μέσω της χρήσης δανείων κατασκευής υποδομών και μεταφορικών δικτύων.

Η ΑΙΙΒ στοχεύει να παραχωρεί δάνεια μεταξύ $10 δισ και $15 δισ ετησίως.




Πηγή:
ikypros.com